Φυλάκιση 12 ετών για την αντιπρόεδρο Αργεντινής – Εδώ κανείς;

Όλο το καλοκαίρι ακούμε, Πιτσιρίκο, ότι η Βρετανία πλήττεται φέτος από ξηρασία, αφού, όπως έχω γράψει πολλές φορές, έχει αντίθετο καιρό με την Ελλάδα, που πνίγεται στις βροχές.

Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Την πραγματικότητα αποκαλύπτουν, μέσω του Skynews, οι Εργατικοί που υποστηρίζουν ότι η αιτία για τις ελλείψεις νερού στη Βρετανία και τον διπλασιασμό των λυμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα είναι οι περικοπές ύψους 80 εκ. στερλινών, που έκανε η Liz Truss στο τμήμα παρατήρησης αποβλήτων της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Η επίδοξη πρωθυπουργός της Βρετανίας υπεραμύνθηκε της απόφασής της, λέγοντας ότι οι περικοπές δαπανών, που συνολικά άγγιξαν τα 235 εκ. στερλίνες, ήταν δικαιολογημένες, διότι το υπουργείο Περιβάλλοντος έπρεπε από κάπου να κάνει οικονομία, καθώς επενδύει στις νέες τεχνολογίες.

Ωστόσο, ο σκιώδης υπουργός Περιβάλλοντος Jim McMahon ισχυρίζεται ότι “με τους Συντηρητικούς στην κυβέρνηση η χώρα βιώνει ελλείψεις νερού, καθώς οι υποδομές είναι απαρχαιωμένες, με συνέπεια να χάνονται εκατομμύρια λίτρα και απόβλητα να καταλήγουν σε θάλασσα και ποτάμια”.

Οι Εργατικοί ζητούν αυστηρότερους κανόνες, έτσι ώστε οι εταιρίες υδάτων να λογοδοτούν για την αμέλειά τους, που έχει ως συνέπεια τόνοι απόβλητα να καταλήγουν στη θάλασσα.

Ουσιαστικά, ελέγχους στα λύματα διενεργούν οι ίδιες οι εταιρίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και αυτό που τελικά συνεπάγεται είναι να έχουν εκδοθεί φέτος το καλοκαίρι δεκάδες προειδοποιήσεις για μολυσμένα νερά σε παραλίες της Βρετανίας.

Η κατάσταση στις ακτές της Αγγλίας και της Ουαλίας είναι ακόμα χειρότερη μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις, που παρασύρουν ακόμα περισσότερα λύματα στη θάλασσα.

Τουλάχιστον, η βροχή στο Θυμάρι ήταν ποτιστική την Τρίτη 23/8, σε αντίθεση με την καταιγίδα που πρέπει να έριξε ξημερώματα στην Αίγινα, καθώς έβλεπα τους κεραυνούς από το Ελ. Βενιζέλος και μετά είδα στο meteo.gr ότι έπεσαν 24 χιλιοστά βροχής (τόνοι νερού ανά στρέμμα) στο νησί στον κεντρικό Σαρωνικό.

Παρεμπιπτόντως, ένα γράφημα του meteo.gr με τα μέρη της Ελλάδας, όπου αναμένονταν οι σημαντικότερες βροχοπτώσεις μου θύμισε πάρα πολύ τους χιονιάδες στα ανατολικά προσήνεμα (Χαλκιδική, Θεσσαλία, Σποράδες, Κυκλάδες, Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Αττική, ανατολική Πελοπόννησος και Κρήτη ορεινή).

Εκεί που πέφτουν τα χιόνια (χρόνια τώρα) εκεί πέφτουν και οι βροχές.

Το ίδιο καιρικό μοτίβο κυριαρχεί χειμώνα, καλοκαίρι στην Ελλάδα, αλλά αυτή είναι η κλιματική αλλαγή.

Τη χαρακτηρίζει η εμμονή.

Δεν θα κάνει παντού περισσότερη ζέστη, αλλά τα ίδια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται στα ίδια μέρη.

Αλλού θα έχουν καύσωνες (όχι εδώ), αλλού πλημμύρες και καταιγίδες, αλλού θα κάνει κρύο πολύ.

Ελπίζω όχι στην Αττική, που ήταν πιο κρύα την Τρίτη 23/8 από την Αλεξανδρούπολη, όπως μου είπε μία φίλη που την είχα πάει αξημέρωτα να πάρει το αεροπλάνο.

Για δεύτερη φορά, καθώς τη Δευτέρα 22/8 είχε χάσει την πτήση, αλλά μάλλον χωρίς να φταίει, αφού είχε κάνει τσεκ ιν έγκαιρα και ήταν στο boarding pass στην ώρα της.

Κι αυτό διότι δεν τη δέχτηκαν δέκα λεπτά νωρίτερα από την ώρα που την Τρίτη 23/8 το λεωφορειάκι γέμιζε ακόμα επιβάτες για να τους μεταφέρει στο αεροπλάνο.

Δεν βαριέσαι, όμως.

Χάσαμε τον ύπνο μας, χάσαμε λεφτά (αφού η φίλη πλήρωσε 1,5 φορά το εισιτήριο, συν βενζίνες κ.λ.π.), αλλά τουλάχιστον δεν χάσαμε το μπάνιο μας.

Και μάλιστα, διπλό.

Το απόγευμα έβγαλα και καλύτερες φωτό.

Με κέφαλους, σάλπες, κακαρέλους και σαργό.

Αφού το Θυμάρι κράτησε ψηλά τη σημαία με μόλις 0,4 χιλιοστά βροχής, έναντι 40mm (40 τόνοι νερού ανά στρέμμα), που έπεσαν σε άλλα μέρη της Αττικής.

Μηδενικός υετός και νοτιότερα στο Λαύριο και το Σούνιο, που είχαν και 5-6 βαθμούς Κελσίου περισσότερους από το λεκανοπέδιο, αλλά το γεγονός ότι πάντα κάπου θα υπάρχει μία τρύπα στα σύννεφα, όπως λέει και το τραγούδι του Πέτρου Θεοτοκάτου (Θα χαθώ), δεν αναιρεί ότι βιώνουμε άλλη μία κακοκαιρία από τις πολλές που έχουν σημειωθεί τα τελευταία καλοκαίρια (2018, 2019, τον Ιούνιο κυρίως τότε).

Και όπως όλα δείχνουν, σύντομα οι καταιγίδες θα είναι περισσότερες από τους καύσωνες τα καλοκαίρια.

Συχνά πυκνά λέμε ότι ο πλανήτης φλέγεται, αλλά μήπως τελικά πλημμυρίσει;

Να επανέλθω, όμως, στο αρχικό θέμα, καθώς ενώ οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευθύνονται για ένα σωρό ατασθαλίες, πάντα προς όφελος των πολυεθνικών και γενικά των μεγάλων εταιριών και πάντα σε βάρος των πολιτών, αυτή που καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης είναι η πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος της Αργεντινής Christina Fernandez Kirchner, όπως αναφέρει η Le Monde.

H 69χρονη πολιτικός κατηγορείται για διαφθορά από την περίοδο που ήταν αρχηγός κράτους (2007-2015) και καταδικάστηκε ερήμην για παράνομη συνεργασία και δόλια διοίκηση σε υπόθεση ανάθεσης δημοσίων έργων στην επαρχία Σάντα Κρουζ της Παταγωνίας.

Η Christina Kirchner απολαμβάνει, πάντως, ασυλίας, την οποία μπορεί να άρει μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο της Αργεντινής, επικυρώνοντας σε μία τέτοια περίπτωση την καταδίκη της.

Αν δεν γίνει αυτό, τότε η Fernandez Kirchner θα μπορεί να βάλει υποψηφιότητα και στις εκλογές του 2023, ωστόσο, δεν έχει αποκαλύψει ακόμα τις προθέσεις της.

Η δίκη της άρχισε το 2019, αλλά διακόπηκε λόγω της πανδημίας, ενώ για να ολοκληρωθεί και τυπικά, μπορεί να περάσει και το 2022, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν και τα υπομνήματα, που άρχισαν να κατατίθενται από τη Δευτέρα 22/8.

Προς το παρόν, πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις συμπαράστασης στην πολύ αγαπητή στην Αργεντινή, μεταξύ των ψηφοφόρων της αριστεράς, Christina, ενώ έξω από το σπίτι της είχαν συγκεντρωθεί και πολέμιοί της και σημειώθηκαν και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ποινές 10 ως 12 ετών επιβλήθηκαν και σε άλλα 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρού άνδρα των κατασκευών στην Αργεντινή Lorenzo Baez για μεταφορά κεφαλαίων σε φορολογικούς παραδείσους και ζημία του δημοσίου με 5,2 δισ. πέσος (38 εκ. ευρώ).

Όσο για την Christina Kirchner, αρνείται τις κατηγορίες, κάνει λόγο για πολιτική της δίωξη από τη δεξιά, ενώ ισχυρίζεται ότι οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε γεγονότα που δεν αποδείχτηκαν.

Και ο νυν κεντροαριστερός πρόεδρος της Αργεντινής Αlberto Fernandez την κάλυψε, υποστηρίζοντας ότι “καμία από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στην αντιπρόεδρο, δεν αποδείχτηκε”.

Το θέμα είναι ότι εκκρεμούν και άλλες πέντε υποθέσεις εναντίον της για ξέπλυμα χρήματος, προσπάθεια επηρεασμού της δικαιοσύνης, δωροδοκίες και αν η Fernandez Kirchner, που είναι ένα σύμβολο για την αριστερά στην Αργεντινή, καταδικαστεί, μπορεί να ξεσηκωθούν οι περονιστές.

Ίσως οι διαδηλώσεις να είναι ακόμα μεγαλύτερες σε όγκο και παλμό από τις πρόσφατες στο Μπουένος Άιρες, που έγιναν, επειδή ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 71%.

Πολιτικές προσωπικότητες της Αργεντινής απειλούν με “λαϊκή εξέγερση και χάος” αν πάει η Christina φυλακή και 500 δήμαρχοι υπέγραψαν ένα ψήφισμα το οποίο καταδικάζει την προσπάθεια εξοβελισμού της από την πολιτική, όπως χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ποινική διαδικασία.

Η ουσία είναι ότι καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 ετών η αντιπρόεδρος Αργεντινής. Εδώ κανείς;

Στις δημοκρατικές κοινωνίες Ευρώπης και Αμερικής;

Μιας και ο λόγος για τις ΗΠΑ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας αναρωτιέται αν ο δόκτωρ Φάουτσι παραιτείται τώρα, επειδή η αποστολή του ολοκληρώθηκε ή κάποιοι αποφάσισαν να τον ξηλώσουν για να μην την πληρώσουν μαζί του, καθώς το αφήγημα γυρίζει.

Θα πει κανείς ότι ο Φάουτσι είναι και 80 χρονών, λογικό να αποσυρθεί, αλλά πριν λίγες μέρες είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει επικεφαλής τoυ NIAID (Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών) ως το 2025 και μετά να αξιοποιηθεί σε άλλο πόστο! Αιώνιος έφηβος…

Ο γιατρός και πρώην διοικητής του ΑΧΕΠΑ Δημήτρης Γάκης αναφέρει, εξάλλου, ότι το νέο εμβόλιο της Moderna μόνο επικαιροποιημένο δεν είναι, καθώς αφορά κατά το ήμισυ τον αρχικό ιό της Ουχάν, που έχει εξαφανιστεί και τη μετάλλαξη ΒΑ.1 της Όμικρον, η οποία επίσης δεν κυκλοφορεί πλέον, διότι παγκοσμίως επικρατούν τα μεταγενέστερα της στελέχη ΒΑ.4 και ΒΑ.5.

Παρόλα αυτά η Κομισιόν έσπευσε να προαγοράσει 15 εκ. δόσεις του συγκεκριμένου -ξεπερασμένου ήδη- εμβολίου. Δουλίτσα να υπάρχει.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ελλάδα είναι η χώρα των αθώων. Το να είσαι Έλληνας είναι πιστοποιητικό αθωότητας. Εδώ χρεοκόπησε η χώρα και δεν οδηγήθηκε ούτε ένας πολιτικός στο δικαστήριο. Φυσικό φαινόμενο και η χρεοκοπία. Ή την ήθελε ο Θεός. Εδώ στο νησί δεν λέει να βρέξει με τίποτα. Έχω παρατηρήσει πως, όπου πάω εγώ, δεν βρέχει. Με ακολουθεί ο ήλιος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.