Μην αγγίζετε τον πρίγκιπα

Με αφορμή την διαδοχή της μακαρίτισσας Ελισάβετ από τον πρίγκιπα Κάρολο, στο μυαλό μου ήρθαν σκηνές από πρόσφατη επίσκεψή του στο πανηγύρι για τα διακόσια χρόνια της επανάστασης του ’21.

Ανάμεσα στις διάφορες γελοιότητες υποτέλειας, με πρωταγωνιστές πρόσωπα της εγχώριας πολιτικής σκηνής, δεν έλειψαν τα φαιδρά περιστατικά που διαδραματίστηκαν στη δεξίωση που δόθηκε στο Προεδρικό μέγαρο.

Στην υποδοχή ο πρίγκιπας και η σύζυγος του χαιρετούσαν έναν προς έναν τους ντόπιους καλεσμένους. Κάποιος, προφανώς δικός μας, σύστηνε τους επισκέπτες στον Κάρολο και ο Κάρολος, μάλλον βαριεστημένα, απαντούσε ξερά: «Nice to meet you».

Από μέσα του μπορεί να έλεγε στην κάθε βλαχόφατσα, που υπέβαλλε τα σέβη του: «f*ck you, idiot asshοle», αλλά αυτό δεν αφορά την σημειολογία του κειμένου.

Αναλυτές συμπεριφοράς είχαν επισημάνει ότι ο χρόνος που σαλιάριζε κάθε ντόπιος υπήκοος ήταν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερος του χρόνου ανταπόδοσης της φιλοφρόνησης.

Με δεδομένο ότι τα Αγγλικά των περισσοτέρων από τους παρελάσαντες στο show της υποδοχής είναι επιπέδου συνοικιακού φροντιστηρίου ξένης γλώσσας -όχι ότι τα Ελληνικά τους είναι καλύτερα- κατέστη φανερό ότι ο Κάρολος δεν γούσταρε πολλές κουβέντες.

Μέχρι που ήρθε και η σειρά της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να χαιρετίσει το πριγκιπικό ζεύγος.

Ήταν η στιγμή που περίμεναν τα τσακάλια της ερευνητικής δημοσιογραφίας, για να συλλάβουν την σύζυγο του πολιτικού αντιπάλου τους στην διάπραξη κοινωνικού ατοπήματος.

Παραδόξως, η κοπέλα χαιρέτισε με σχετική άνεση τον Κάρολο, ο Κάρολος κάτι της είπε -σίγουρα καμία φιλοφρονητική κρυάδα- και η Μπέττυ, σε ανταπόδοση, όχι μόνο γέλασε από ευγένεια, αλλά, για να τον ευχαριστήσει απαντώντας του, τον επιβράβευσε ακουμπώντας τον στον ώμο.

Κανείς δεν άκουσε ούτε τι είπε ο Κάρολος στην Μπέττυ, ούτε τι του απάντησε η Μπέττυ.

Κανείς δεν μπορεί να εικάσει τι σκεφτότανε ο καθένας από μέσα του κατά τον σύντομο αυτό χρόνο της σύστασης.

Ο Κάρολος μπορεί να σκεφτόταν «Τι σφιχτά μπράτσα έχει αυτή η γκόμενα. Καμία σχέση με της δικιάς μου τα κρέατα που κρέμονται».

Και η Μπέττυ, από μέσα της, να σύγκρινε το χιούμορ του Κάρολου με τις ατάκες του Τσακαλώτου.

Δεν μας αφορά, όμως, ούτε τι σκεφτότανε ο Κάρολος για την Μπαζιάνα, ούτε εάν η Μπαζιάνα προτιμούσε να ακούει εξυπνάδες του Τσακαλώτου, από το να της λέει κρυάδες ένας πρίγκιπας.

Εκείνο που μας αφορά είναι, ότι το όλο σκηνικό της στιχομυθίας, με την συνοδεία των χειρονομιών που έγιναν αντιληπτές από όλους, πρόσφερε άφθονο υλικό κριτικής στους εγχώριους κοσμικούς.

Είχαν πειραχτεί, θυμάμαι, οι φιλελέδες, που η Μπαζιάνα ακούμπησε τον Κάρολο.

Δεν κάνει, λένε, να ακουμπάς τον βασιλιά.

(Σημείωση Γ.Κ: Ρε παιδιά, στον ώμο του έβαλε το χέρι της η Μπέττυ, δεν του έπιασε τα @ρχίδια. Ούτε του τράβηξε κανένα χαστούκι, όπως είχε κάνει η συνονόματή της, Μπέττυ Αμπατιέλου, στην Φρειδερίκη το 1963 σε επίσκεψη της τελευταίας στην πρόσφατα αποδημήσασα Ελισάβετ.)

Δεν κάνει ακόμη να γελάς, όταν χαιρετάς βασιλιά, λέει το savoir faire της upper class.

Οι μεγάλης ηλικίας κοσμικογράφοι αναπολούν, φαίνεται, τις παλιές καλές μέρες που οι πολιτικοί της πατρίδας σέβονταν τους βασιλιάδες.

Σε ένα βασιλικό ζεύγος πρέπει να υποκλίνεσαι, λένε.

Όπως ο Κυριάκος, που έσκυψε για να τον δει καλά η Καμίλα και να τον είχε υπόψη της, για να τον καλούσε στα βαφτίσια του εγγονού τους.

Στη λύσσα τους πάνω, οι φιλελέδες, για αυτή την απρεπή χειρονομία της Μπέττυς, αγνόησαν ότι ο Κάρολος μπορεί να πέρασε τον Βούτση για αρχιμάγειρα του Προεδρικού Μεγάρου, που τον έστειλαν -το επιβάλλει το Βρετανικό Πρωτόκολλο- να ρωτήσει πώς ήταν το φαγητό.

Και αυτός ο δόλιος, ο Βούτσης, αγχωμένος να μάθει πώς φάνηκε η σφυρίδα στο Κάρολο και την παρέα του, να ξέχασε να φορέσει το παπιγιόν του, όπως επιβάλλεται στους Εγγλέζους αρχιμάγειρους.

Είχαν συμβεί, στην τότε επίσκεψη του Κάρολου, και άλλα πολλά ευτράπελα, αλλά η συγκίνηση από τον θάνατο της Ελισάβετ που μας εμφύσησαν τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης στο memorial της -σε αντίθεση με τους Κύπριους που την αποδοκίμαζαν κατά την διάρκεια του ενός λεπτού σιγής σε ποδοσφαιρικό αγώνα, αφού θυμήθηκαν ότι το 1957 η τριαντάχρονη τότε βασίλισσα είχε αρνηθεί να υπογράψει την απονομή χάριτος για την καταδίκη σε απαγχονισμό ενός δεκαεννιάχρονου αγωνιστή, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη- και ο σεβασμός στο πρόσωπο του νέου βασιλιά της Αγγλίας, του Κάρολου, δεν επιτρέπει την αναφορά τους.

Μην αγγίζετε λοιπόν τον πρίγκιπα.

Και εάν ποτέ σας τύχει να χαιρετίσετε τον Κάρολο, να μην γελάσετε μπροστά του.

Βέβαια αν τον δείτε στον δρόμο, όπως αυτοί οι Αμερικανοί τουρίστες που πέτυχαν την μακαρίτισσα σε μια βόλτα στην εξοχή και δεν γνώριζαν την ιδιότητά της, μην κάνετε το λάθος, έτσι κατακόκκινος που είναι -μάλλον θα έχει ψηλό αιματοκρίτη το παλικάρι- και τον περάσετε για Εγγλέζο σοβατζή, ντυμένο με κουστούμι, που πάει στο γάμο της κόρης του και έχει κατεβάσει τρία pints Lager, για να νιώθει άνετος για την περίσταση.

Γ.Κ.

(Αγαπητέ φίλε, θα ήταν πολύ αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, ότι υπάρχουν ακόμα βασιλιάδες και πρίγκιπες το 2022. Την καλύτερη αντίδραση στον θάνατο της Ελισάβετ την είχαν οι Ιρλανδοί -τους οποίους εμπιστεύομαι απόλυτα- οι οποίοι έκαναν τρελό πάρτι:

(Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.