Το δολάριο ξεπέρασε το ευρώ, αλλά και το τέλος της πανδημίας είναι εδώ

Για πρώτη φορά από το 2002 το δολάριο αξίζει, Πιτσιρίκο, περισσότερο από το ευρώ, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 16%, έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως επισημαίνει η Le Monde.

Το αμερικάνικο νόμισμα καταγράφει επίσης κέρδη 20% έναντι της στερλίνας, 30% έναντι του γεν και 8% έναντι του γουάν.

Aπό την αρχή του 2022, το δολάριο καταγράφει επίσης κέρδη 13% έναντι του μέσου όρου όλων των υπόλοιπων νομισμάτων.

Οι βασικοί λόγοι είναι ότι οι ΗΠΑ δεν απειλούνται από τον πόλεμο, είναι η χώρα που παράγει τους περισσότερους υδρογονάνθρακες παγκοσμίως, δεν είναι στρατηγικά ευάλωτες από το ενεργειακό σοκ και οι αμερικάνικες επιχειρήσεις βιώνουν μία οικονομική υγεία, πηγαίνοντας όλο και καλύτερα.

Και οι ΗΠΑ έχουν υψηλό πληθωρισμό, αλλά έχουν και το προβάδισμα απέναντι στους ανταγωνιστές τους, ειδικά τους Ευρωπαίους.

Η πιο κοινή εξήγηση που δίνεται για όλα τα παραπάνω είναι τα επιτόκια. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποδίδει βραχυπρόθεσμα χρήματα με επιτόκια άνω του 2,25%, ποσοστό που θα ανέλθει πιθανότατα στο 3%, κατά τη συνεδρίαση της στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σήμερα είναι καλύτερο να επενδύσει κανείς τα χρήματα του στις ΗΠΑ και το δολάριο ανατιμάται επειδή οι επενδυτές αγοράζουν αμερικάνικες μετοχές, προτιμώντας για παράδειγμα αυτές τις Apple, από εκείνες της Voklswagen, που επλήγη από την ευρωπαϊκή κρίση ή και εκείνες της Alibaba και της Τencent.

Τουλάχιστον, είναι ορατό το τέλος της πανδημίας, σύμφωνα με το Fox News.

Συγκεκριμένα, “ο κόσμος δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να τερματίσει την πανδημία της Covid 19” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι “δεν έχουμε φτάσει στο τέλος, αλλά για πρώτη φορά το βλέπουμε”.

Αυτή ήταν και η πιο αισιόδοξη άποψη αξιωματούχου του ΠΟΥ από τότε που χαρακτήρισε την εξάπλωση του κορωνοϊού ως πανδημία τον Μάρτιο του 2020, λίγους μετά την εμφάνιση του τον Δεκέμβριο του 2019 στην Κίνα.

Τα εμβόλια και οι θεραπείες έχουν βοηθήσει να μειωθεί η σοβαρότητα της ασθένειας και, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν οι λιγότεροι θάνατοι από ή με Covid 19 από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Tedros προειδοποίησε, πάντως, ενάντια στον εφησυχασμό και σύστησε να εμβολιαστεί το 100% των ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και να εξακολουθούν να γίνονται διαγνωστικά τεστ.

Άλλωστε, υπάρχει πάντα η πιθανότητα για μελλοντικά κύματα κορωνοϊού και τα συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα και επαρκώς εξοπλισμένα με ιατρικό υλικό και υγειονομικό προσωπικό.

Ο κορυφαία επιδημιολόγος του ΠΟΥ Maria Van Kerkhove ανέφερε σχετικά ότι “περιμένουμε μελλοντικά κύματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, τόσο από τις παραλλαγές της Όμικρον, όσο και από άλλες μεταλλάξεις ανησυχίας που μπορεί να προκύψουν”.

Η ευλογιά των πιθήκων βρίσκεται επίσης σε φθίνουσα πορεία και οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ θεωρούν ότι μπορεί να εξαλειφθεί στην Ευρώπη με τους εμβολιασμούς και τα τεστ.

Καλά, η ευλογιά των πιθήκων δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα, αλλά τέλος πάντων. Το θετικό είναι ότι, για να λένε ακόμα και από τον ΠΟΥ για τέλος της πανδημίας, σημαίνει ότι ο κορωνοϊός ξεφούσκωσε οριστικά.

Μάλλον εξελίχθηκε σε έναν ενδημικό ιό, που θα κάνει εξάρσεις όποτε έχει κακό καιρό.

Κακή ώρα την προσεχή εβδομάδα που αναμένεται να έχουμε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, χειμώνα κανονικό.

Από τους 30 βαθμούς, θα πέσουμε ακόμα και στους 15β. τοπικά και αυτές οι απότομες μεταβολές του καιρού θέλουν προσοχή.

Δεν αρρωσταίνουμε από το κρύο, αλλά επειδή ο οργανισμός μας προσπαθεί να προστατευτεί από αυτό, είναι πιο εύκολο να προσβληθεί από διάφορους ιούς, καθώς παραμελεί να ασχοληθεί και με αυτούς.

Αυτό δεν αναιρεί, βέβαια, το γεγονός ότι το 2019 πέθαναν τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι από το κρύο απ’ ό,τι από τη ζέστη, κάτι που έγραψε επίσης το Fox News.

Σε κάθε περίπτωση το χειμωνιάτικο διάλειμμα της επόμενης βδομάδας (21-23/9) θα κρατήσει λίγο, καθώς η καλοκαιρία θα επανέλθει.

Θα είναι, όπως την Παρασκευή 16/9 με λιακάδα και μπονάτσα στην αγαπημένη μου ακτή.

Και ήταν και αρκετά καλή η υποβρύχια συλλογή.

Με φωτό με ένα πολυάριθμο κοπάδι ζαργάνες, αλλά και με χταποδάκι.

Τράβηξα κι έναν λύχνο βιντεάκι.

Συγγενικό είδος με τη δράκαινα και τον σκαρμό -είδα και αυτά τα δυο στον βυθό- έχει πάρει αυτό το όνομα, επειδή έχει φαρδύ κεφάλι και στενόμακρο σώμα και ουρά, μοιάζοντας έτσι σαν λυχνάρι.

Για να δω τους ημιτελικούς του Ευρωμπάσκετ γυρίσαμε, εξάλλου, άρον, άρον από το Θυμάρι.

Και τι είδα τελικά; Τη Γαλλία να ισοπεδώνει με 95-54 την Πολωνία, με άμυνα από τα παλιά.

Οι τρικολόρ ξεκίνησαν με δύο σέντερ (Γκομπέρ, Πουαριέρ) για να κλείσουν τους διαδρόμους στη ρακέτα τους και και με τον Ταρπέι να παίζει όβερ πλέι τον Πονίτκα (να μην πάρει μπάλα, δηλαδή), ενώ φιλοδώρησαν με πολλές τάπες τους Πολωνούς και έκαναν και αρκετά κλεψίματα, βγάζοντας και αιφνιδιασμούς.

Στο δεύτερο ημίχρονο που βρήκαν σκορ και από το τρίποντο με τον Γιαμπουσέλε να δίνει το έναυσμα απέναντι στην άμυνα ζώνης, που έπαιξαν για λίγο οι Πολωνοί, η διαφορά εκτοξεύτηκε από το 34-18 του ημιχρόνου σε 59-30 λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου και σε 80-41 στα μέσα του τέταρτου.

Οι Γάλλοι έβλεπαν πια το καλάθι σαν βαρέλι, με τους Καμπαρός Μ’ Μπαγιέ, Οκόμπο και Μαλεντόν να εκτελούν με τη σειρά τους έξω από τα 6μ.75, ενώ δεν χαλάρωσαν καθόλου στην άμυνα, απέναντι σε μία Πολωνία, που μάλλον είχε ξεμείνει από σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, μετά την υπερπροσπάθεια κόντρα στη Σλοβενία.

Η Γαλλία που είχε την πολυτέλεια να ξεκουράσει και τους Γκομπέρ, Ερτέλ και Φουρνιέ, μοιράζοντας τον χρόνο συμμετοχής, θα αντιμετωπίσει στον τελικό την Ισπανία, η οποία έδειξε χαρακτήρα, νικώντας μέσα στο Βερολίνο τη Γερμανία με 96-91.

Οι Ίβηρες που έλεγξαν από την αρχή το ματς, χάρη στον Μπράουν και τα αδέρφια Ερνανγκόμεθ, είχαν μοναδικό πρόβλημα την αντιμετώπιση του Σρέντερ, που έδινε ρυθμό στην επίθεση των γηπεδούχων.

Κάπως έτσι, η Γερμανία μετέτρεψε το σε βάρος της 32-41 σε 51-44, ενώ προηγήθηκε και με 71-61 λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκάλεπτου.

Η καλή άμυνα του Ντίαζ πάνω στον Σρέντερ, ο οποίος ίσως και να κουράστηκε να σκοράρει και να δημιουργεί, έδωσε, όμως, ξανά το πάνω χέρι στην ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο, χάρη και στην καταλυτική παρουσία του Γκαρούμπα στις δύο ρακέτες.

Ο σέντερ των φούριας ρόχας λειτούργησε και σαν δεύτερος πλέι μέικερ, μοιράζοντας ασίστ για καρφώματα στους αδερφούς Ερνανγκόμεθ και για τρίποντα στον Μπράουν, ενώ και ο Ντίαζ ήταν καλός και επιθετικά.

Η Ισπανία προηγήθηκε με 83-77 και με 88-80 και δεν πτοήθηκε ούτε όταν η Γερμανία μείωσε με τα σερί τρίποντα των Ομπστ και Λο σε 94-91 λίγο πριν το τέλος.

Αντίθετα, ο Γκαρούμπα είχε το καθαρό μυαλό στην τελευταία επίθεση για μία ακόμα μακρινή ασίστ στον Ερνανγκόμεθ, που καρφώνοντας θεαματικά έδωσε και πανηγυρικό τόνο στην πρόκριση της Ισπανίας για όγδοη φορά σε τελικό ευρωμπάσκετ.

Οι Ίβηρες που μέχρι το 2003 είχαν την ταμπέλα λούζερς, καθώς είχαν χάσει δύο φορές από την Ιταλία και μία από τη Λιθουανία, παρά το γεγονός ότι ανέκαθεν διέθεταν μπασκετική σχολή, κατάφεραν να γυρίσουν τον διακόπτη με την κατάκτηση του Μουντομπάσκετ το 2006 κόντρα στην εθνική μας.

Κι αυτό είναι που λένε ότι οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά, καθώς, αν είχαν περάσει τότε οι ΗΠΑ στον τελικό, οι Ισπανοί μπορεί να έχαναν και πάλι.

Εκείνη η νίκη οδήγησε τελικά στη μετάβασή τους από καλή σε μεγάλη ομάδα, καθώς έκτοτε έχουν κατακτήσει δύο Μουντομπάσκετ (2006, 2019), τρία ευρωμπάσκετ (2009, 2011, 2015) και δύο αργυρά (2008, 2012) και ένα χάλκινο (2016) σε ολυμπιακούς αγώνες και δεν βάζω τα αργυρά και τα χάλκινα σε ευρωμπάσκετ.

Όπως λέει και το τραγούδι, “τότε που οι Ισπανοί ξεκινούσαν και για μια άγνωστη μοίρα μεθούσαν”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η Ισπανία έχει αποκτήσει τη νοοτροπία του νικητή στο μπάσκετ και ξέρει να παίρνει τις νίκες στα νοκ άουτ παιχνίδια. Επίσης, ο προπονητής της είναι γάτος. Ο τελικός με τη Γαλλία θα έχει ενδιαφέρον. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.