Η Ελλάδα θέλει να συνδιοργανώσει Μουντιάλ με τη Σαουδική Αραβία που σκοτώνει παιδιά στην Υεμένη

Η Αυστραλία δεν θα αναγνωρίσει τελικά, Πιτσιρίκο, τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αναθεωρώντας απόφαση που είχε πάρει πριν από τέσσερα χρόνια, όπως μεταδίδει το BBC.

“Μία απόφαση που είχε υπονομεύσει, όμως, την ειρήνη και έφερε την Αυστραλία σε αντιπαράθεση με άλλα έθνη” σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών Penny Wong.

Η ίδια διευκρίνισε ότι η Αυστραλία θα διατηρήσει τις φιλικές της σχέσεις με το Ισραήλ και την πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ.

Φανερά ενοχλημένος από την αναθεώρηση της απόφασης, η οποία έκανε το Ισραήλ να καλέσει για εξηγήσεις τον Αυστραλό πρέσβη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Yair Lapid εξέφρασε την ελπίδα “η αυστραλιανή κυβέρνηση να διαχειριστεί άλλα θέματα με περισσότερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα” και την πεποίθηση ότι “η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια και ενωμένη πρωτεύουσα του Ισραήλ και τίποτα δεν θα το αλλάξει αυτό”.

Οι Παλαιστίνιοι μίλησαν από την πλευρά τους για “σοφή και γενναία απόφαση που έδειξε ότι η Αυστραλία ευθυγραμμίζεται με τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας”.

O Donald Trump ήταν ο πρώτος που είχε αναγνωρίσει το 2017 την αρχαία πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, προκαλώντας παγκόσμια κατακραυγή, τότε.

Τελικά, οι ΗΠΑ μετέφεραν το 2018 την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ.

Στη συνέχεια, και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison είχε πει ότι και η χώρα της Ωκεανίας θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά δεν θα μεταφέρει την πρεσβεία της, αν δεν επιτευχθεί πρώτα μία ειρηνευτική συμφωνία.

Ο Morrison έχασε, όμως, τις εκλογές και η κυβέρνηση των Εργατικών τον κατηγόρησε διά στόματος της Wong ότι ουσιαστικά εξαπάτησε τους Ισραηλινούς που ζουν στην Αυστραλία με εκείνη την απόφαση, που φυσικά δεν θα υλοποιηθεί.

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Κόσοβο έχουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ και το Ηνωμένο Βασίλειο προσανατολίζεται επίσης να μεταφέρει τη δική του εκεί.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ παραμένει στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με τους μεν να τη θεωρούν πρωτεύουσα τους και τους δε επίσης ως μελλοντική πρωτεύουσα ενός κράτους που ευελπιστούν να ιδρύσουν κάποια μέρα.

Τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς τους ρώτησαν οι Παλαιστίνιοι, που θέλουν και δικό τους κράτος;

Α, στη συγκεκριμένη σύγκρουση, Αμερικάνοι, Βρετανοί και λοιποί, Ευρωπαίοι είναι με τον εισβολέα, δηλαδή, με το Ισραήλ.

Όπως είναι με τον εισβολέα, δηλαδή, τη Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο της Υεμένης.

Πού είναι το δίκιο του αμυνόμενου, για το οποίο μας λέει μόνο στην περίπτωση της Ουκρανίας, ο Μητσοτάκης;

Mιας και ο λόγος για τη Σαουδική Αραβία, ποινή φυλάκισης 16 ετών επιβλήθηκε σε Αμερικάνο πολίτη που ασκούσε κριτική στο καθεστώς της Σ. Αραβίας, δείγμα της επιθετικής καταστολής από το Bασίλειο σε όποιον κάνει την παραμικρή αντιπολίτευση στα social media, όπως επισημαίνει ο Guardian.

Ο 72χρονος Saad Ibrahim Almadi, που έχει διπλή υπηκοότητα, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2021 με το πού πάτησε το πόδι του στο Ριάντ για ένα ταξίδι δύο εβδομάδων.

Η περίπτωση του είναι η δεύτερη, που ένας Σαουδάραβας που ζει στο εξωτερικό, συλλαμβάνεται μόλις φτάνει στη χώρα για σχόλια που έκανε στα social media.

Την ίδια τύχη είχε και η Salma al-Shehab, φοιτήτρια που σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία, η οποία καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκισης, επειδή σε λογαριασμό που έχει στο Twitter, ακολουθεί αντιφρονούντες και ακτιβιστές.

Είχε συλληφθεί, όταν επέστρεψε στη Σαουδική Αραβία για διακοπές.

Στην περίπτωση του Almadi, οι εισαγγελείς στάθηκαν σε 14 tweets που είχε κάνει τα εφτά χρόνια που ζούσε στη Φλόριντα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον Jamal Khashoggi, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Σε συνέντευξή του στον Guardian, o γιος του Almadi αποκάλυψε ότι Σαουδάραβες πράκτορες απήγαγαν τον πατέρα του στο αεροδρόμιο και τον είχαν υπό κράτηση σε ένα ξενοδοχείο, όπου έψαξαν το κινητό του, το οποίο είχε γελοιογραφία του πρίγκιπα Mohammed Bin Salman, απεικονίζοντάς τον σαν ένα χοντρό καρτούν.

Ο Almadi παρέμεινε κρατούμενος επί 11 μήνες, χωρίς δίκη, μέχρι τελικά να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 16 ετών, την οποία θα ακολουθήσουν άλλα 16 χρόνια σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Καταδικάστηκε για προώθηση της τρομοκρατικής ιδεολογίας και για προσπάθεια αποσταθεροποίησης του Βασιλείου, ενώ σύμφωνα με Αμερικάνους αξιωματούχους βασανίστηκε κιόλας.

Αν και ο Almadi ήξερε για την καταστολή στη Σαουδική Αραβία, αισθάνθηκε ασφαλής να ταξιδέψει εκεί, επειδή έχει και την αμερικάνικη υπηκοότητα.

“Αλλά ούτε ο Θεός είναι ασφαλής με τον Mohammed Bin Salman”, όπως δηλώνει ο γιος του Almadi, Ibrahim.

Mιλώντας στον Guardian από τη Φλόριντα, ο Ibrahim εξέφρασε και τη δυσαρέσκειά του για το πώς χειρίστηκε η κυβέρνηση των ΗΠΑ την υπόθεση του πατέρα του.

“Μάλλον περιμένουν να πεθάνει ο πατέρας μου στη φυλακή, για να του στήσουν άγαλμα μετά” δηλώνει φανερά πικραμένος, αλλά και οργισμένος ο γιος του.

Όπως και στην περίπτωση της Salma al-Shebab, o Ιbrahim πιστεύει ότι τον πατέρα του “κάρφωσε” άτομο, από αυτά που έχουν επιστρατευτεί από το καθεστώς της Σ. Αραβίας για να καταδίδουν αντιφρονούντες.

Η φτώχεια που υπάρχει στη Σ. Αραβία είναι ο λόγος, που πολλοί άνθρωποι γίνονται “καρφιά” και καταδίδουν συμπατριώτες τους, σύμφωνα με τον Ibrahim.

Με αυτό το “κράτος” της Σαουδικής Αραβίας θέλει να συνδιοργανώσει η Ελλάδα το Μουντιάλ του 2030.

Με τη Σαουδική Αραβία που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη.

Βέβαια, και η Ελλάδα επιβραβεύει πλέον όσους “καρφώνουν” για μη έγκυρες αποδείξεις και οδικές παραβάσεις με το 25% του προστίμου. Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, το ερώτημα, περισσότερο ως ρητορικό: Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας που σκοτώνει χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη, δεν είμαστε με τον αμυνόμενο κ. Μητσοτάκη;

Και θέλουμε να συνδιοργανώσουμε και Μουντιάλ κι από πάνω;

Τώρα, θυμήθηκα που και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαμε πουλήσει κάτι όπλα, αν δεν απατώμαι, στη Σαουδική Αραβία, όπως κάνει όλος ο πολιτισμένος και δημοκρατικός δυτικός κόσμος.

Για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει ευτυχισμένη ζωή -όπως μας έλεγε ένας δάσκαλος στο δημοτικό- αλλά μόνο ευτυχισμένες στιγμές.

Και ήταν μία χαρούμενη στιγμή χθες Τετάρτη 19/10, όταν μετά από δική μου προτροπή, ένας κύριος έριξε ξανά στη θάλασσα ένα χταπόδι που είχε πιάσει.

Είχα απαθανατίσει κι εγώ ένα χταποδάκι νωρίτερα και το άφησα, όπως πάντα ξανά στον βυθό, παρέα με τα μελανούρια που κολυμπούσαν, λόγω της καλοκαιρίας, κοντά στον γιαλό.

Βγαίνοντας, είδα τον κύριο να βουτάει ξανά και ξανά και τελικά να βγαίνει κι αυτός από τη θάλασσα με ένα χταπόδι αγκαλιά.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, που είπα σε κάποιον να ρίξει ένα πλάσμα της θάλασσας, ξανά στο νερό.

Παλιότερα, το έκανα πολύ συχνά, αλλά με τα χρόνια το σταμάτησα και συνήθως έφευγα απογοητευμένος και σιωπηλός σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δεν ξέρω τι με έκανε αυτή τη φορά να μιλήσω, ενώ έπεσα και σε καλούς ανθρώπους, αφού νωρίτερα είχαν αφήσει ελεύθερο, όπως μου είπαν, κι ένα άλλο μικρότερο χταποδάκι που είχαν βρει.

Δεν θέλω να πιστέψω ότι έπαιζε και γαλαζόπετρα, μία τοξική ουσία, που ρίχνουν στα θαλάμια των χταποδιών για να τα αναγκάσουν να βγουν έξω.

Η γαλαζόπετρα, ένα μπλε υγρό σε πλαστικό μπουκαλάκι, σαν του οξυζενέ, απαγορεύεται πλέον και όσοι τη χρησιμοποιούν διώκονται ποινικά -αν τους αντιληφθεί το λιμενικό- διότι καταστρέφει τα ενδιαιτήματα.

Δηλαδή, στο θαλάμι που θα ρίξει κάποιος γαλαζόπετρα, δεν θα πάει να ζήσει ποτέ ξανά άλλο χταπόδι.

Η γαλαζόπετρα ήταν πολύ της μόδας τις δεκαετίες του ’80 (κυρίως) και του ’90, αλλά πλέον έχει σχεδόν σταματήσει η χρήση της, χάρη στην ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον.

Να και κάτι, στο οποίο τα πράγματα είναι καλύτερα τώρα, σε σχέση με το παρελθόν.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πολλοί Έλληνες έχουν την βεβαιότητα πως η Ελλάδα είναι πάντα με το δίκαιο και το σωστό. Κούνια που τους κούναγε. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος ντροπή για την ανθρωπότητα και δεν θα έπρεπε να υπάρχει στο χάρτη. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.