Δύση, κάνε ότι κοιμάσαι…

Μεγάλες διαδηλώσεις ξέσπασαν, Πιτσιρίκο, στο εργοστάσιο της Foxconn στην Κίνα, που κατασκευάζει iPhone και έχει μπει σε καραντίνα, λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως αναφέρει ο Guardian.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους γύρω δρόμους και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, αλλά και με άτομα που φορούσαν ολόσωμες προστατευτικές στολές, ενώ έσπασαν κάμερες ασφαλείας και παράθυρα.

Μερικοί εργαζόμενοι παραπονέθηκαν επειδή τους βάζουν να κοιμούνται σε κοιτώνες με συναδέλφους τους θετικούς στον κορωνοϊό και άλλοι επειδή δεν εισέπραξαν τα μπόνους που τους είχαν υποσχεθεί.

Στο συγκεκριμένο εργοστάσιο -που βρίσκεται στην πόλη Zhengzhou- δουλεύουν πάνω από 200 χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά από τα τέλη Οκτωβρίου πολλοί έχουν φύγει, καθώς υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την απάνθρωπη μεταχείριση των υπαλλήλων, αλλά και για τη διαχείριση των περιστατικών Covid 19.

Η διοίκηση του εργοστασίου έταξε μπόνους και αυξήσεις για να κρατήσει το προσωπικό, αλλά αθέτησε τις υποσχέσεις της.

Συν τοις άλλοις, δεν επαρκούν και οι ποσότητες φαγητού που μοιράζονται στους έγκλειστους εργάτες.

Η πολιτική του εργοστασίου είναι το προσωπικό να εξακολουθεί να δουλεύει, αλλά εντελώς απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο, εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού στη Zhengzhou.

Μερίδιο ευθύνης για αυτή τη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς έχουν όσοι παρουσίασαν τον κορωνοϊό σαν μεταδοτικό καρκίνο, ανοίγοντας τον δρόμο για τα πιο φασιστικά μέτρα που βίωσε και ο δυτικός κόσμος.

Μην ξεχνάμε την εποχή που βγαίναμε για να πετάξουμε τα σκουπίδια με μάσκα και SMS.

Μην ξεχνάμε τα πρόστιμα, τις αναστολές εργασίας, ακόμα και τις ποινές φυλάκισης.

Mην ξεχνάμε, γιατί θα τα ξαναζήσουμε όλα αυτά σε πρώτη ευκαιρία.

Συνυπεύθυνοι είναι, λοιπόν, o ΠΟΥ, οι ειδικοί που εισηγήθηκαν και οι κυβερνήσεις που εφάρμοσαν αυτά τα φασιστικά μέτρα.

Με πρώτο και καλύτερο τον αδίστακτο Φάουτσι, αυτόν τον αρχιμαφιόζο, που ντροπιάζει την ιατρική και δεν ντράπηκε να του κάνει αγιογραφία αριστερό σάιτ. Γράφοντας ότι δήθεν τον πολεμούν οι ακροδεξιοί. Για αυτό η αριστερά, όμως, έχει καταντήσει σε αυτά τα χάλια, να είναι μία απ’ τα ίδια με τη δεξιά.

Μιας και ο λόγος για ακροδεξιά, πρόστιμο 4,1 εκ. ευρώ επιβλήθηκε στο κόμμα του Bolsonaro επειδή ζήτησε να ακυρωθούν οι ψήφοι από 280 χιλιάδες ηλεκτρονικές κάλπες, επικαλούμενο δυσλειτουργίες, όπως αναφέρει η Le Monde.

Χωρίς τις συγκεκριμένες ψήφους, το κόμμα του Bolsonaro θα επικρατούσε στις βραζιλιάνικες εκλογές με ποσοστό 51,05%, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Ως γνωστόν, ο Lula νίκησε με 50,9%, έναντι 49,1% του Bolsonaro στις προεδρικές εκλογές.

Η εκλογική επιτροπή χαρακτήρισε χαρακτήρισε το αίτημα που υπέβαλε το κόμμα του Bolsonaro έωλο, αλλά και προσβλητικό για το δημοκρατικό κράτος δικαίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να ενθαρρύνει εγκληματικά και αντιδημοκρατικά κινήματα.

Κινήματα που ήδη απειλούν, κλείνοντας δρόμους και προκαλώντας επεισόδια και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, όπως επισημαίνει η εκλογική επιτροπή.

Όσο για τον Bolsonaro, παραμένει άφαντος μετά τις εκλογές, με εξαίρεση μία και μοναδική δημόσια εμφάνιση, κατά την οποία δεν παραδέχτηκε άμεσα την ήττα του και δικαιολόγησε τους οπαδούς του που ζητούσαν παρέμβαση του στρατού, λέγοντας ότι αισθάνονται αδικημένοι.

Αλλά, δυστυχώς, οι δημοκρατικές ευαισθησίες της Δύσης εξαντλούνται σε κάναν Trump και σε κάναν Bolsonaro.

Κι αυτό, διότι μπροστά στον Erdogan είναι κότες όλοι οι δυτικοί, όπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά με τη διπλή εισβολή της Τουρκίας σε Ιράκ και Συρία.

Με τον Erdogan, μάλιστα, να απειλεί και με χερσαία εισβολή μεγάλης κλίμακας, μετά τους βομβαρδισμούς, κατά τους οποίους “εξουδετερώθηκαν” 254 τρομοκράτες, σύμφωνα με τον ίδιο, όπως μεταδίδει το BBC.

Οι Κούρδοι της οργάνωσης YPG, που έχουν μπει εκ νέου στο στόχαστρο του Erdogan, κάνουν λόγο για 30 νεκρούς πολίτες και 11 μαχητές, ενώ αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπως έχει κάνει και το ΡΚΚ.

Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ που ποντάρουν στους Κούρδους του YPG για τις μάχες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή, ήταν, παρόλα αυτά, μάλλον χλιαρές ως και αναιμικές.

Το ίδιο και αυτές της Ρωσίας που με τη μεσολάβηση της το 2016, όταν τα τούρκικα στρατεύματα είχαν διεισδύσει 325 χιλιόμετρα μέσα στη Συρία, είχε επιτευχθεί εκεχειρία.

Τώρα, ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), που στελεχώνονται και από Κούρδους του YPG, Mazloum Abdi πιστεύει ότι ο πραγματικός στόχος μία τούρκικης χερσαίας εισβολής θα είναι το Κομπάνι.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ΗΠΑ και Ρωσία δεν κάνουν αρκετά, προκειμένου να αποτρέψουν την Τουρκία.

Για την ΕΕ δεν είπε κουβέντα ο άνθρωπος, αφού θα έχει πάρει χαμπάρι ότι στα δύσκολα κάνει πάντα την πάπια.

Ή για να παραφράσω και τον τίτλο της σειράς που παίζεται φέτος στην ΕΤ-1: Δύση, κάνε ότι κοιμάσαι…

Δυτικοί ήταν ήταν, εξάλλου, την Πέμπτη 24/11 οι άνεμοι στη Σαλαμίνα.

Και πέρα από τη φουσκοθαλασσιά, που είχε στις Κολώνες, φτάσαμε και σχετικά αργά.

Τέλη Νοέμβρη, πρέπει να πας νωρίτερα για βουτιά και όχι στις 4 παρά. Το είχα κάνει και τέλη Δεκέμβρη μια φορά.

Τουλάχιστον, μας αποζημίωσαν οι υποβρύχιες λήψεις με μία μεγαλούτσικη τσιπούρα, μερικά σαργουδάκια, καλόγριες και σάλπες στα κρυστάλλινα, παρά το κυματάκι, νερά.

Μετά, βούτηξε και ο ήλιος στη θάλασσα και όταν γυρίσαμε είχε βραδιάσει πια.

Διαβάζοντας και το κείμενό σου, Πιτσιρίκο, για τις 500 χιλιάδες εξώσεις από την Ελλάδα, αναρωτήθηκα πώς θα νιώθουν οι άστεγοι στα σκοτάδια του χειμώνα.

Παρεμπιπτόντως, ακόμα και σε παραλίες έχω δει ανθρώπους να κοιμούνται όπου και όπως βρουν.

Θυμάμαι, κάποτε, μία πολύ όμορφη και νέα κοπέλα, με τα μοναδικά υπάρχοντά της να είναι ένα καροτσάκι και μερικές σακούλες, που ερχόταν στη θάλασσα για να πλυθεί.

Για να καθαριστεί, εκεί που εμείς διασκεδάζουμε, κάνοντας βουτιές και βγάζοντας φωτογραφίες.

Νομίζω, ότι πριν την κρίση δεν υπήρχαν πάρα πολλοί άστεγοι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, που ένα πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί σε μία μέρα, αν υπήρχε πολιτική βούληση, αντιμετωπίζεται περίπου σαν φυσικό φαινόμενο.

Δύση, κάνε ότι κοιμάσαι…

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, κατά την ταπεινή μου γνώμη, όλη η ιστορία με τον κορωνοϊό είναι στο πώς ξεκίνησε από το εργαστήριο της Γιουχάν. Αλλά για αυτό κανείς δεν μοιάζει να θέλει να μάθει. Σε ό,τι αφορά τους Κούρδους, σκέφτομαι πως, όταν οι δυτικοί τραβούσαν γραμμές στο χάρτη και σχεδίαζαν χώρες και σύνορα, μάλλον άφησαν επίτηδες πάνω από 20 εκατομμύρια Κούρδους χωρίς κράτος. Θα τους ήταν πιο χρήσιμοι μοιρασμένοι σε τέσσερις χώρες, ώστε να τους χρησιμοποιούν ανάλογα. Η εξαπάτηση που έχουν φάει οι Κούρδοι από τις ΗΠΑ είναι αξεπέραστη. Όσο για τους άστεγους, δεν υπήρχαν άστεγοι στην Αθήνα πριν την χρεοκοπία -με ελάχιστες εξαιρέσεις ανθρώπων με προβλήματα- και σας θυμίζω ένα κείμενο του 2011, με έναν Γερμανό φίλο μου, όταν είδε για πρώτη φορά άστεγους στην Αθήνα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.