Ένας στους 23 ανθρώπους θα χρειαστεί βοήθεια για να επιβιώσει το 2023

Ένας στους 23 ανθρώπους θα χρειαστεί βοήθεια, Πιτσιρίκο, για να επιβιώσει το 2023, όπως αναφέρει ο Guardian.

Συνολικά, 339 εκατομμύρια θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας το 2023, δηλαδή, 65 εκ. περισσότερα άτομα από το 2022 και ο ΟΗΕ ζητάει 51,5 δισ. δολ. από τα κράτη – δωρητές.

Πρόκειται για ένα ποσό, αυξημένο κατά 25% σε σχέση με αυτό που απαιτήθηκε το 2022.

Ο λόγος είναι ότι οι ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και της επισιτιστικής κρίσης, που για ορισμένες χώρες, όπως η Σομαλία, το Αφγανιστάν και η Υεμένη, είναι ακόμα πιο οξεία, καθώς μαίνονται κι εκεί ένοπλες συγκρούσεις.

Σε πολύ δυσχερή θέση έχει περιέλθει και το Πακιστάν μετά τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες.

Τα 339 εκ. ανθρώπων που έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας ζουν σε συνολικά 68 χώρες, αλλά σε 10 αυτές οι ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Ανάμεσα τους είναι το Αφγανιστάν, η Συρία, η Υεμένη, η Ουκρανία, η Αιθιοπία, το Κονγκό και η Σομαλία, που βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο ΟΗΕ πιστεύει ότι θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες 230 εκ. ανθρώπων και ποντάρει σε άλλους οργανισμούς και δωρητές για τα υπόλοιπα 109 εκατομμύρια.

Αλλά η χρηματοδότηση παραμένει η κύρια ανησυχία, καθώς πέρσι οι διάφορες ανθρωπιστικές προσπάθειες ανακούφισης έλαβαν μόνο το 44% των πόρων που χρειάζονταν.

Αυτό δεν οφειλόταν στα κράτη-δωρητές που πρόσφεραν περίπου τα ίδια χρήματα με άλλες χρονιές -το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, δεν το έκανε- αλλά στις πολλές κρίσεις που προέκυψαν, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κορωνοϊός, η κλιματική αλλαγή.

Έτσι, τουλάχιστον 222 εκ. άνθρωποι σε 53 χώρες θα βιώσουν επισιτιστική ανασφάλεια, την ίδια στιγμή που άλλα 45 εκατομμύρια σε 37 χώρες θα κινδυνεύσουν να λιμοκτονήσουν.

Υπό πίεση είναι και οι δημόσιες υποδομές υγείας, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ασθενειών, όπως η χολέρα που παρουσιάζουν έξαρση σε κάποιες χώρες.

Κι ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία, αυτό που προέχει για την πρωθυπουργό της Φινλανδίας Sanna Marin είναι να θωρακίσει η Ευρώπη την άμυνά της -δηλαδή, να εξοπλιστεί περαιτέρω- όπως αναφέρει ο Guardian.

H Marin, που θεωρείται και προοδευτική, δήλωσε επίσης ότι χωρίς τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν είναι αρκετά ανθεκτική, ενώ επέμεινε ότι στην Ουκρανία θα πρέπει να δοθεί ό,τι ζητήσει, προκειμένου να νικήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Δυστυχώς, τόσο στενόμυαλοι άνθρωποι, σαν τη Marin, κυβερνούν σήμερα την Ευρώπη, που για αυτό τον λόγο έχει τέτοια χάλια και όλα τα όπλα του κόσμου να αποκτήσει, όχι μόνο δεν θα σωθεί, αλλά μάλλον θα καταστραφεί.

Δυστυχώς, πίσω από το όμορφο πρόσωπο της Sanna, κρύβεται ένας ακόμα αδίστακτος άνθρωπος, ένας μπροστινός για να συνεχιστεί η μπίζνα του πολέμου.

Η Marin ανέφερε ότι η Φινλανδία προσπαθούσε να χτίσει διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά αυτό άλλαξε μέσα σε μία νύχτα, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οπότε και προτεραιότητα της σκανδιναβικής χώρας έγινε η ασφάλειά της.

Φινλανδία και Σουηδία έχουν κάνει αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να καμφθούν οι ενστάσεις Τουρκίας και Ουγγαρίας για να προχωρήσει η διαδικασία.

Παράλληλα, ο Putin έχει προειδοποιήσει με αντίμετρα, σε περίπτωση ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, και η Μarin υποψιάζεται κάποιου τύπου υβριδικό πόλεμο από την πλευρά της Ρωσίας.

Στη σκανδιναβική χώρα ανησυχούν και για την παράνομη είσοδο περίπου 40 χιλιάδων Ρώσων, που έχουν περάσει τα σύνορα με τη Φινλανδία.

Η Marin σχολίασε και το γεγονός ότι έχει ανασταλεί η τουριστική βίζα για Ρώσους πολίτες, λέγοντας ότι “θα ήταν απαράδεκτο να τους επιτρέπεται να κάνουν διακοπές στην Ευρώπη, ενώ ο στρατός τους σκοτώνει και βασανίζει στην Ουκρανία”.

Όσο για τον στρατό της Φινλανδίας, αριθμεί 280 χιλιάδες μέλη και 870 χιλιάδες εφέδρους, ενώ η χώρα δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα, ποσοστό μεγαλύτερο από τα περισσότερα κράτη του ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι η Φινλανδία, ακόμα ένα προτεκτοράτο.

Σαν το προτεκτοράτο της Ελλάδας, πάντως, που επίσης δαπανά το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, αφού δεν γίνεται να πεινάσουν οι αμερικάνικες και γαλλικές βιομηχανίες όπλων, δεν έχει.

Τουλάχιστον και σαν τη θάλασσα της Ελλάδας δεν έχει. Και επανήλθαν και οι μπονάτσες από την Παρασκευή 2/12.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι φτάσαμε με μία φίλη στο Θυμάρι στις 4 παρά, ήταν μία χαρά η βουτιά.

Μάλιστα, έριξα για πρώτη φορά Δεκέμβρη μήνα βουτιά με το κεφάλι από βράχο, καμιά 50αριά μέτρα από τη μεγάλη αμμουδιά.

Για να τα λέμε και όλα, βέβαια, ήταν Δεκέμβριος σαν Σεπτέμβριος.

Αφού αν και έμεινα αρκετή ώρα στα θολά, πάντως, ακόμα νερά – ελέω βροχών και νοτιάδων που είχαν προηγηθεί – ψάχνοντας να φωτογραφίσω κάτι καλύτερο από σπαράκια, σαργουδάκια, γύλους, καλόγριες και μελανουράκια, ακόμα και ο πλαϊνός ήλιος με ζέστανε, όταν βγήκα στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Εκτός Μουντιάλ βγήκε, εξάλλου, και η Ουρουγουάη, μετά τη νίκη της Ν. Κορέας επί της Πορτογαλίας με 2-1 στις καθυστερήσεις.

Πολλοί είπαν ότι οι Πορτογάλοι έδωσαν το ματς, επειδή ο προπονητής στην ασιατική ομάδα είναι συμπατριώτης τους.

Ενδείξεις υπάρχουν, όχι αποδείξεις για κάτι τέτοιο, βέβαια.

Από την άλλη και η Βραζιλία έχασε με 1-0 από το Καμερούν, όχι φυσικά επειδή έδωσε το ματς, αλλά επειδή έπαιξε με πολλούς αναπληρωματικούς.

Τους πειράζει και αυτό μερικούς. Δηλαδή, ότι οι ομάδες που είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση από την προηγούμενη αγωνιστική, παρατάχθηκαν με πολλές ρεζέρβες και έχασαν όλες (Γαλλία, Πορτογαλία, Βραζιλία, συν την Ισπανία που μαθηματικά δεν είχε προκριθεί, αλλά ήταν απίθανο να μείνει έξω μετά το 7-0 επί της Κόστα Ρίκα).

Γιατί απαγορεύεται να παίξουν οι αναπληρωματικοί; Κάθε αποστολή απαρτίζεται από 25 παίκτες και καλά κάνουν οι προπονητές και δίνουν τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους παίκτες μπορούν, να πάρουν συμμετοχή σε ένα Μουντιάλ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, πρέπει να τον πηδήξουμε κι αυτόν τον χειμώνα, για να απολαύσουμε το καλοκαίρι. Αν προσέξετε, όλοι αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να περάσουν τον χειμώνα, κανείς δεν αγωνιά για το πώς θα περάσει το καλοκαίρι. Τον χειμώνα θέλουμε να τον πηδήξουμε, για να έρθει το καλοκαίρι να πηδήξουμε. Δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς η Ουκρανία μπορεί να νικήσει τη Ρωσία, όπως λένε κάποιοι δυτικοί πρωθυπουργοί και πρόεδροι. Θα ήθελα να μου εξηγήσει κάποιος πώς μια διαλυμένη χώρα θα νικήσει τη χώρα με τις περισσότερες πυρηνικές κεφαλές στον κόσμο. Πιο πιθανό είναι να κατακτήσει το Μουντιάλ η Ελλάδα που δεν συμμετέχει. Εντάξει, είναι λίγο άδικο κάποιες ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί να αντιμετωπίζουν τις ομάδες που καίγονται για βαθμούς με την αναπληρωματική τους ομάδα, ενώ τις άλλες τις αντιμετώπισαν -και τις νίκησαν- με την πρώτη τους ομάδα. Αλλά ένα παιχνίδι είναι το ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι είναι η ζωή. Η ζωή είναι ένα αστείο παιχνίδι που τελειώνει με ένα ξεκαρδιστικό αστείο, που είναι ο θάνατος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.