“Η κλιματική αλλαγή θα φέρει περισσότερα χιόνια”

Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν, Πιτσιρίκο, στις γυναίκες να δουλεύουν σε ΜΚΟ, λόγω dress code, όπως μεταδίδει το BBC.

Συγκεκριμένα, στις ΜΚΟ οι γυναίκες δεν φορούσαν μαντήλα (hijab)· πρόσφατα κοπέλες είχαν εκδιωχθεί από πανεπιστήμια για παρόμοιο λόγο.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε την απόφαση των Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την κίνηση επέκρινε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την “καταστροφική για τον αφγανικό λαό”.

Όσο για τις άμεσα θιγόμενες, δηλαδή τις Αφγανές, αρκετές εξ αυτών δήλωσαν στο BBC ότι πλέον δεν θα έχουν χρήματα για να στηρίξουν τις οικογένειες τους.

Άλλες υποστήριξαν ότι σέβονταν τον ενδυματολογικό κώδικα (dress code) των Ταλιμπάν και φορούσαν κανονικά τη μαντήλα τους.

Κάποιες τα έβαλαν και με τον υπόλοιπο κόσμο που αδιαφορεί, ενώ εκείνες δεν θα μπορούν να αγοράσουν πλέον φαγητό για τα παιδιά τους.

Οι Ταλιμπάν απειλούν να ακυρώσουν την άδεια οποιασδήποτε ΜΚΟ δεν διώξει τις γυναίκες υπαλλήλους.

Από την οργάνωση Save the Children θέλουν συνάντηση με τους Ταλιμπάν, διότι αν εκδιωχθούν όλες οι γυναίκες υπάλληλοι, πολλές ΜΚΟ θα κλείσουν.

Υπάρχει και ο φόβος ότι δεν θα φτάνει βοήθεια στις γυναίκες, αν στις ΜΚΟ δουλεύουν μόνο άνδρες.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τους νόμους των Ταλιμπάν, απαγορεύεται οι άνδρες να δουλεύουν μαζί με γυναίκες.

Έτσι, οι εργαζόμενες γυναίκες είναι απαραίτητες για να εξυπηρετούν άλλες γυναίκες και κορίτσια.

Η Διεθνής Αμνηστία Νότιας Ασίας υποστήριξε ότι η απαγόρευση είναι άλλη μία προσπάθεια για να σβήσουν οι γυναίκες από τον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό στίβο του Αφγανιστάν.

Ακόμα κι ένας ιμάμης μίλησε κατά των Ταλιμπάν, υποστηρίζοντας ότι το Ισλάμ δεν λέει πουθενά ότι οι άνδρες μπορούν να μορφώνονται και να δουλεύουν και οι γυναίκες όχι.

Παρεμπιπτόντως, η εκδίωξη γυναικών από αφγανικά πανεπιστήμια είχε προκαλέσει διαδηλώσεις στην επαρχία Herat την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά ακόμα και τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά για τα κορίτσια και φυλάσσονται, μάλιστα, από ενόπλους.

Αλλά από τους Ταλιμπάν και το Αφγανιστάν, ας περάσουμε στις ΗΠΑ, όπου “είναι σαν τυφώνας κατηγορίας 3, αλλά με χιόνι, αυτή η κακοκαιρία”, όπως δήλωσε στον Guardian ο Tim Carney, επικεφαλής του γραφείου του σερίφη, στο οποίο υπάγεται και το Μπάφαλο.

Τα ύψη του χιονιού φτάνουν τα 4-5 πόδια (1,5 μέτρο), ακόμα και τα 6 πόδια (1,8μ.) σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις για το 60% του αμερικάνικου πληθυσμού.

Εκφράζονται φόβοι ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 48 (27 στη Νέα Υόρκη), που είναι μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί χωρίς ρεύμα μέσα σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Μόνο από ένα τροχαίο με λεωφορείο που γλίστρησε στον πάγο στα σύνορα με τον Καναδά, σκοτώθηκαν τέσσερις και τραυματίστηκαν 36 άνθρωποι, εκ των οποίων οι οκτώ νοσηλεύονται και οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με το Environmental Defence Fund, “περισσότερο χιόνι αναμένεται πλέον σε κάθε χιονοθύελλα, λόγω της κλιματικής αλλαγής”.

“Αυτό συμβαίνει, διότι σε έναν θερμότερο πλανήτη, εξατμίζεται περισσότερο νερό και η πρόσθετη υγρασία οδηγεί σε σφοδρότερες βροχοπτώσεις” εξηγεί το EDF.

“Τους θερμούς μήνες του χρόνου θα σημειώνονται πλημμύρες, αλλά τον χειμώνα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, θα έχουμε χιονοθύελλες” συνεχίζει το Ταμείο για την Προάσπιση του Περιβάλλοντος.

“Επίσης, ένας πιο ασταθής πολικός αεροχείμαρρος έχει ως συνέπεια μία ταχύτερα θερμαινόμενη Αρκτική, με τις ψυχρές αέριες μάζες να φτάνουν έτσι πιο νότια απ’ ό,τι συνήθως” καταλήγει το EDF.

Επιτέλους, αυτά που γράφω εδώ και μερικά χρόνια, τα παραδέχονται πλέον και οι επιστήμονες, δηλαδή, ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει και περισσότερα χιόνια.

Δεν χρειάζεται να είσαι επιστήμονας για να το διαπιστώσεις αυτό, απλά ένας ταπεινός χειμερινός κολυμβητής.

Όταν πριν μερικά χρόνια στην παραθαλάσσια Αττική είχαμε τον χειμώνα απλά μερικά ξεροβόρια και πλέον οι χιονοθύελλες ασπρίζουν τις παραλίες μέσα σε ένα πεντάλεπτο, όπως συνέβη πέρσι με την Ελπίδα στις 24 Ιανουαρίου 2022, είναι προφανείς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το ίδιο συνέβη και στις 16 Φεβρουαρίου 2021, άλλωστε, συνέβη και το 2017 με την Αριάδνη και το 2019 με τον Τηλέμαχο, ενώ στο τσακ τη γλιτώσαμε με τη Ζηνοβία και τον Ηφαιστίωνα, πάλι στα τέλη του 2019 και στις αρχές του 2020.

Kαι κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, όπως επιμένουν εμμονικά να το παρουσιάζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι, λέγοντας ότι είναι χειμώνας.

Όχι, δεν συμβαίνουν λόγω του χειμώνα, αλλά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όλες αυτές οι χιονοθύελλες της Αττικής.

Και ναι, τα Χριστούγεννα ήταν και φέτος ηλιόλουστα, όπως ήταν και πέρσι και πρόπερσι, όταν ο χειμώνας είχε, όμως, φυλάξει τα χειρότερα για μετά.

Τα χειρότερα, που δεν θα τα ξεχάσουν οι χιλιάδες άνθρωποι έμειναν για σχεδόν μία μέρα αποκλεισμένοι από τα χιόνια μέσα στα αμάξια τους στην Αττική Οδό και οι χιλιάδες επίσης που έμειναν χωρίς ρεύμα για μέρες, τόσο στη Μήδεια, όσο και στην Ελπίδα.

Και ναι, μπορεί ο ήλιος προς το παρόν να λάμπει, λες και είναι καλοκαίρι στα τέλη Δεκέμβρη, αλλά ο χειμώνας είναι μακρύς.

Κρατάει εύκολα μέχρι και τον Μάρτιο, που πέρσι ήταν πιο παγωμένος και από τον Ιανουάριο, ενώ το 2020 χιόνισε στην Αττική και τον Απρίλιο και στην Πάρνηθα και τον Μάιο.

Τα καλοκαίρια μας μικρά και ατέλειωτοι οι χειμώνες. Ποιος θα πίστευε όταν γραφόταν αυτό το τραγούδι, ότι θα ερχόταν η μέρα που θα ίσχυε και κυριολεκτικά.

Προς το παρόν, βέβαια, στην Ελλάδα, ο χειμώνας είναι αυτός που θυμίζει καλοκαίρι. Μισή αλήθεια είναι, ωστόσο, αυτό που λένε κάτι μετεωρολόγοι, ότι στις ΗΠΑ κάνει ακραίο κρύο, αλλά και στην Ευρώπη ακραία ζέστη για την εποχή. Κι αυτό διότι η”ακραία” ζέστη των 20 βαθμών δεν είναι επικίνδυνη -σε αντίθεση με το ψύχος- για τους ανθρώπους.

Και τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων είδα τον περισσότερο κόσμο που έχει ποτέ εμφανιστεί τέλη Δεκέμβρη στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Μία μητέρα βουτούσε το μωράκι της στη θάλασσα, ακριβώς όπως το κάνει ο παπάς στην κολυμπήθρα.

Η απόλυτη αντίθεση με τον πατέρα στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, που έδωσε τον αγώνα της ζωής του για να σώσει τα δυο του παιδιά από τον χιονιά, κουβαλώντας το μικρότερο στους ώμους του, ενώ το μεγαλύτερο ακολουθούσε τα χνάρια του στο χιόνι, καθώς δεν υπήρχε καθόλου ορατότητα, λόγω της χιονοθύελλας.

Ο χειμώνας έχει έρθει δριμύτατος στο βόρειο ημισφαίριο και η εξαίρεση της Ελλάδας δεν πρέπει να ξεγελά.

Μην σας ξεγελάει ο ήλιος, τον οποίο βγήκε να απολαύσει κι ένας βασιλικός κάβουρας στο βραχάκι, από όπου ρίχνω βουτιά.

Απαθανάτισα και τον πετροκάβουρα, όπως είναι η πραγματική του ονομασία (eriphia verrucosa η επιστημονική), αυτή τη φορά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, με το να ξεκινάει η νέα χρονιά με 20 και 25 βαθμούς στην Ελλάδα, δεν το λες και ατέλειωτο χειμώνα, όσο κρύο και να κάνει μετά. Νομίζω ότι αναλύουμε πια πάρα πολύ. Τα πάντα. Δηλαδή, δεν γίνεται να έχει λιακάδα και να σκεφτόμαστε ότι σε ένα μήνα μπορεί να χιονίσει. Είναι σαν να είσαι νέος και να σκέφτεσαι ότι κάποτε θα γεράσεις και θα πονάς παντού. Για το ότι έκλεισε η Αττική Οδός πέρσι από τα χιόνια, η ευθύνη είναι της εταιρείας που έχει την Αττική Οδό. Αν έφταιγε το χιόνι, στη βόρεια Ευρώπη, θα έπρεπε να μην κυκλοφορεί αυτοκίνητο για μήνες. Όσο για τις διακοπές του ρεύματος, η ευθύνη είναι στις διαλυμένες υποδομές της χρεοκοπημένης χώρας μας και όχι στο χιόνι. Καλό είναι να μην δουλεύουν οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, και πρέπει να σταματήσουν να δουλεύουν και οι άνδρες. Παντού. Η δουλειά δεν είναι δικαίωμα, είναι κατάρα. Δικαίωμα είναι η τεμπελιά και οι ηδονές της ζωής, όπως τα μπάνια και το διάβασμα. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.