“Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν είναι αρκετά καλά”

Πιτσιρίκο, ξαναχτύπησε και ο ΠΟΥ (μάλλον θα τέλειωσαν τα φράγκα), προειδοποιώντας ότι “αν χαλαρώσουν οι στρατηγικές αντιμετώπισης της Covid 19, μπορεί να προκύψει νέα φονική μετάλλαξη”.

Σημασία δεν έχει, όμως, τι λέει κάποιος, αλλά ποιος το λέει.

Το λέει, λοιπόν, ο ΠΟΥ που έλεγε ότι η θνητότητα του κορωνοϊού ξεπερνάει το 3%, ενώ είναι λίγο πάνω από 0,1% – 0,2%, που έλεγε ότι θα πληγεί πολύ η Αφρική, αλλά επλήγησαν περισσότερο Ευρώπη και Αμερική, που έλεγε ότι οι μάσκες και τα εμβόλια θα βάλουν τέλος στην πανδημία, χωρίς αυτό να συμβεί.

Ο ΠΟΥ ήταν που μας έλεγε να κάνουμε ουσιαστικά μπάνιο με αντισηπτικά και να πασαλείφουμε και κάθε επιφάνεια με αυτά, ενώ ο ιός είναι αερομεταφερόμενος.

Και τώρα τα ίδια λέει το αφεντικό του ΠΟΥ, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς, “παρά το γεγονός ότι είμαστε κοντά στο τέλος της επείγουσας φάσης της πανδημίας, κενά στα τεστ και τους εμβολιασμούς μπορεί να δημιουργήσουν τις τέλειες συνθήκες για να αναδυθεί μία νέα παραλλαγή ανησυχίας, που θα μπορεί να έχει σημαντική θνητότητα”.

Βλέπετε κονόμησαν αρκετά (και τα μεγάλα κεφάλια του ΠΟΥ, πιθανότατα) από τα τεστ και τα εμβόλια, και δυσκολεύονται τώρα να αποχωριστούν το βάζο με το μέλι.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πλέον κάποιας μορφής ανοσία απέναντι στον κορωνοϊό είτε από πρότερη λοίμωξη, είτε από τον εμβολιασμό.

Τα κρούσματα, όμως, έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ στην Κίνα -πιθανότατα επειδή εκεί λόγω των αυταρχικών μέτρων δεν εκτέθηκαν στον ιό, που συνεχίζει να βρίσκει παρθένο έδαφος- ενώ μετά από καιρό, αυξάνονται και στη Βρετανία (λογικό, αφού εκεί μπήκε για τα καλά ο χειμώνας).

“Κι ενώ η Covid 19 και η γρίπη προκαλούν ήπιες λοιμώξεις στους περισσότερους, μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι” συμπλήρωσε από την πλευρά της η Mary Ramsay, διευθύντρια των προγραμμάτων δημόσιας υγείας στην Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας της Βρετανίας.

Ο ΠΟΥ ζητάει, λοιπόν, από τις κυβερνήσεις να προσεγγίσουν για εμβολιασμό όσους είναι άνω των 60 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τι κι αν το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό; Αυτό διαθέτει το κατάστημα. Το παραμάγαζο της υγείας.

Και δεν το υποστηρίζω εγώ αυτό, αλλά οι ειδικοί. “Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό δεν είναι αρκετά καλά και χρειάζεται να βελτιωθούν” λέει η υπεύθυνη της εμβολιαστικής εκστρατείας του 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο Dame Kate, όπως αναφέρει το Skynews.

“Πρέπει να βελτιωθούν η ποιότητά τους, η διάρκειά τους, η ικανότητά τους να σταματούν τη μετάδοση του κορωνοϊού και ο τρόπος που χορηγούνται στον πληθυσμό” ανέφερε χαρακτηριστικά η Dame Kate, που είχε καθοριστικό ρόλο, όταν η Βρετανία άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της για τον κορωνοϊό τον Δεκέμβριο του 2020.

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Σερ John Bell υποστήριξε από την πλευρά του ότι “οι ενισχυτικές δόσεις δεν προστατεύουν για μεγάλο διάστημα ενάντια στη μετάδοση του ιού”.

“Μπορεί να κάνεις μία δόση του εμβολίου τώρα και στα μέσα του Ιανουαρίου να μην έχεις σχεδόν καθόλου προστασία, αντίθετα η προστασία μέσω της λοίμωξης είναι πολύ πιο αποτελεσματική”, εξήγησε ο καθηγητής.

“Η επίδραση της φυσικής λοίμωξης, όσον αφορά την αποτροπή της επαναμόλυνσης από τον ιό, κρατάει περίπου 180 μέρες, που είναι ένα πολύ σημαντικό διάστημα” επισήμανε επίσης ο Bell, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει την εμβολιαστική της στρατηγική με ενισχυτικές δόσεις.

Ούτως ή άλλως, μόλις το 9,4% των 80ρηδων και το 7,2% των ηλικιών 60-79 ετών έκανε ενισχυτική δόση στη Γαλλία για τον κορωνοϊό, φέτος το φθινόπωρο, όπως αποκαλύπτει η Le Monde.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Olivier Verran, κάλεσε όσους είναι άνω των 60 ετών, έχουν υποκείμενα νοσήματα ή έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένα και ευάλωτα άτομα, να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

“Θα σας πάρει πέντε λεπτά και θα σας προστατέψει, θα μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών και εισαγωγής στο νοσοκομείο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, ο ευτελισμός του κορωνοϊού και τα μη σαφή, αλλά διφορούμενα μηνύματα που στέλνουν οι εμπειρογνώμονες υγείας, κάνουν και τους Γάλλους να τα αμφισβητούν.

Παρεμπιπτόντως, με λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά σε σταθερή κατάσταση, νοσηλεύεται ο θρύλος της μπάλας, ο Βραζιλιάνος Πελέ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, στον Πελέ χορηγούνται αντιβιοτικά για να ξεπεράσει τη λοίμωξη, από την οποία προσβλήθηκε πιθανότατα στο νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί, προκειμένου να εκτιμηθεί η γενικότερη κατάσταση της υγείας του, μετά την περιπέτεια του με τον καρκίνο, καθώς είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφαίρεσης όγκου από το παχύ έντερο τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο 82χρονος Πελέ νοσηλεύεται σε απλό θάλαμο, ανταποκρίνεται στη θεραπεία με αντιβιοτικά, ενώ και η γενικότερη κατάσταση της υγείας του παρουσιάζει βελτίωση.

Βελτιωμένη ήταν, εξάλλου, η εικόνα στον βυθό του Φαλήρου, χάρη στον ασθενή βορειοανατολικό άνεμο, που έδιωξε το Σάββατο 3/12 τη βρωμιά.

Δεν κατάφερα, όμως, να απαθανατίσω καλά μία λίτσα και μία σουπιά στα κρυστάλλινα νερά.

Η σουπιά μου έδωσε μία, δύο ευκαιρίες, αλλά τα πλάνα ήταν θαμπά, μπορείτε να τη διακρίνετε εκεί που κάνει ένα μικρό κενό της ποσειδωνίας η φυλλωσιά;

Η λίτσα, αυτό το αρπακτικό ψάρι που μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο, αλλά η συγκεκριμένη ήταν 20-25 εκατοστά, κρατούσε απόσταση ασφαλείας και επίσης δεν διακρίνεται καθαρά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μάλλον έχουμε ξεχάσει πως δεν είμαστε αθάνατοι. Πεθαίνουμε όλοι κάποτε. Και μετά τα 80 -αν φτάσει κάποιος σε αυτή την ηλικία- έχει παρατηρηθεί πως πεθαίνουν πάρα πολλοί. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.