Έπρεπε να πεθάνουν πάνω από 300 παιδιά από μολυσμένο σιρόπι για να ξυπνήσει ο ΠΟΥ

Μαζικές διακοπές ρεύματος -κοινώς μπλακ άουτ- σημειώθηκαν τη Δευτέρα 23/1 το πρωί στο Πακιστάν, λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μεταδίδει το BBC.

To ρεύμα κόπηκε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ασιατικής χώρας, από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ, μέχρι το Καράτσι, τη Λαχώρη και την Peshawar.

O υπουργός Ενέργειας Khurrum Dastagir υποστήριξε, πάντως, ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης θα γίνει σύντομα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο.

Μάλιστα, σε μερικά μέρη του Πακιστάν η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί πλήρως σε λιγότερο από 12 ώρες.

“Τον χειμώνα κλείνουμε για λόγους οικονομίας τα συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τη νύχτα και αυτή τη φορά όταν τα ανοίξαμε το πρωί της Δευτέρας, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στη συχνότητα και την τάση, με συνέπεια να κλείσουν ξανά” εξήγησε ο υπουργός.

Νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο, η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή στα εμπορικά κέντρα και τις αγορές να κλείνουν νωρίτερα, έτσι ώστε να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα συναλλαγματικά αποθεματικά του Πακιστάν μειώνονται και αυτό έχει επιπτώσεις από τη στιγμή που εισάγει ορυκτά καύσιμα για τις ενεργειακές του ανάγκες.

Και η κατάσταση επιδεινώθηκε με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων παγκοσμίως, στα τέλη του 2022.

Πάντως, στο μόνο που είμαστε σε καλύτερη μοίρα από το Πακιστάν είναι ότι εδώ δεν έχει γίνει μπλακ άουτ. Ήταν και το μόνο που δεν ζήσαμε με Μητσοτάκη.

Παιδιά ενός κατώτερου θεού, λοιπόν, στη νοτιοανατολική Ασία και παρεμπιπτόντως, έπρεπε να πεθάνουν 300 παιδιά από σιρόπι για τον βήχα για να ευαισθητοποιηθεί ο ΠΟΥ και να ζητήσει από τα 194 κράτη-μέλη του να αναλάβουν δράση, έτσι ώστε να αποτραπούν κι άλλοι θάνατοι, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, το 2022 πέθαναν πάνω από 300 παιδιά -κυρίως κάτω των 5 ετών- στην Γκάμπια, την Ινδονησία και το Ουζμπεκιστάν από οξεία νεφρική ανεπάρκεια, που θεωρείται ότι τους προκάλεσαν μολυσμένα φάρμακα, ως επί το πλείστον σιρόπια για τον βήχα.

Κι αυτό διότι “περιείχαν τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ως βιομηχανικοί διαλύτες ή αντιψυκτικοί παράγοντες και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται ποτέ σε φάρμακα, διότι και σε πολύ μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο”, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι συγκεκριμένες μολυσμένες παρτίδες φαρμάκων -κυρίως σιροπιών για τον βήχα- διατέθηκαν και στις Φιλιππίνες, το Ανατολικό Τιμόρ και την Καμπότζη, και, από τη στιγμή που δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, ο ΠΟΥ ζητάει δράση από τα κράτη μέλη του για να μην υπάρξουν άλλα θύματα.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΟΥ είχε σημάνει συναγερμό από τον Οκτώβριο του 2022, όταν ζήτησε να αποσυρθούν από τα ράφια σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάστηκαν από την India’s Maiden Pharmaceuticals and Marion Biotech, καθώς συνδέθηκαν με θανάτους στην Γκάμπια και το Ουζμπεκιστάν.

Είχε εκδώσει, επίσης, προειδοποίηση για σιρόπια για τον βήχα που παρασκευάστηκαν από τέσσερις φαρμακευτικές εταιρίες της Ινδονησίας (PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex και PT AFI Pharma), αλλά αυτά διατίθενται μόνο εντός της νησιωτικής χώρας.

Όλες οι παραπάνω φαρμακευτικές εταιρίες ή αρνήθηκαν ότι τα σκευάσματά τους είναι μολυσμένα ή δεν έκαναν κάποια επίσημη τοποθέτηση, όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη.

Από αυτό καταλαβαίνουμε και πόσο αλήθεια λένε οι φαρμακευτικές για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων Covid 19.

Ο ΠΟΥ επιμένει όλα αυτά τα φάρμακα να αποσυρθούν από την κυκλοφορία και ζήτησε από όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι τα φάρμακα που είναι προς πώληση, έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Ζήτησε επίσης από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές να επιθεωρούν τις φαρμακευτικές εταιρίες και να αυξήσουν τη φαρμακοεπαγρύπνηση.

Αλλά και από τις ίδιες τις φαρμακευτικές να αγοράζουν πρώτες ύλες από εξειδικευμένους προμηθευτές και να κάνουν καλύτερους ελέγχους στα προϊόντα τους.

Οι προμηθευτές και οι διανομείς θα πρέπει επίσης να κάνουν ελέγχους για σημάδια παραποίησης και να πωλούν μόνο τα φάρμακα που έχουν πάρει έγκριση.

Τουλάχιστον, ήταν ηλιόλουστη η Τρίτη 24/1, ακριβώς ένα χρόνο μετά τη χιονοθύελλα Ελπίδα, που στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και πολλών ζώων, ενώ άφησε χιλιάδες χωρίς ρεύμα να υποφέρουν για μέρες, χιλιάδες εγκλωβισμένους επίσης στην Αττική Οδό για μία εφιαλτική νύχτα και μια χούφτα χαλασμένους χιονόφιλους να πανηγυρίζουν. Ποτέ ξανά.

Πάντως, έναν χρόνο μετά από εκείνη την αποφράδα μέρα, όχι μόνο είχαμε λιακάδα, αλλά και μπονάτσα και ο βυθός φάνηκε επιτέλους, επιτρέποντας αρκετά υποβρύχια πλάνα με σάλπες, σαργούς και κακαρέλους.

Πάντα καλές θάλασσες και καλές βουτιές.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.