Another 2.000 bite the dust

Τελειώνει το κύμα κορωνοϊού στην Κίνα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για έξαρση κατά την εορταστική περίοδο της Νέας Σελήνης, όπως αναφέρει ο Guardian, Πιτσιρίκο, επικαλούμενος τις υγειονομικές αρχές της ασιατικής χώρας.

Μάλιστα, έχουν ανακάμψει τόσο η εργοστασιακή δραστηριότητα, όσο και η τουριστική κίνηση για τους εορτασμούς της Νέας Σελήνης.

Στις αρχές Ιανουαρίου είχε σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων και επικρατούσε ανησυχία εν όψει της κινέζικης πρωτοχρονιάς, καθώς θα μετακινούνταν εκατομμύρια άνθρωποι.

Ωστόσο, την Τρίτη 31/1, το κινέζικο CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) ανακοίνωσε ότι “δεν υπάρχει νέα έξαρση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμία νέα μετάλλαξη και το κύμα κορωνοϊού φτάνει στο τέλος του”.

Η τουριστική κίνηση είναι κατά 75% αυξημένη σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022, αλλά ούτε στα μισά επίπεδα, εκείνης του 2019, δηλαδή, πριν την πανδημία.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της τουριστικής κίνησης κατά 99,5% το πρώτο 40ήμερο του έτους και ότι θα ήταν στο 75% εκείνης του 2019.

Ωστόσο, ο εγχώριος τουρισμός έφτασε και στο 88,6% εκείνου του 2019, αλλά τα έσοδα από την κατανάλωση αυξήθηκαν μόνο κατά 12,2% την πρώτη εβδομάδα της εορταστικής περιόδου.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε, επίσης, προς τα πάνω την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της Κίνας το 2023 και συγκεκριμένα στο 5,2% από 4,4% τον Οκτώβριο, ενώ το 2022 η μεγέθυνση της οικονομίας είχε περιοριστεί στο 3%, λόγω του lockdown.

H εορταστική περίοδος για τη Νέα Σελήνη που κρατάει 40 μέρες, χαρακτηρίζεται και σαν η μεγαλύτερη μετανάστευση ανθρώπων στον κόσμο, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδεύουν εντός της Κίνας για διακοπές ή για να δουν τους δικούς τους στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Φέτος, θα ήταν 1 εκ. λιγότεροι, αν έβγαιναν έστω για μία φορά σωστές οι εκτιμήσεις των δυτικών για τους θανάτους που σχετίζονται με την Covid 19 και είναι 80 χιλιάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των υγειονομικών αρχών.

Δηλαδή, οι δυτικοί έπεσαν έξω κατά 920 χιλιάδες θανάτους. Όπως έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις που έκαναν για την πανδημία, εδώ και μία τριετία.

Τι, δεν πιστεύετε τους Κινέζους; Γιατί πιστεύετε τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους;

Καλύτερα να πιστεύουμε όλοι αυτό που βλέπουν τα μάτια μας εδώ και τρία χρόνια και είναι ότι ο κορωνοϊός σκοτώνει ελάχιστους, συγκριτικά με όσους μολύνει.

Παρεμπιπτόντως, οι ΗΠΑ θα βάλουν τέλος στην έκτακτη κατάσταση για τον κορωνοϊό στις 11 Μαΐου 2023, όπως γράφει η Le Monde.

H ανακοίνωση αυτή του Joe Biden δεν άφησε, πάντως, ικανοποιημένους τους Ρεπουμπλικάνους, που ήθελαν να σταματήσει εδώ και τώρα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

“Η πανδημία έχει τελειώσει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τom Cole, που εκλέγεται με τους Ρεπουμπλικάνους στην Οκλαχόμα, ωστόσο, αν κηρυχθεί άμεσα και το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα επικρατήσει χάος στο σύστημα υγείας.

Για παράδειγμα, η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν θα καλύπτει το κόστος του εμβολίου, με συνέπεια κάθε πολίτης να πληρώνει 130 ευρώ για μία δόση της Pfizer.

Mόνο το 15% των Αμερικάνων έχει κάνει, πάντως, την τέταρτη δόση.

To 7%, εξάλλου, του προσωπικού (περίπου 2.000 άτομα) της Paypal , μέσω της οποίας γίνονται ηλεκτρονικά πληρωμές, θα απολυθεί, καθώς η εταιρία έχει πληγεί από οικονομική επιβράδυνση, όπως μεταδίδει το Reuters.

H εταιρία ηλεκτρονικών πληρωμών ακολουθεί, δηλαδή, το δρόμο που χάραξαν άλλες στον ψηφιακό κλάδο.

Η Paypal θέλει να μειώσει τα κόστη, καθώς ο πληθωρισμός μείωσε την αγοραστική αξία των καταναλωτών, ενώ υπάρχει πάντα και ο φόβος μίας ύφεσης.

Οι μετοχές της εταιρίες έχασαν το 60% της αξίας τους τον περασμένο χρόνο, αλλά κινήθηκαν ανοδικά κατά 2%, μετά την είδηση για τις απολύσεις.

Ούτε η Paypal ξέφυγε, λοιπόν, από τη μοίρα των ψηφιακών εταιριών, που προσέλαβαν πολλούς υπαλλήλους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα προχωρούν σε εξορθολογισμό του προσωπικού, όπως βαφτίζουν τις απολύσεις.

Τον Νοέμβριο η Paypal αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τα έσοδά της, λόγω της γενικότερης καθοδικής τάσης στην οικονομία, αλλά και επειδή δεν αναμενόταν αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, κατά τις γιορτές.

Τουλάχιστον, μπήκε με λιακάδα ο Φεβρουάριος και φαίνεται ότι γλιτώνει τα χειρότερα η Αττική, όσον αφορά την επικείμενη ψυχρή εισβολή.

Όχι ότι δεν είχε ψύχρα την Τετάρτη 1/2 με τον βοριά στην αγαπημένη μου ακτή.

Τα νερά ήταν, όμως, κρυστάλλινα, αλλά δεν τράβηξα ωραίες φωτογραφίες για την υποβρύχια συλλογή.

Κι ας κολυμπούσαν γόπες, σάλπες, καλόγριες, κέφαλοι και σαργοί.

Τα πλάνα ήταν, όμως, μακρινά, με εξαίρεση ένα με τα ατίθασα σκυλιά.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, οι άνθρωποι που χάνουν την δουλειά τους -και θα χάνουν την δουλειά τους- είναι χιλιάδες φορές περισσότεροι από τους ανθρώπους που πεθαίνουν από όλους τους ιούς μαζί. Η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση καθιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας περιττές. Ζούμε στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και η εργασία -σταδιακά- θα γίνει χόμπι. Το θέμα είναι να απαιτήσουμε το Βασικό Εισόδημα για όλους. Αλλά, για την ώρα, οι άνθρωποι προτιμούν να ζητούν θέσεις εργασίας που δεν θα υπάρξουν ποτέ ή να γκρινιάζουν για κακοπληρωμένες δουλειές, που σύντομα δεν θα υπάρχουν ούτε αυτές. Πριν από 11 χρόνια έγραφα “Περισσεύετε” και “Επιδόματα για όλους”. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.