Η βρετανική κυβέρνηση θα “φιλοξενεί” μετανάστες σε στρατιωτικές βάσεις και παροπλισμένα πλοία

Η βρετανική κυβέρνηση θα “φιλοξενεί” μετανάστες σε στρατιωτικές βάσεις και παροπλισμένα πλοία και όχι πια σε ξενοδοχεία, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί σε μερικές εβδομάδες, Πιτσιρίκο, σύμφωνα με το Skynews.

Yπουργοί έχουν ήδη επισημάνει ότι θέλουν να σταματήσει η χρήση των ξενοδοχείων ως κέντρων φιλοξενίας αιτούντων ασύλου.

Είχαν γίνει και προτάσεις να χρησιμοποιηθούν καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για τη στέγαση των μεταναστών, αλλά μάλλον δεν θα υλοποιηθούν.

Η είδηση για τις στρατιωτικές βάσεις και τα παροπλισμένα πλοία έρχεται τη στιγμή που βουλευτές των Συντηρητικών ενδέχεται να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο του Sunak για το μεταναστευτικό.

Μάλιστα, διακεκριμένα στελέχη των Συντηρητικών αναμένεται να καταθέσουν δική τους τροπολογία, διότι ο νόμος του Sunak, που προβλέπει άμεση απέλαση των μεταναστών, οι οποίοι φτάνουν με βάρκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός χώρας.

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται να εγκατασταθούν 1.500 μετανάστες στη Βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Lincolnshire, που έπαψε να λειτουργεί από πέρσι.

Αν τελικά φιλοξενηθούν μετανάστες εκεί, τότε η πρώην αεροπορική βάση δεν θα διαμορφωθεί σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς με κόστος 300 εκ. στερλίνες, όπως είχε προταθεί.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο να περάσουμε, όμως, στις ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ανεμοστρόβιλο ταχύτητας 274 χλμ./ώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

To χειρότερο ήταν ότι ο ανεμοστρόβιλος δεν διαλύθηκε πριν περάσει μία ολόκληρη ώρα, με συνέπεια να ισοπεδώσει πολλά κτίρια και να χάσουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι στο Μισισίπι και άλλος ένας στην Αλαμπάμα.

Το ισχυρότερο πλήγμα δέχτηκε η μικρή πόλη Rolling Fork των 1.900 κατοίκων στο δυτικό Μισισίπι, όπου κατέρρευσε ακόμα κι ένας μεγάλος πύργος που την υδροδοτεί, σπίτια μετατράπηκαν σε χαλάσματα και αυτοκίνητα πετάχθηκαν στις άκρες των δρόμων, σαν παιδικά παιχνίδια.

Τα μέλη μίας οικογένειας σώθηκαν, επειδή κατέφυγαν στο μπάνιο του σπιτιού τους, καθώς όλα τα άλλα δωμάτια κατέρρευσαν και ένα φορτηγάκι προσγειώθηκε στην οροφή.

Ανάλογες ήταν οι σκηνές και στη Silver City των 300 κατοίκων, όπου πολλοί εξ αυτών βρήκαν καταφύγιο σε εσωτερικά δωμάτια σπιτιών.

Μία γυναίκα είπε ότι οι προσευχές της την έσωσαν, αλλά στην Αλαμπάμα ένας άνδρας δεν είχε την ίδια τύχη, καθώς αν και οι πυροσβέστες τον απεγκλώβισαν από το τρέιλερ του, που είχε βυθιστεί στη λάσπη, υπέκυψε αργότερα στα τραύματα του.

O Joe Biden εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και υποσχέθηκε ομοσπονδιακή βοήθεια για το Μισισίπι, την Αλαμπάμα και το Τενεσί, όπου συνολικά 26 χιλιάδες νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Από τους 25 θανάτους στο Μισισίπι, οι 12 σημειώθηκαν στην πόλη Rolling Fork, που κατοικείται κατά 75% από μαύρους, ενώ 1 στους 5 ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες, αλλά ευτυχώς εντοπίστηκαν τέσσερις αγνοούμενοι.

Σε μερικές περιοχές δεν υπήρχε μέρος για να βρει κάποιος καταφύγιο και ο Tim και η Tracy Hardy, ιδιοκτήτες γαλακτοπωλείου, κρύφτηκαν μέσα στο ψυγείο, ένα λεπτό πριν ο ανεμοστρόβιλος ισοπεδώσει το κατάστημα τους.

Πλέον, ευχαριστούν έναν άνθρωπο με σπασμένο χέρι που τους έβγαλε από το ψυγείο, όταν είχε περάσει πια ο ανεμοστρόβιλος, ένας από τους 24 που κατέγραψαν οι μετεωρολόγοι και οι κυνηγοί καταιγίδων (άλλοι χιονόφιλοι μας βρήκαν εκεί) στο Μισισίπι και την Αλαμπάμα από την Παρασκευή το βράδυ ως το Σάββατο το πρωί (24-25/3).

Και αυτή η τραγική ιστορία αποδεικνύει ότι δεν κινδυνεύουμε από τη ζέστη, αλλά από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κανένα εκ των οποίων δεν έχει να κάνει με υψηλές θερμοκρασίες (οι πυρκαγιές μπαίνουν κυρίως από ανθρώπους και δεν είναι αμιγώς καιρικό φαινόμενο).

Και 40-45 βαθμούς να πάει η θερμοκρασία, κανείς δεν θα πάθει τίποτα, σε αντίθεση με τις πλημμύρες, τις χιονοθύελλες, τις καταιγίδες, τις χιονοστιβάδες, τους τυφώνες, τους κυκλώνες, τους ανεμοστρόβιλους και τον παγετό που στερούν χιλιάδες ζωές και προκαλούν τεράστιες καταστροφές.

Παρόλα αυτά, παρουσιάζεται μία εικονική πραγματικότητα ότι οι καύσωνες μας απειλούν, κι ενώ τέλη Μάρτη, έρχεται και νέα ψυχρή εισβολή την Τετάρτη (29/3).

Τον φετινό, “ζεστό” υποτίθεται Μάρτη, σημειώνονται και πάλι δύο ψυχρές εισβολές (στις 17/3 η πρώτη) και είμαστε κι ευχαριστημένοι που δεν είχαμε τα περσινά και προπέρσινα χιόνια μέσα στην Αθήνα τον πάλαι ποτέ ανοιξιάτικο αυτό μήνα.

Να σταματούσαν, τουλάχιστον, τα κρύα τον Μάρτη καλά θα ήταν, αλλά τα τελευταία χρόνια συνεχίζονται και τον Απρίλη και τον Μάη, καθιστώντας άκαιρο και άκυρο και εκείνο το ωραίο τραγούδι που έλεγε: “Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε”.

Την Κυριακή 26/3 είχε, βέβαια, καλοκαιρία, όμως με την αλλαγή ώρας -αυτή που η ΕΕ θα καταργούσε από το 2018 και έχουμε φτάσει αισίως στο 2023- δεν κοιμήθηκα καλά και δεν τη χάρηκα αρκετά.

Τουλάχιστον, με αποζημίωσαν τα κοντινά πλάνα ενός σαργού.

Αλλά κι ενός κάβουρα βασιλικού.

Δεν φαίνεται, όμως, και τόσο καλά η υδροδυναμική σιλουέτα ενός λαβρακιού.

Aν και με την πρόσκαιρη αλλαγή του ανέμου είχε καθαρίσει από την άλγη και τα αιωρούμενα μικροφύκη το σκούρο μπλε του βυθού.

Το αναζωογονητικό αεράκι έφερε και πλήθος κόσμου κατά μήκος του γιαλού.

Δεύτερη παρέλαση είχαμε στην παραλία του Φαλήρου του Παλιού.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, για πολλούς ανθρώπους, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η φτώχεια, όχι οι ανεμοστρόβιλοι και οι τυφώνες. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.