“Μπορούμε να ζήσουμε με το χρέος”- “Χωρίς όφελος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό”

Η Γερμανία παρέδωσε τα πρώτα 18 τανκς Leopard 2 στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το BBC, Πιτσιρίκο.

Η αποστολή τους έγινε, αφού οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στη χρήση τους.

Έφτασαν, επίσης, στην Ουκρανία και τα πρώτα τανκς Challenger 2 από τη Βρετανία.

Η Ουκρανία ζητάει επιτακτικά, εδώ και μήνες, σύγχρονα οχήματα και οπλικά συστήματα για να αντιμετωπίσει τη ρώσικη εισβολή.

Η ουκρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την παραλαβή των Challenger 2, αλλά ακόμα όχι και των Leopard 2, που η Γερμανία συμφώνησε να παραδώσει τον Ιανουάριο του 2023, μετά τους αρχικούς ενδοιασμούς της.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν συνολικά 2.000 τέτοια τανκς.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Pistorius, ανέφερε από την πλευρά του ότι η χώρα του εκπλήρωσε και μάλιστα έγκαιρα, την υπόσχεση που είχε δώσει στους Ουκρανούς φίλους της.

Ο γερμανικός στρατός εκπαίδευε Ουκρανούς στη χρήση των προηγμένων Α6 Leopard 2 τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα συγκεκριμένα τανκς έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα ρώσικα Τ-90, ενώ διαθέτουν και μεγαλύτερη αυτονομία καυσίμων από άλλα δυτικά τεθωρακισμένα.

Παρεμπιπτόντως, η Γερμανία έστειλε στην Ουκρανία και 40 τεθωρακισμένα Μarder.

Όσον αφορά τα βρετανικά Challenger-2 που έχουν ήδη φτάσει στην Ουκρανία, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Oleksii Reznikov, τα χαρακτήρισε “έργα (στρατιωτικής) τέχνης”, αναρτώντας και σχετική φωτογραφία στο Facebook.

Μιας και ο λόγος για όπλα, ο κύκλος της ένοπλης βίας συνεχίζεται στα σχολεία των ΗΠΑ, με 89 αιματηρά περιστατικά να έχουν ήδη σημειωθεί το 2023, έναντι 303 ολόκληρο το 2022, όπως παρατηρεί το Skynews.

Στη δραματική αυτή συχνότητα τέτοιων μαζικών δολοφονιών αποδίδουν κάποιοι και την έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας που μέσα σε 14 λεπτά από τη στιγμή που ειδοποιήθηκε, είχε σκοτώσει την Audrey Hale, τη γυναίκα που πλέον αυτοπροσδιοριζόταν σαν άνδρας και προκάλεσε το μακελειό.

Μπαίνοντας με όπλο στο σχολείο του Nashville, που γνώριζε πολύ καλά, σκότωσε τρεις μαθητές ηλικίας 9 ετών και τρεις εκπαιδευτικούς, γύρω στα 60, ανάμεσά τους και τη διευθύντρια.

Μία ακόμα χειρότερη τραγωδία αποτράπηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας, αλλά αυτό δεν απαλύνει τον πόνο για τις οικογένειες των θυμάτων.

Το πιο σοκαριστικό είναι ότι αστυνομικός από το Nashville ανέφερε ότι στο σώμα προετοιμάζονται για τραγικά περιστατικά όπως αυτό, κάνοντας συνεχώς εξάσκηση στη σκοποβολή.

Να επανέλθουμε, όμως, στην Ευρώπη, καθώς στα 2,95 τρισ. ευρώ έφτασε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας στο τέλος του 2022, όπως γράφει η Le Monde.

Το γαλλικό χρέος αντιστοιχεί στο 111,6% του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα ήταν τελικά 4,7%, έναντι προβλέψεων για 5%, χάρη σε μία μικρή ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων.

Για “καλές επιδόσεις των φορολογικών εσόδων και ειδικά του εταιρικού φόρου” έκανε λόγο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire, προσθέτοντας ότι “η στρατηγική μας παραμένει ίδια, δηλαδή, να βελτιώσουμε την ανάπτυξη για να μειώσουμε το χρέος και να ελέγξουμε τις δαπάνες μας”.

Στο ερώτημα αν ένα χρέος που πλησιάζει στα 3 τρισ. ευρώ είναι ανησυχητικό, ο Frederi Dabi, γενικός διευθυντής του IFOP, απάντησε ότι σε σχετική δημοσκόπηση (στο ευρωβαρόμετρο του Νοεμβρίου 2022) “η μείωση του δημόσιου χρέους ήταν από τις τελευταίες προτεραιότητες των ερωτηθέντων, οι οποίοι ανησυχούσαν περισσότερο για την Covid 19 και την ΕΕ”.

Κακώς, βέβαια, διότι ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έχει πολύ μικρό όφελος για όσους είναι κάτω των 60 ετών, αλλά και για παιδιά και εφήβους με υποκείμενα νοσήματα, συστήνοντας να μην κάνουν, μάλιστα, άλλη δόση.

Βέβαια, αν πιστεύει κάποιος στο εμβόλιο, κανονικά θα πρέπει να το κάνει τουλάχιστον κάθε χρόνο, αφού ο κορωνοϊός συνεχώς μεταλλάσσεται και κυκλοφορεί, όπως και οι ιοί που προκαλούν τη γρίπη.

Κι όμως, ο ΠΟΥ έρχεται τώρα να πει ό,τι έλεγαν εδώ και δύο χρόνια και οι ψεκασμένοι, όπως τους χαρακτήρισε ο καταλληλότερος πρωθυπουργός του κόσμου Κυριάκος Μητσοτάκης, που έβαζε και πρόστιμα 100 ευρώ στους 60ρηδες, που δεν έκαναν ένα εμβόλιο, το οποίο δεν έχει κανένα όφελος.

Ναι, ξέρω, ο κορωνοϊός έχει τώρα εξασθενήσει και έχουμε αποκτήσει συλλογική ανοσία (λες και δεν ισχύουν τα ίδια και για τη γρίπη, για το εμβόλιο της οποίας δεν έχει γίνει καμία παρόμοια σύσταση), ενώ αρχικά ήταν μεταδοτικός καρκίνος.

Κλείνοντας την παρένθεση, να επανέλθω στον Γάλλο δημοσκόπο που θεωρεί ότι “τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δόθηκαν για την υγειονομική κρίση και τον πληθωρισμό έδειξαν ότι μπορούμε να ζήσουμε με το χρέος”.

Μιας και ο λόγος, όμως, για την υγειονομική κρίση, ο πληθυσμός της Σαγκάης μειώθηκε μετά το lockdown για τον κορωνοϊό, το φθινόπωρο του 2022, από 24,89 σε 24,76 εκ. κατοίκους, όπως μεταδίδει το Reuters.

Όχι δεν πέθαναν από κορωνοϊό αυτοί που λείπουν, απλά από την κινέζικη μεγαλούπολη αποχώρησαν κατά τη διάρκεια του lockdown περίπου 250 χιλιάδες εργαζόμενοι μετανάστες.

Και στο Πεκίνο καταγράφηκε η πρώτη μείωση πληθυσμού από το 2003, αλλά και συνολικά στην Κίνα, μετά από έξι ολόκληρες δεκαετίες.

Έπαιξαν ρόλο η αύξηση του κόστους ζωής, ειδικά σε μεγάλα αστικά κέντρα, η αναιμική ανάπτυξη και η αλλαγή της προσέγγισης σχετικά με την οικογένεια.

Συγκεκριμένα, το 60% των κατοίκων στη Σαγκάη δηλώνει ότι θέλει μόνο ένα ή και κανένα παιδί και πάνω από το 28% υποστηρίζει ότι δεν θα μπορούσε να μεγαλώσει δεύτερο παιδί, λόγω της ακρίβειας.

Ο ρυθμός γεννήσεων υποχώρησε στη Σαγκάη σε 4,4 από 4,7 ανά 1.000 ανθρώπους, ενώ ο ρυθμός θανάτων αυξήθηκε σε 6 από 5,6 ανά 1.000 άτομα.

Αλλά και συνολικά η Κίνα κατέγραψε πέρσι τον χαμηλότερο ρυθμό γεννήσεων με 6,77 ανά 1.000 ανθρώπους.

Επίσης, το 18,7% του πληθυσμού της Σαγκάης είναι άνω των 65 ετών, ποσοστό που υπερβαίνει τον εθνικό μέσο όρο (14,9%).

Πολλές γυναίκες στην κινέζικη μεγαλούπολη απέφυγαν, ωστόσο, να κάνουν παιδιά και εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό.

Τα σκληρά μέτρα επηρέασαν την επιθυμία τους να γεννήσουν.

Δεν τους φοβάμαι, πάντως, τους Κινέζους, είναι αμέτρητοι σαν τις καλόγριες, που επανεμφανίστηκαν μαζί με τις σάλπες την Τετάρτη 29/3 που κόπασε το κύμα στη βραχώδη του Φαλήρου ακτή.

Έτσι κι αλλιώς το κρύο που έκανε, δεν το αισθάνονται κάτω από την επιφάνεια τα ψάρια, όπως οι γύλοι, οι χειλούδες, οι πέρκες, τα μελανούρια, οι κακαρέλοι κι οι σαργοί.

“Ξυρίζει κόντρα, σήμερα” μου είπε και ο “πρόεδρος” των χειμερινών κολυμβητών.

Και φορώντας κοντομάνικη και μακρυμάνικη φανέλα, κολεγιακή, πουλόβερ, κολεγιακή με κουκούλα, ζακέτα, παντελόνι φόρμας, εφεδρικό μαγιό, γάντια και σκουφί μετά τη βουτιά (στα μεγάλα κρύα παίρνω και μπουφάν), θυμήθηκα και μία ατάκα στο blog των χιονόφιλων, που περιγράφει με απόλυτη ακρίβεια τον καιρό στην Ελλάδα, την εποχή της κλιματικής αλλαγής.

“Ο κλασικός αφρικανικός χιονιάς, κοντομάνικα και ξαφνικά γάντια”.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μάλλον κανείς δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Δεν βλέπω κάποια ειρηνευτική προσπάθεια. Οπότε, ας τον χαρούν τον πόλεμο. Ό,τι θέλει ο καθένας. Αλλά μακριά από εμάς ο πόλεμος. Ο Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για “ψεκασμένους” σε διάγγελμα αλλά ζούμε στην Ελλάδα και όχι στην Γερμανία, όπου ο υπουργός Υγείας -μετά τις αρκετές περιπτώσεις αναπηρίας μετά το εμβόλιο- αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις που είχε κάνει πως θα εμβολιάσει όλους τους Γερμανούς ακόμα και με το ζόρι, και, επειδή βλέπει τις μηνύσεις να έρχονται καταπάνω του, έσπευσε να πει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αυτές που πρέπει να πληρώσουν τις αποζημιώσεις. Ναι, αλλά τις αποφάσεις τις έπαιρνε η γερμανική κυβέρνηση, όχι οι φαρμακευτικές. Στην Ελλάδα, αν πέσουν μηνύσεις, η κυβέρνηση θα ρίξει την ευθύνη στον … Τσιόδρα. Κακώς σκοτώνονταν μεταξύ τους οι άνθρωποι για τα εμβόλια. Μου έκανε εντύπωση πως, ακόμα και άνθρωποι που θεωρούσα πως είναι ψύχραιμοι, έκαναν λόγο για “ψεκασμένους”. Τελικά, μαθαίνεις από όλες τις καταστάσεις. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.