Ο Τσίπρας μεταλλάχθηκε, διότι αυτό ήθελε η άκρως συντηρητική ελληνική κοινωνία

Το Ιράν εκτέλεσε το Σάββατο 6/5 τον αντιφρονούντα Ιρανοσουηδό Habib Chaab, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τρομοκρατία, Πιτσιρίκο, όπως επισημαίνει η Le Monde.

O εκτελεσθείς ήταν επικεφαλής του κινήματος Harakat al-Nidal, που στο Ιράν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

Ήταν περίπου 50 ετών και είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο του 2020, μετά από μία επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, για να εμφανιστεί έναν μήνα μετά σε φυλακή του Ιράν.

Τον Νοέμβριο του 2020 η ιρανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο, κατηγορώντας τον για δολοφονική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2018 σε στρατιωτική παρέλαση, αλλά και για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας.

O Habib Chaab καταδικάστηκε σε θάνατο στις 6 Δεκεμβρίου 2022, ποινή που επικύρωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν στις 12 Μαρτίου.

Η ΕΕ χαρακτήρισε την ποινή του θανάτου “απάνθρωπη”, το ίδιο και η Σουηδία που προσπάθησε να του προσφέρει προξενική βοήθεια, αλλά το Ιράν την απέρριψε, μην αναγνωρίζοντας τη διπλή υπηκοότητα του εκτελεσθέντα.

Να περάσουμε, όμως, στην Αφρική, καθώς τουλάχιστον 176 είναι οι νεκροί από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, που κατέστρεψαν και πάρα πολλά κτίρια, όπως μεταδίδει το Reuters.

Κάποιοι κάνουν, εξάλλου, λόγο για 227 θύματα, καθώς τα ποτάμια στην επαρχία του Νότιου Kivu υπερχείλισαν, πλημμυρίζοντας τουλάχιστον δύο χωριά και πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στην ύπαιθρο.

Σχολεία και νοσοκομεία παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, με συνέπεια οι σοροί να στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, σχηματίζοντας βουναλάκια στις άκρες των δρόμων.

Ένας γιατρός ανέφερε ότι από τους 56 τραυματίες που έφτασαν στο νοσοκομείο του, το 80% είχε κατάγματα.

Το Κονγκό συνορεύει με τη Ρουάντα, η οποία πλήρωσε επίσης βαρύ τίμημα με 130 νεκρούς από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που κατέστρεψαν και 5.000 σπίτια τις προηγούμενες μέρες.

Ένας ενδόμυχος φόβος μου είναι ότι και η Ελλάδα μπορεί να βιώσει τέτοιες τραγωδίες τα επόμενα χρόνια.

Οι μέρες με σφοδρές κακοκαιρίες έχουν αυξηθεί και στη χώρα μας και μπορεί να πέρασε στα ψιλά, αλλά τις προηγούμενες μέρες σώθηκαν από θαύμα άνθρωποι σε πλημμύρες στις Σέρρες και την Κρήτη. Άλλοι δύο άνθρωποι στην Ιταλία δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί.

Αφού έβρεχε συνεχώς τις 6 από τις πρώτες 7 μέρες του Μάη. Μάλιστα, αγρότες ανέφεραν σε μετεωρολογικό blog ότι, εξαιτίας της κρύας άνοιξης, τα δέντρα έχουν πάθει σοκ και είναι προβληματική η καρπόδεση.

Αρκετοί μετεωρολόγοι έχουν αρχίσει να παραδέχονται ότι οι ποσότητες νερού που θα πέφτουν με τις βροχές θα είναι μεγαλύτερες, πηγαίνοντας κόντρα στο βασικό αφήγημα ότι, με την κλιματική αλλαγή, θα έχουμε παντού ζέστη και ξηρασία.

Οι έξυπνοι άνθρωποι αναθεωρούν. Ειδικά, όταν βλέπουν ότι ζέστη και ξηρασία έχουν κυρίως στη δυτική Ευρώπη (Ισπανία – Πορτογαλία και κατά δεύτερο λόγο Γαλλία), ενώ οι πλημμύρες και οι καταστροφές από τις καταιγίδες και το χαλάζι είναι όλο και πιο πολλές στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, ακριβώς το ότι έχει ζέστη και ξηρασία εκεί, είναι ο λόγος που έχουμε πιο πολλές βροχές και κρύες μέρες εδώ. Ο καιρός είναι σαν μια τραμπάλα.

Ακόμα ένα παράδειγμα αποτελεί ο Καναδάς, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς σημειώθηκαν πυρκαγιές στην Αλμπέρτα και πλημμύρες στη Βρετανική Κολομβία, διότι έλιωσαν απότομα τα χιόνια, όπως εξηγεί ο Guardian.

Eιδικά στην Αλμπέρτα, 13 χιλιάδες άνθρωποι πήραν εντολές εκκένωσης, καθώς καίνε ακόμα 78 φωτιές από τις 348 που έχουν εκδηλωθεί φέτος, αποτεφρώνοντας 25 χιλιάδες εκτάρια γης (περίπου 250 χιλιάδες στρέμματα).

Στη Βρετανική Κολομβία υπερχείλισαν ποταμοί, πλημμυρίζοντας σπίτια και προκαλώντας διακοπή της κυκλοφορίας σε αρκετούς δρόμους που έκλεισαν.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, ο Καναδάς βίωνε μία κρύα άνοιξη, αλλά ξαφνικά οι θερμοκρασίες ανέβηκαν σε ορισμένες περιοχές 10-15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για αρχές Μάη, προκαλώντας πυρκαγιές και πλημμύρες.

Την ίδια στιγμή, ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας έγινε στο Βιετνάμ με 44,1 βαθμούς το Σάββατο 6/5, όπως αναφέρει η Le Monde.

To προηγούμενο ρεκόρ για τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας ήταν 43,4 βαθμοί από τις 20 Απριλίου 2019.

Το απόγευμα του Σαββάτου το κέντρο της πρωτεύουσας Ανόι ήταν άδειο, καθώς οι περισσότεροι έμειναν σε εσωτερικούς χώρους για να μην εκτεθούν στον καυτό ήλιο.

Φέτος τον Απρίλιο, όλη η νοτιοανατολική Ασία βίωσε ένα κύμα ζέστης, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στην Ταϊλάνδη και τη Βιρμανία (Μιανμάρ) να ανέρχονται στους 44,6 και τους 43,8 βαθμούς αντίστοιχα.

Αλλά και δυτικότερα, στην πρωτεύουσα Ντάκα του Μπαγκλαντές καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τη δεκαετία του 1960, ενώ σε κάποια μέρη της Ινδίας ήταν 3-4 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Aν και στη νοτιοανατολική Ασία τώρα είναι το καλοκαίρι, διότι μετά ακολουθούν οι μουσώνες – ο Απρίλιος και ο Μάιος εκεί είναι σαν τον Ιούλιο, και τον Αύγουστο εδώ – μπροστά στα 45άρια, φαντάζουν δροσιά οι 25 βαθμοί που είχαμε την Κυριακή (7/5).

Η θάλασσα ήταν ακόμα πιο δροσερή.

Και κρύα στον βυθό, όπου κολυμπούσαν σάλπες, μελανούρια και σαργοί.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε τα μελανούρια από τους σαργούς στις δύο φωτό;

Παρεμπιπτόντως, δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, που λίγο, πολύ ακολουθούν την ίδια πολιτική και καλά τα γράψατε, Πιτσιρίκο, με τον Τ.Τ.Π. ότι ο Τσίπρας έχει μεταλλαχθεί στο alter ego του Μητσοτάκη.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Τσίπρας μεταλλάχθηκε γιατί αυτό ήθελε η άκρως συντηρητική ελληνική κοινωνία.

Έναν Τσίπρα συστημικό, συντηρητικό, που θα τα βρει με τους ολιγάρχες και θα εφαρμόζει την πολιτική που υπαγορεύουν οι Βρυξέλλες. Αυτό κατάλαβα, τουλάχιστον εγώ από το καλοκαίρι του 2015.

Μπορεί το “όχι” να συγκέντρωσε 62% στο δημοψήφισμα, αλλά η πλειοψηφία δεν ήθελε τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι οι περισσότεροι έλεγαν “ναι” στο ευρώ, δηλαδή, “ναι” στην ευρωζώνη, δηλαδή, “ναι” σε όργανα όπως η ΕΚΤ, το Eurogroup και η Κομισιόν.

“Ναι” στο ευρώ έλεγε, νομίζω, και ο Βαρουφάκης, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει τώρα, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να συγκρουστείς, όντας μέσα στην ευρωζώνη.

Αnyway. Ακόμα κι αν χάσει, πάντως, για δεύτερη φορά από τον Μητσοτάκη, δεν αλλάζει το ότι ο Τσίπρας πήρε ένα κόμμα από το 3,5% και δεκαπλασιάζοντας το ποσοστό του, το έφερε να διεκδικεί για πέμπτη σερί εκλογική αναμέτρηση την εξουσία, ενώ ο Κυριάκος είχε ένα έτοιμο κόμμα, την “κληρονομιά” του πατέρα του και όλα τα μεγάλα ΜΜΕ να τον αβαντάρουν με χίλια.

Εντάξει, όλα αυτά δεν μας απασχολούν εμάς, αλλά ούτε εμείς απασχολούμε τους πολιτικούς. Καριέρα κάνουν όλοι -συμπεριλαμβανομένων και του Κουτσούμπα και του Βαρουφάκη- και, ως καριερίστας, ο Τσίπρας είναι ο πιο επιτυχημένος.

Την κρίση εκμεταλλεύτηκε, βέβαια, αλλά και πάλι κανένας άλλος αρχηγός μικρού κόμματος δεν κατάφερε κάτι ανάλογο.

Και νομίζω και ιστορικά δεν έχει πετύχει άλλος πολιτικός ό,τι ο Τσίπρας, αφού ακόμα και ο Ανδρέας έφτιαξε ένα κόμμα από το μηδέν, αλλά είχε το brand name του πατέρα του -και σε καμία περίπτωση τόσο εχθρική αντιμετώπιση από τα ΜΜΕ-, ενώ μεσουρανούσε και σε μία εποχή που η ΕΟΚ μοίραζε αφειδώς χρήμα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, αν όλοι έκαναν αυτό που νομίζουν πως θέλουν οι κοινωνίες, θα ήμασταν ακόμα στις σπηλιές. Αν ο Ασάνζ έμενε στα βραβεία που του έχωναν διαρκώς οι χώρες της Δύσης, θα σταματούσε τις αποκαλύψεις και θα ήταν ένας πλούσιος και διάσημος δημοσιογράφος. Μπορώ να φέρω χιλιάδες ανάλογα παραδείγματα. Ο Τσίπρας έγινε αυτό που ήθελε να γίνει. Να χαίρεται τον εαυτό του και να τον χαίρονται. Κάποιοι σύντροφοί του παραιτήθηκαν, για να μην εξευτελιστούν. Ο Τσίπρας δεν παραιτήθηκε. Και ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν ψηφίζουν πια. Μετά το δημοψήφισμα -την απάτη του δημοψηφίσματος, για την ακρίβεια-, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν οριστικά από τις κάλπες. Επίσης, ο Τσίπρας έφερε τον Μητσοτάκη, αφού έγινε Μητσοτάκης. Και μπορεί να τον κρατήσει ξανά στην κυβέρνηση. Μεγάλη επιτυχία του Τσίπρα. Τι να τον κάνεις τον Τσίπρα που έγινε Μητσοτάκης, όταν υπάρχει ο αυθεντικός Μητσοτάκης; Εγώ πάντα λέω πως η ζωή έχει και παρακάτω. Το ξεχνούν οι περισσότεροι άνθρωποι αυτό. Στην περίπτωση του Τσίπρα, ας το θυμηθούν. Η ζωή έχει και παρακάτω. Και “Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις, όταν χαλάσεις εντελώς”. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.