Για μπάνιο στην Οδησσό, χωρίς ξαπλώστρες, αλλά με νάρκες

Πιτσιρίκο, με επιτυχία μεταφέρθηκαν 1,14 εκ. βαρέλια πετρελαίου από απαρχαιωμένο τάνκερ στην Υεμένη και αποφεύχθηκε έτσι μία πιθανή οικολογική καταστροφή, όπως αναφέρει ο Guardian.

H ποσότητα του πετρελαίου που μεταφέρθηκε σε άλλο τάνκερ ήταν τετραπλάσια από εκείνη που είχε προκαλέσει την τεράστια οικολογική καταστροφή το 1989, με το Exxon Valdez στην Αλάσκα.

Διεθνείς οργανώσεις είχαν προειδοποιήσει ότι το απαρχαιωμένο τάνκερ στο οποίο δεν γίνονταν εργασίες συντήρησης και είχε χαλασμένους αγωγούς και εισροή υδάτων στις μηχανές, θα μπορούσε να προκαλέσει μία τεράστια πετρελαιοκηλίδα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ήταν αγκυροβολημένο έξι χιλιόμετρα δυτικά του λιμανιού Hodeida και υπό τον έλεγχο των ανταρτών Houthis, οι οποίοι είναι σε πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία, που στηρίζει την έκπτωτη κυβέρνηση της Υεμένης.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές κατηγορούσαν η μία την άλλη ότι εμπόδιζε τη μεταφορά του πετρελαίου από το τάνκερ, μέχρι ο ΟΗΕ, που χρηματοδοτήθηκε από διεθνείς δωρητές να αναλάβει να φέρει σε πέρας το εγχείρημα.

Στα αμπάρια του απαρχαιωμένου τάνκερ έχει απομείνει μία μικρή ποσότητα πετρελαίου και για αυτό το συνεργείο θα εγκαταστήσει ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας, μέχρι να αφαιρεθεί και αυτό το 2% από τα 1,14 εκ. βαρέλια που έχει κατακαθίσει μαζί με άλλα ιζήματα στο κύτος του πλοίου.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την επιτυχία του εγχειρήματος και ζήτησαν και από άλλες χώρες να βοηθήσουν μέχρι να ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του τάνκερ από τα υπολείμματα πετρελαίου και τα άλλα ιζήματα, καθώς χρειάζονται άλλα 22 εκ. δολ. χρηματοδότησης για την περάτωση της διαδικασίας.

Το τάνκερ, που είναι μήκους 360 μέτρων και διαθέτει 34 δεξαμενές, είχε κατασκευαστεί το 1970 στην Ιαπωνία και το αγόρασε η Υεμένη το 1980, για να αποθηκεύει μέχρι και 3 εκ. βαρέλια από τις εξορύξεις πετρελαίου στην επαρχία Marib.

Από την Υεμένη, που βιώνει έναν καταστροφικό πόλεμο εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, να περάσουμε, όμως, στη δυτική Αφρική, που πάει να τη μιμηθεί.

Με τη Ρωσία να προειδοποιεί ότι στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, μπορεί να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή του Sahel, μετά την απόφαση του δυτικοαφρικανικού μπλοκ να συγκεντρώσει ένοπλες δυνάμεις, όπως μεταδίδει το BBC.

Αλλά οι ΗΠΑ, που είναι υπέρ της αποκατάστασης στην εξουσία του προέδρου, Mohamed Bazoum, τον οποίο ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες του Νίγηρα, υποστηρίζουν ότι οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner προσπαθούν να επωφεληθούν από την αστάθεια.

Στο μεταξύ, υποστηρικτές των πραξικοπηματιών, ανεμίζοντας ρώσικες σημαίες, έκαναν διαδήλωση έξω από στρατιωτική βάση της Γαλλίας στην πρωτεύουσα Νιαμέι του Νίγηρα και φώναζαν το σύνθημα “down with France, down with Ecowas” (είναι τα αρχικά του δυτικοαφρικανικού μπλοκ).

Τα κράτη μέλη του Ecowas ανέβαλαν, εξάλλου, μία νέα συνάντηση το Σάββατο 12/8, κατά την οποία θα σχεδίαζαν τη στρατιωτική επέμβαση.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης, αλλά ζητούν από τη χούντα να κάνει πίσω και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην αφρικανική χώρα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει ανησυχία για την υγεία και την ασφάλεια του προέδρου Bazoum, τον οποίο κρατάει όμηρο η χούντα από τις 26 Ιουλίου, οπότε και έγινε το πραξικόπημα.

Ο ίδιος και η οικογένειά του στερούνται φαγητού, ηλεκτρικού ρεύματος και ιατρικής φροντίδας για μέρες, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Josep Borell, αν και νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι τους επισκέφτηκε γιατρός την Κυριακή 13/8 και τους πήγε και φαγητό, καθώς τόσες μέρες έτρωγαν μόνο ζυμαρικά και ρύζι.

Για απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και κακομεταχείριση, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Volker Turk.

Aλλά και από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφεραν ότι ο Bazoum τους είπε μέσα στη βδομάδα ότι ο ίδιος και η σύζυγός του τυγχάνουν απάνθρωπης και βάναυσης μεταχείρισης.

“Ο γιος μου είναι άρρωστος, με σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά και χρειάζεται γιατρό”, τους αποκάλυψε ο πρόεδρος του Νίγηρα.

Aλλά από την εμπόλεμη δυτική Αφρική, να περάσουμε στην εμπόλεμη Ουκρανία, καθώς άνοιξαν και επίσημα παραλίες στην Οδησσό, για πρώτη φορά μετά τη ρώσικη εισβολή, όπως μεταδίδει το Reuters.

Βέβαια, το κολύμπι θα απαγορεύεται όταν ηχούν οι σειρήνες συναγερμού για αεροπορικές επιδρομές.

Η Οδησσός, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, που διαθέτει και ναυτική βάση, έχει δεχτεί επανειλημμένα επιθέσεις με drones και πυραύλους, ενώ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή έχουν ποντιστεί εκατοντάδες νάρκες.

Μάλιστα, οι παραλίες είχαν κλείσει, επειδή είχαν εκραγεί κάποιες νάρκες.

Η απόφαση να ανοίξουν ξανά και να είναι διαθέσιμες για το κοινό (και χωρίς ξαπλώστρες, μάλιστα) από τις 8πμ.μ. ως τις 8μ.μ. ελήφθη από κοινού από την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πόλης.

Ένας ναυαγοσώστης και πρώην δύτης, ο Oleksandr αποκάλυψε, ωστόσο, ότι για να δοθεί το πράσινο φως, τοποθετήθηκε ένα τεράστιο δίχτυ για να συγκρατεί τις νάρκες.

Θα υπάρχουν, επίσης, παρατηρητές, προκειμένου να σημάνουν συναγερμό, αν εντοπιστεί κάποια νάρκη να πλησιάζει από τα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας στις ακτές της Οδησσού.

“Ονειρευόμουν τη μέρα που θα πάω στην παραλία και θα νιώσω την αρμύρα της θάλασσας, μου είχε λείψει πολύ” ανέφερε η Svitlana από την Οδησσό, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η ασφάλεια προέχει.

Έτσι είναι. Εδώ μας προειδοποιούν για τσούχτρες, εκεί τους προειδοποιούν για νάρκες.

Αν και πιθανότερο είναι να σκάσει μύτη καμιά νάρκη στην Οδησσό, παρά καμιά τσούχτρα στον Σαρωνικό.

Παρεμπιπτόντως, για δεύτερη σερί μέρα, την Κυριακή 13/8 δεν κατάφερα να φωτογραφίσω τον βυθό.

Και ήταν και χάλια η φωτογραφία της Παλμύρας στο Π. Φάληρο, που έβγαλα με το παλιό μου κινητό.

Για αυτό επισυνάπτω κι έναν γλάρο που είχα βγάλει την Παρασκευή 11/8 στο Θυμάρι κι έναν γύλο και μία πέρκα που κολυμπούσαν από κάτω.

Μπορείτε να βρείτε ποιος είναι ο γύλος και ποια είναι η πέρκα;

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, στην Οδησσό θα πάμε για μπάνιο. Και εκεί στην παραλία της Οδησσού, θα ιδρύσουμε τη Νέα Φιλική Εταιρεία. Αφού ακόμα βρίσκουν νάρκες στις ελληνικές θάλασσες -από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο-, φαντάζομαι πως, τα επόμενα χρόνια, στην Οδησσό θα έχουν τις νάρκες για τουριστική ατραξιόν. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.