Βίντεο έχεις;

Υπάρχει η εντύπωση πως παλιότερα τα πράγματα ήταν καλύτερα αλλά ίσως τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει και τόσο πολύ, με την διαφορά πως σήμερα όλοι έχουν μια κάμερα στο χέρι και υπάρχουν κάμερες στημένες παντού, οπότε έχουμε βίντεο σχεδόν από παντού.
Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο με την δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη στον Πειραιά, το πιο πιθανό είναι πως την επόμενη ημέρα θα υπήρχε κάπου στα ψιλά μια είδηση πως κάποιος έπεσε και πνίγηκε στο λιμάνι του Πειραιά, οπότε κανείς δεν θα έδινε σημασία.
Αν δεν υπήρχε το βίντεο από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, τα ΜΜΕ μπορεί να έγραφαν και να έλεγαν ακόμα και ότι αυτοκτόνησε.
Αν δεν υπήρχε το βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου -που προκάλεσε τον θάνατό του-, πάλι κανείς δεν θα έδινε σημασία.
Αν δεν υπήρχαν τα βίντεο από τις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές, θα υπήρχε μια γενικότερη αδιαφορία για το θέμα.
Στο παρελθόν, μια πλημμύρα κάπου στην Καρδίτσα ήταν ένα μονόστηλο. “Πλημμύρισε η Παραμόρφωση Καρδίτσας, είκοσι νεκροί, τριάντα αγνοούμενοι, σπίτια καταστράφηκαν” και τέρμα. Και από πάνω σε πεντάστηλο “Απόψε το μεγάλο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Γιουβέντους στο Τορίνο” (Ήταν αυτό το παιχνίδι που, αν και ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλύτερος από τη Γιουβέντους, είχε ηττηθεί με 7-0. Να, δεν υπήρχε τότε Video Assistant Referee και μας αδικούσαν οι διαιτητές).
Τώρα, όμως, έχουν όλοι κινητά με κάμερα, οπότε βλέπεις τους κατοίκους να καίγονται ή να πνίγονται, άλλους να ουρλιάζουν, άλλους να βρίζουν, άλλους να κλαίνε, άλλους να καταριούνται, άλλους να σώζουν σκυλιά, άλλους να σώζουν γατιά, άλλους να κολυμπάνε, άλλους να λάμνουν, άλλους να κάνουν σερφ στον θεσσαλικό κάμπο, και άλλα τέτοια, οπότε όλοι ασχολούνται με αυτό.
Σήμερα ξέρεις -από τις στημένες κάμερες και τις κάμερες των καταστημάτων- τι έκανε ο δολοφόνος πριν δολοφονήσει, τι έκανε μετά τη δολοφονία, τι έκανε το θύμα πριν το ξεπαστρέψει ο φονιάς, ξέρεις τα πάντα.
Βέβαια, αν δεν υπάρχει βίντεο, δεν υπάρχει και θέμα.
Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν τον περασμένο Ιούνιο στην Πύλο αλλά από εκεί δεν είδαμε βίντεο, γιατί το βίντεο το είχε μόνο το Λιμενικό.
Αν υπάρχει βίντεο, υπάρχει και η είδηση. Αν δεν υπάρχει βίντεο, δεν ασχολείται κανείς.
Καθημερινά διαβάζεις για πτώματα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά δεν υπάρχουν βίντεο για να μάθουμε τι έκανε το πτώμα πριν γίνει πτώμα. Τι νόημα έχει ένας νεκρός άνθρωπος χωρίς το βίντεο της δολοφονίας του;
Κάποιος παρατήρησε πολύ εύστοχα πως πάντα υπήρχαν καρχαρίες στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό που δεν υπήρχε παλιότερα ήταν τόσοι άνθρωποι με κινητά, κάμερες και drones πάνω σε βάρκες, σκάφη και πλοία, ώστε να νομίζεις πως θα πας να βουτήξεις στη Λούτσα και στο μισό μέτρο νερό θα σε κατασπαράξουν αμέσως πενήντα καρχαρίες.
Βέβαια, το ότι υπάρχουν βίντεο από δολοφονίες και καταστροφές δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.
Απλά, οι άνθρωποι συνηθίζουν την βαρβαρότητα και αποκτηνώνονται.
Τα βίντεο από καταστροφές που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, το μόνο που καταφέρνουν είναι να πείθουν τους ανθρώπους πως η καταστροφή είναι η κανονικότητα, και θα πρέπει να χαίρονται που δεν συνέβη σε αυτούς. Ακόμα.
(Θυμάμαι πάντα εκείνο τον άνθρωπο που, όταν έγινε η πυρκαγιά στο Μάτι, δεν έφυγε αλλά τραβούσε με το κινητό βίντεο με την πυρκαγιά που πλησίαζε το σπίτι του, ανέβαζε τα βίντεο στο Facebook και σχολίαζε. Ένα, δυο, τρία βίντεο. Μετά κάηκε μαζί με το σπίτι του. Αλλά αυτό δεν πρόλαβε να το τραβήξει σε βίντεο.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

