Υδροχόος

Το μακρινό 1984, ο μακαρίτης Νίκος Παπάζογλου είχε γράψει τον Υδροχόο που οι πρώτες δύο στροφές του (ελάχιστα παραποιημένες) έλεγαν:

Μπαίνουμε στον Υδροχόο
και θ’ ανάψουνε φωτιές
οι καιροί νερό θα φέρουν
έτσι λεν αυτοί που ξέρουν
κι όμως θα καούν καρδιές

Όλα τριγύρω αλλάζουνε
κι όλα τα ίδια μένουν
και μένα τα χεράκια του
με λύνουν και με δένουν

Δεν ξέρω τι δεν καταλαβαίνουν οι νεοέλληνες και γιατί κάνουν ανόητες ερωτήσεις αλλά ο άνθρωπος το έλεγε (και το τραγουδούσε) από τότε. Και φωτιές ανάβουνε, και νερό άφθονο φέρνουν οι καιροί, με μια επαναληψιμότητα νομοτελειακή που έχει καταντήσει βαρετή. Τρένα συγκρούονται, πλοία βουλιάζουν, πυρομαχικά ανατινάζονται, γέφυρες καταρρέουν, και τα εκάστοτε κυβερνητικά ‘’επιτελεία’’ περιορίζονται σε ρόλο τελάλη. Εκπρόσωποι τύπου των διαφόρων ‘’αρχών’’ απαγγέλλουν απολογισμούς καταστροφών που περιλαμβάνουν στρέμματα που κάηκαν ή πλημμύρισαν ή κατολίσθησαν ή χιονίστηκαν.

Να μην ξεχάσω το περιβόητο 112, ένα από τα ψηφιακά παιχνιδάκια ενός καιροσκόπου μπούλη της ψηφιακής εποχής. Ένα call center του κώλoυ, που ειδοποιεί τούς παραδομένους νεοέλληνες να τρέξουν μακριά από τους καύσωνες, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς, τα χιόνια, τα σύννεφα, το χαλάζι, κι ό,τι άλλο μπορεί να τους απειλεί.

Όλα τριγύρω αλλάζουνε (έτσι νομίζουν), κι όλα τα ίδια μένουν (γιατί αυτό θέλουν), αλλά τα χεράκια των μαφιόζων της πολιτικής και της πραγματικής εγχώριας εξουσίας τους λύνουν και τούς δένουν. Καλά, υπάρχουν και κάτι άλλα χεράκια που τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα αλλά η θρησκοληψία δεν τους αφήνει περιθώρια για να δούνε την κοροϊδία. Ανέβηκε, λέει, ένας μητροπολίτης σε τρακτέρ και κυκλοφορούσε στον πλημμυρισμένο κάμπο μοιράζοντας την …ευλογία του! Την αλήθεια κηρύσσει ο άνθρωπος, αρκεί να προσέξει κανείς το χέρι του που ευλογεί!

Φωτισμένη και γεμάτη νοήματα η ευλογία του ‘’παναγιώτατου’’. Τι λέει στο ‘’χριστεπώνυμο πλήρωμα’’ με θρησκευτικό συμβολισμό; Μετά από 13 χρόνια μνημονίων, 4 χρόνια ‘’αριστεράς’’ και 4 χρόνια ‘’επιτελικού’’ κράτους, ξαναψηφίσατε με 40% το ατύχημα της γνωστής οικογένειας και περιμένετε κάτι διαφορετικό. Πάρτε, λοιπόν, το μεσαίο δάχτυλο γιατί αυτό σας αξίζει τέτοιοι που είστε.

Εγώ είμαι μεγάλος άνθρωπος, οι μέρες μου είναι άγνωστες αλλά λίγες, πρέπει να φροντίζω να περνάω καλά και, βέβαια, βαριέμαι να ψάχνω πόσες φορές έχω γράψει για τίς λάθος αντιδράσεις του κοινού. Ας κανω, λοιπόν, ένα κόπο να τα ξαναπώ με διαφορετικά λόγια.

Αυτός που σου καίει το περιβάλλον και το σπίτι σου, αυτός που σε σκοτώνει σε τρένα-ρετάλια, που σε θάβει στα 20 εκατοστά χιόνι της Αττικής Οδού, που σε πνίγει σε κάθε καταιγίδα γιατί έκανε τα λεφτά των αντιπλημμυρικών μεζονέτα στην Εκάλη, βίλα στη Μύκονο και καταθέσεις στην Ελβετία, δεν το κάνει επειδή απλώς μπορεί. Το κάνει γιατί δεν φοβάται.

Δεν τον ελέγχει η εξαγορασμένη αστυνομία, δεν τον εμποδίζει η ξεπουλημένη, γι’αυτό ανύπαρκτη, ‘’δικαιοσύνη’’, δεν τον φοβίζει η ελεγχόμενη δημοσιότητα και τα παπαγαλάκια της. Όλοι αυτοί, έχουν τους πάντες χεσμένους, από πρόεδρο δημοκρατίας μέχρι τον τελευταίο κρατικό υπάλληλο. Πάνω απ’όλα, έχουν χεσμένο εσένα, γιατί σε έχουν κόψει πόσο μ@λάκας είσαι και εκλέγεις ξανά και ξανά τα ανδρείκελα που σου πασάρουν για να τα ψηφίζεις με 40%.

Όταν σου γαμάvε τη ζωή, μην περιμένεις να σωθείς από ‘’διαλόγους’’, ‘’κοινωνικές διαβουλεύσεις’’ και ‘’δημοκρατικές διαδικασίες’’. Όλα αυτά πάνε περίπατο, και το μόνο φάρμακο είναι ο μετασχηματισμός της οργής σε πράξη, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς πολλά λόγια.

Κάποιος αρχαίος (πού τόσο αυτάρεσκα αλλά αδικαιολόγητα επικαλούμαστε κάθε τόσο) έλεγε ‘’πάσσαλος πασσάλω κρούεται’’ ή σε απλά ελληνικά ‘’η βία αντιμετωπίζεται με βία’’. Αλλιώς, αφήστε όλα αυτά τα καθάρματα να σάς στέλνουν μηνύματα από το Twitter και το 112, κι εσείς να τούς μοιράζετε βρισιές και κατάρες από το Facebook. Θα τις διαβάσουν με χαρά, γιατί ‘’έτσι γίνεται δουλίτσα’’.

Κωνσταντίνος

Thurso-Scotland

(Αγαπητέ Κωνσταντίνε, οι στίχοι στον “Υδροχόο” είναι του Μανώλη Ρασούλη και η μουσική της Βάσως Αλαγιάννη. Δεν ζουν πια -όπως δεν ζει και ο υπέροχος Νίκος Παπάζογλου- για να δουν πόσο προφητικό ήταν το τραγούδι τους. Δύσκολες ημέρες για εμάς τους Υδροχόους. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.