Η γκρίνια των κλακαδόρων

Αγαπημένε μου πιτσιρίκο, φίλες και φίλοι του πιο υπέροχου blog του κόσμου, καλησπέρα και καλή χρονιά γεμάτη αγκαλιές.

Όταν μια κυβέρνηση παίρνει εντολή απόλυτης αυτοδυναμίας από τον λαό -δεν είναι της παρούσης να μιλήσουμε για το ποιον του λαού ούτε για το ποσοστό της αποχής- και μάλιστα αυτή η «εντολή» είναι «φρέσκια» ή «νωπή» όπως μας λένε οι 108οι της παγκόσμιας ενημέρωσης, να θυμίσω πως ο γαλάζιος «θρίαμβος» του Κυργιάκου Μητσοτάκη μετρά περίπου διακόσιες ημέρες από τις τελευταίες εκλογές(21 Μαΐου) ή κάτι περισσότερο από έξι μήνες «εξουσίας» δίχως αντιπολίτευση-οι «άλλοι» αποτελούν ανέκδοτο πλέον-,οι «Έλληνες»,άρχισαν ξανά να αναρωτιούνται πως, ενώ όλα πηγαίνουν ρολόι, η χώρα «σαρώνει» τις αναβαθμίσεις και τις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων αξιολόγησης, της ανάπτυξης και όλης αυτής της ομορφιάς, στο μυαλό του πρωθυπουργού η «ομάδα» φαίνεται να χωλαίνει.

Ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησαν τις πρώτες μέρες του 2024 οι σύμβουλοι του Μητσοτάκη -και όχι ο ίδιος- δείχνει ξεκάθαρα, νομίζω, το πώς θα αντιμετωπίζονται όσοι σπεύδουν στις κάλπες από εδώ και στο εξής, είτε ψηφίζουν το κυβερνών κόμμα είτε όχι.

Το ανακάτεμα τις «τράπουλας», ονομάτων και υπουργείων, θα συνεχίζεται όπως το ανακάτεμα των προϊόντων στα ράφια για το «καλάθι του νοικοκυριού».

Ο σημερινός ψηφοφόρος, «Έλληνας» και όχι μόνο, ό,τι και να ψηφίζει, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την πολιτική ή την ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωσή της.

Αυτό βγάζει μάτι.

Δεν είναι ούτε πρόθυμος, ούτε ικανός για συλλογική δράση.

Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η πάρτη του και ο στενός του κύκλος.

Η αντιδράσή του απέναντι σε όσα «πολιτικά» τον προβληματίζουν έχει να κάνει αποκλειστικά με μια παθητική γκρίνια ή διαμαρτυρία, ακριβώς όπως η γκρίνια που έχει ο καταναλωτής απέναντι σε προϊόντα και υπηρεσίες με τα οποία δεν είναι ικανοποιημένος.

Αυτό ακριβώς είναι και η απόδειξη της παραίτησής του.
Γαμωσταυρίδια στα social media και κουτσομπολιό.
Μόνο.

Οι επικοινωνιολόγοι του πρωθυπουργού -που στις τελευταίες εκλογές πήραν και τα σώβρακα των «αντιπάλων» του- ακολουθούν τη λογική της κατανάλωσης.

Πρέπει να «προμηθεύσουν».

Και ο «προμηθευτής» είναι υποχρεωμένος να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους ως καταναλωτές ή πελάτες.

Κούρασε η αντρίλα του Χαρδαλιά;
Υποψήφιος Περιφερειάρχης.

Είπε μ@λακία η Δόμνα στη Βουλή για τα παιδιά της πλέμπας;
Ας την πάμε στο Εργασίας, να έχει να κάνει μόνο με την πλέμπα και όχι με τα παιδιά της.

Τι; Οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έδειξαν δυσαρέσκεια για το κυβερνών κόμμα;

Ανασχηματισμός.
Χώσε μέσα και τον πασοκτζή με το γαρύφαλο -αφού πρόσφατα τιμήσαμε και τον κινέζο με τις ελιές στη μούρη για την προσφορά του στον τόπο- για πέμπτη φορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Και μάλιστα ,τις πρώτες μέρες του χρόνου που ο «πελάτης» είναι ακόμα χαρούμενος από τη θαλπωρή του Άι Βασίλη.

Στη χώρα που για όλα φταίει ο προηγούμενος, ο ανασχηματισμός είναι ο άσσος στο μανίκι της συγκάλυψης.

Όταν η λίστα Λαγκάρντ ταξίδευε από συρτάρι σε συρτάρι και οι περισσότεροι έβγαζαν το σκασμό, είναι να χτυπιέσαι κάτω από τα γέλια που οι «φωστήρες» τον social media σκίζουν τα ιμάτιά τους για την λίστα Επστάιν, κράζοντας τον Χόκινγκ, τον Κόπερφιλντ και τους Κλίντον.

Η «διαφάνεια» σήμερα είναι ένα θέμα κάθε άλλο παρά πολιτικό.

Δεν έχει να κάνει με την λήψη αποφάσεων -που δεν ενδιαφέρουν κανέναν από τους «πελάτες» ψηφοφόρους- που στη χώρα μας είναι προαποφασισμένες.

Έχει να κάνει με το ξεμπρόστιασμα πολιτικών προσώπων και, κυρίως, με μια κουτσομπολίστικη σκανδαλολογία.

(Θυμηθείτε με, πως στον επόμενο ανασχηματισμό θα αναλάβει υπουργείο και ο εκλεκτός των Σερρών).

Ο ψηφοφόρος-πελάτης χρειάζεται να μετατραπεί σε σκανδαλιζόμενο θεατή.
Η συμμετοχή του στα κοινά προϋποθέτει καταγγελίες, παράπονα και εν τέλει γκρίνια.
Η δυσαρέσκειά του, όμως, πρέπει να απευθύνεται σε πρόσωπα, όχι σε πολιτικές.

Ο ψηφοφόρος-καταναλωτής εγκαθιδρύει τη «δημοκρατία των θεατών», όπως γράφει ο νοτιοκορεάτης «φίλος» σου Μπιουνγκ Τσουλ Χαν, καλέ μου πιτσιρίκο.

Και αν αναρωτιέστε τι χρειάζεται για να μετατρέψεις ξανά τον δυσαρεστημένο από γκρινιάρη σε κλακαδόρο.

Η απάντηση είναι: Ανασχηματισμός.

Καλή χρονιά και καλή σας θέαση.

Με εκτίμηση,

Τ.Τ.Π.

(Φίλε Βαγγέλη, έχω την εντύπωση πως ο ανασχηματισμός είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να θυμίσει στους πολίτες -τουλάχιστον στους μισούς που ψηφίζουν ακόμα- πως υπάρχει κυβέρνηση και κάτι κάνει. Γιατί όλο και περισσότεροι πολίτες ξεχνούν πως υπάρχει κυβέρνηση και υπάρχει ο κίνδυνος τα κόμματα να ξεμείνουν εντελώς από πελάτες. Οπότε, ο ανασχηματισμός είναι ένας τρόπος για να υπενθυμίζει η κυβέρνηση στους πολίτες πως υπάρχει. Κάνουμε ανασχηματισμό, άρα υπάρχουμε. Επίσης, κάτι που είναι προφανές είναι πως δεν υπάρχουν -εδώ και χρόνια- αξιοπρεπείς άνθρωποι που να επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική. Οπότε, αλλάζουν υπουργεία στους Αδώνιδες και στους Χρυσοχοΐδηδες, λες και δεν είναι γνωστό το ποιον τους. Βαγγέλη, πλήξη. Έχουν βαρεθεί και οι ίδιοι. Δεν πειράζει, θα τα διορθώσει όλα η πραγματικότητα και η ανάγκη. Πάντα έτσι γίνεται. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.