Γιατί τέτοια λύσσα για εκλογές;

Μετά την αποκάλυψη πως υπήρξε κυβερνητική μονταζιέρα από το βράδυ της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη -και, άρα, προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών της κυβέρνησης-, ο Στέφανος Κασσελάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, με την παρουσία διεθνών παρατηρητών διότι, όπως αναφέρει, “ένας πρωθυπουργός που υπό την ηγεσία του μοντάρονται στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθούνται πολιτικοί και στρατιωτικοί από ΕΥΠ – Predator και διοχετεύονται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοποίηση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΗΣΕΙ ΑΔΙΑΒΛΗΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ χωρίς αμφιβολία”

Αν ο Μητσοτάκης ήταν έξυπνος -και όχι λερωμένος από παντού-, θα απαντούσε στον Κασσελάκη πως τον Ιούλιο του 2015 διεξήχθη στην Ελλάδα δημοψήφισμα, χωρίς διεθνείς παρατηρητές αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τους Έλληνες να ψηφίσουν ΟΧΙ με 61,3%, αλλά ούτε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -κόμμα στο οποίο είναι σήμερα ο πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης- να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αλλά ακόμα και αν υπάρξουν διεθνείς παρατηρητές στις εθνικές εκλογές, ποιοι θα είναι αυτοί; Οι απεσταλμένοι της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Την εμπιστεύομαι όσο και τον Μητσοτάκη. Καθόλου δηλαδή. Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόταν για την Δημοκρατία στην Ελλάδα, δεν θα είχε ξεσκίσει τους Έλληνες μετά την χρεοκοπία της χώρας και, βέβαια, δεν θα είχε δεχθεί -ή επιβάλει- την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το 2015.

Αλλά γιατί τόση πρεμούρα, γιατί τόση λύσσα για τις εκλογές σε ένα υποθηκευμένο προτεκτοράτο, όπου όλοι ξέρουν -μετά από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και διαφορετικές κυβερνήσεις- πως οι εκλογές δεν έχουν κανένα νόημα;

Θα σας πω γιατί.

Στις εθνικές εκλογές του 2023, η αποχή ήταν σχεδόν 48%. Δηλαδή, ο ένας στους δυο Έλληνες με δικαίωμα ψήφου δεν πήγε στις κάλπες.

Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν. Το ενδεχόμενο η αποχή να ξεπεράσει το 50% τρομοκρατεί το κομματικό σύστημα.

Για να υπάρχουν τα κόμματα, για να υπάρχει κυβέρνηση, για να υπάρχει Βουλή, πρέπει να υπάρχουν πελάτες-ψηφοφόροι. Κάποιοι ξεχνούν πως οι πολιτικοί ζουν από την πολιτική, είναι το επαγγελμά τους. Και όπως τους βλέπεις, οι περισσότεροι δεν θα έβρισκαν δουλειά με τίποτα στον ιδιωτικό τομέα. Οπότε, …δημόσιοι υπάλληλοι.

Είναι προφανές πια -η αποχή δεν σηκώνει αμφισβήτηση- πως ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων έχουν αποσυνδέσει την ζωή τους από τα κόμματα, ξέρουν πως δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από καμία κυβέρνηση, ξέρουν πως ζουν σε ένα προτεκτοράτο που το κυβερνάει η Μαφία και παλεύουν μόνοι τους.

Οπότε, η κυβέρνηση ψήφισε την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές και τα …δημοψηφίσματα -τα δυο τελευταία δημοψηφίσματα στην Ελλάδα τα χώριζαν 41 χρόνια-, για να μαζέψει πελάτες-ψηφοφόρους στις εκλογές από το εξωτερικό και την Ελλάδα.

Μάλλον η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δεν ενθουσίασε και πολλούς πολίτες, δεν γράφτηκαν πολλοί στην πλατφόρμα, οπότε πρέπει να αναζητηθούν πελάτες-ψηφοφόροι με άλλους τρόπους.

Ο παραδοσιακός -και ο πιο σίγουρος- τρόπος για να φέρεις τους πολίτες στις κάλπες είναι η πόλωση· ας κάνουμε πως τσακωνόμαστε και πως είμαστε πολύ διαφορετικοί μεταξύ μας. Άλλωστε, παραδοσιακά, οι Έλληνες δεν ψηφίζουν για να έρθει κάποιος καλύτερος αλλά για να φύγει ο προηγούμενος.

Οπότε, Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, πιασμένοι χέρι-χέρι, τα δίνουν όλα, για να φέρουν πελάτες στις κάλπες. Παρέα με τους ολιγάρχες. Δεν είναι τυχαίο πως οι αποκαλύψεις για την μονταζιέρα Μητσοτάκη στα Τέμπη ήρθαν στο φως από τα ΜΜΕ του Μαρινάκη. Αχ, και οι ολιγάρχες απαιτούν Δικαιοσύνη -μαζί με το λαό- για τα Τέμπη. Μάλλον για να γιορτάσουν τα δέκα χρόνια από την υπόθεση του Noor One, που δεν αποδόθηκε Δικαιοσύνη και αυτό τους έχει πληγώσει πολύ τους ολιγάρχες. Δίκαιοι άνθρωποι.

Ο Μητσοτάκης έχει καεί και οι ολιγάρχες το ξέρουν· το ξέρει και ο ίδιος . Ο Κασσελάκης δεν τραβάει ακόμα και ο Ανδρουλάκης κάηκε με τις υποκλοπές, αφού είναι ολοφάνερο πως ο Μητσοτάκης τον έχει στο χέρι· όλη η Ελλάδα έχει αντιληφθεί πως ο Ανδρουλάκης εκβιάζεται επειδή έχει κάτι να κρύψει και αναρωτιέται τι είναι αυτό, ο Ανδρουλάκης κάνει την πάπια.

Το σενάριο της συγκυβέρνησης θα απομακρύνει και άλλους πολίτες από τις κάλπες, ενώ θα κάνει αξιωματική αντιπολίτευση κάποιο ακροδεξιό κόμμα. Απορρίπτεται.

Μέχρι οι ολιγάρχες να ετοιμάσουν το νέο κόμμα με τον νέο φρέσκο ηγέτη, πρέπει να την παλέψουν με Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη.

Ο Κασσελάκης ζητάει εθνικές εκλογές -που ξέρει πως δεν θα γίνουν και δεν τις θέλει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ χαμηλά ποσοστά-, ενώ ο Ανδρουλάκης κάνει πρόταση δυσπιστίας, ξέροντας καλά πως ο Μητσοτάκης θα την μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

Ψήφος εμπιστοσύνης.

Εμπιστοσύνη. Αυτό έχει χαθεί εντελώς στην Ελλάδα. Όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην κοινωνία. Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν. Trust me!!!

Οι Έλληνες φέρνουν ξένους διαιτητές για τους αγώνες ποδοσφαίρου αλλά δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο που έχει σαπίσει στην Ελλάδα· όλα έχουν σαπίσει. Πάντως, έχει μεγάλη πλάκα να βλέπεις ανθρώπους που αναζητούν την Δικαιοσύνη στα γήπεδα από τους διαιτητές αλλά δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες ούτε για διαιτητές, να περιμένουν να αποδοθεί Δικαιοσύνη από τους δικαστές για τα Τέμπη, τις υποκλοπές και τα άλλα θέματα. Πραγματικά, είναι ξεκαρδιστικό. Εκτός αν φέρουν και ξένους δικαστές. Αν και οι συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη έκαναν τη σωστή κίνηση καθώς στρέφονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο -είχα γράψει με το που συνέβη το γεγονός πως πρέπει να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο-, ενώ το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι πολίτες των οποίων τα email και τα προσωπικά δεδομένα διέρρευσαν. Το να πάνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν σημαίνει ότι εκεί θα αποδοθεί Δικαιοσύνη αλλά είναι σίγουρο πως στην Ελλάδα αποκλείεται να αποδοθεί Δικαιοσύνη, οπότε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι μονόδρομος για όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στα προτεκτοράτα. Μόνο Μαφία υπάρχει.

Σε μια χώρα που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και κανείς δεν εμπιστεύεται τον άλλον -και οι μισοί Έλληνες δεν ψηφίζουν καν-, δεν μου φαίνεται και πολύ έξυπνο να ζητάς διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές, όπως κάνει ο Κασσελάκης.

Αυτό μάλλον θα απομακρύνει ακόμα περισσότερους πελάτες-ψηφοφόρους από τις κάλπες και τα κόμματα.

Πόσω μάλλον, όταν η πρόταση προέρχεται από τον Κασσελάκη, έναν εφοπλιστή, πρώην υπάλληλο της Goldman Sachs και θαυμαστή του Μητσοτάκη, τον οποίο αποθέωνε, ενώ κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλαβαίνω αυτούς που θέλουν να ελπίζουν ακόμα σε πολιτικούς και κόμματα σε ένα υποθηκευμένο προτεκτοράτο αλλά θα συνεχίσουν να απογοητεύονται, μέχρι να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση στην Ελλάδα και ότι η Ελπίδα είναι πολύ κακό πράγμα.

Πάντως, αν ψάξει λίγο κάποιος τα κίνητρα αυτών που ψηφίζουν ακόμα στην Ελλάδα -πέρα από αυτούς που δουλεύουν για τα κόμματα και τους συγγενείς των πολιτικών- θα διαπιστώσει πως υπάρχει πάντα από πίσω κάποιο προσωπικό συμφέρον, ειδικά για αυτούς που ψηφίζουν κόμματα “εξουσίας”. Κάποια υπόσχεση από πολιτικό για διορισμό, κάποια υπόσχεση για μετάθεση, κάποια υπόσχεση για νομιμοποίηση του αυθαίρετου και άλλα τέτοια πραγματάκια. Ελάτε, ας είμαστε ειλικρινείς.

Οπότε, ας υπάρχει σεβασμός για αυτούς που δεν ψηφίζουν -τους μισούς Έλληνες δηλαδή- γιατί αυτοί τουλάχιστον δεν έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον από τα κόμματα. Αποδεδειγμένο αυτό.

Για να δούμε, θα αποδώσει η προσπάθεια Μητσοτάκη, Κασσελάκη, Ανδρουλάκη και ολιγαρχών να φέρουν πελάτες-ψηφοφόρους στις κάλπες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η αποχή;

Σκέφτομαι πως ο μόνος τρόπος για να μειωθεί η αποχή είναι να δώσει η κυβέρνηση επίδομα ψήφου σε όσους πάνε να ψηφίσουν (σ.σ. “Vote Pass 500 ευρώ δίνει η κυβέρνηση σε όσους πάνε να ψηφίσουν”).

Εγώ, αν είμαι καλά, στις ευρωεκλογές θα είμαι στην παραλία, όπως κάνω σε όλες τις εκλογές. Ψηφίζω θάλασσα. Μόνο την θάλασσα εμπιστεύομαι. Και τα σκυλιά.

(Η υπόθεση των Τεμπών -και η μη απονομή Δικαιοσύνης για τα Τέμπη- είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτών, γιατί οι Έλληνες ξέρουν πως σε Παιδεία, Υγεία και υποδομές δεν έχουν τίποτα να περιμένουν και όλα γίνονται διαρκώς χειρότερα. Αλλά θέλουν τα παιδιά τους να είναι ζωντανά.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει ένα λάθος ανεπίτρεπτο. Επιτίθεται στους συγγενείς των νεκρών που ζητούν απονομή Δικαιοσύνης για τα παιδιά τους. Πολλά μπορείς να κάνεις στην πολιτική -και στη ζωή, γενικότερα- αλλά ποτέ να επιτεθείς σε μάνες που τα παιδιά τους σκοτώθηκαν. Αν δεν μπορείς να τις συμπονέσεις και να τους συμπαρασταθείς, βγάζεις τουλάχιστον τον σκασμό. Στην Ελλάδα μιλάει η μάνα του δολοφόνου, που έχει καθαρίσει δέκα νοματαίους, λέει “το παιδί μου είναι καλός άνθρωπος” και δεν λέμε τίποτα. Γιατί είναι η μάνα του. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτείς πως όλοι έχουν παιδιά, όλοι αγαπούν τα παιδιά τους και δεν θα ήθελαν να τους τα φέρουν κομματάκια επειδή δεν δούλευε το φανάρι για τα τρένα, που ήταν δική σου δουλειά να δουλεύει και το ξέρεις, όπως το ξέρουν όλοι. Οι πολίτες δυσανασχετούν και εξαγριώνονται, όταν βλέπουν κυβερνητικά στελέχη να επιτίθενται ή να χλευάζουν τις μητέρες των νεκρών παιδιών. Αυτό δεν έχει να κάνει με το αν είσαι αριστερός, δεξιός, κεντρώος κλπ, ούτε με το αν ψηφίζεις ή δεν ψηφίζεις. Ίσχύει για όλους. Ή, τουλάχιστον, για όσους δεν είναι εντελώς καθάρματα και σκατόψυχοι.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.