“Αφήστε τους νέους να φτιάξουν τον κόσμο που θα ζήσουν”
Πιτσιρίκο, οι νέοι βρίσκονται σε μία ηλικία που όλα είναι δυνατά, αλλά ο ιός έχει κάνει τη ζωή τους αδύνατη, ανέφερε πριν λίγο καιρό στην έντυπη έκδοσή της η Liberation με πρωτοσέλιδο “20 χρονών το 2020”.
Για κάποιους είναι μία γενιά που θυσιάστηκε, για άλλους είναι μία γενιά ανώριμη, αλλά σίγουρα όσοι είναι 20 χρονών σήμερα, είναι θαρραλέοι και έξυπνοι.
Αφήστε τους να φτιάξουν τον κόσμο που θα ζήσουν, καταλήγει στο εισαγωγικό της σημείωμα η γαλλική εφημερίδα.
Αλλά η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη από ό,τι περιγράφει η Liberation.
Kι αυτό διότι οι σημερινοί 20άρηδες ήταν περίπου 10 χρονών, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Πολλοί από αυτούς δεν έζησαν, δηλαδή, την ανεμελιά της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Μεγάλωσαν μέσα σε οικογένειες που αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα και ενηλικιώθηκαν με τις (επαγγελματικές) προοπτικές τους να είναι περισσότερο δυσοίωνες από ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.
Οι νέοι του 2020 είχαν έτσι κι αλλιώς σαφώς λιγότερες επιλογές επαγγελματικής αποκατάστασης και σταδιοδρομίας από ό,τι οι γονείς και οι παππούδες τους.
Και έρχονται τώρα και τα lockdown να τους απαγορεύσουν ακόμα και απλές καθημερινές συνήθειες όπως το να βγουν μία βόλτα με τους φίλους τους για να χαλαρώσουν και διασκεδάσουν.
Το οξύμωρο είναι ότι η απειλή του κορωνοϊού για τους 20χρονους και τους 25χρονους είναι (σχεδόν) μηδενική, όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, άλλωστε, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο από την έναρξη της πανδημίας.
Κι, όμως, αστυνομικά μέτρα στα όρια του παραλογισμού, απαγορεύουν σε αυτούς τους νέους ανθρώπους ουσιαστικά να ζήσουν.
Το 2010 με την οικονομική κρίση καταδίκασαν τους νέους στην ανεργία ή σε κακοπληρωμένες δουλειές των 400 και 500 ευρώ τον μήνα.
Και τώρα, με αφορμή τον κορωνοϊό, όχι απλά τους στερούν και αυτό το πενιχρό εισόδημα, αλλά τους απαγορεύουν να βγουν και από το σπίτι τους.
Το ψυχικό κόστος τέτοιων -μεσαιωνικού τύπου- αποφάσεων θα είναι τεράστιο, και ήδη μελέτες από την πρώτη καραντίνα έδειξαν ότι πολλοί νέοι στράφηκαν στο ποτό, τα ναρκωτικά και τα ψυχοφάρμακα.
Ανυπολόγιστο θα είναι, όμως, το κόστος και για το σύνολο της κοινωνίας που καταστρέφει για δεύτερη φορά μέσα σε μία δεκαετία την πιο ενεργή, ζωντανή και παραγωγική της γενιά.
Αφήστε, λοιπόν, τους νέους να φτιάξουν τον κόσμο που θα ζήσουν, όπως γράφει και η Liberation.
Επειδή, όμως, τίποτα δεν θα τους χαριστεί πρέπει και οι νέοι να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή, την εργασία ή καλύτερα τη δημιουργία και την ελευθερία.
Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να γεράσουν, περιμένοντας.
Σιγά μην τους αφήσουν, άλλωστε, να ζήσουν τους νέους στη Γαλλία, όπου μάλλον οδεύει προς αναβολή η άρση του lockdown στις 15 Δεκέμβρη, διότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν σταθεροποιηθεί στις 10 χιλιάδες και δεν μειώθηκαν στις 5.000 ημερησίως, όπως ήταν ο στόχος προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση των μέτρων, σύμφωνα με τη Le Monde.
“Η κατάσταση παραμένει δύσκολη” δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Jean Castex, προσθέτοντας ότι “πρέπει να σκεφτούμε πώς θα γίνει η άρση κάποιων περιορισμών”.
Αν τα κρούσματα υποχωρούσαν στις 5.000 ημερησίως, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά τα σινεμά, τα θέατρα, να αρχίσουν και πάλι οι εξωσχολικές δραστηριότητες, να μην χρειάζεται ειδικό λόγο για να βγει κάποιος από το σπίτι του, ούτε να απαγορεύεται η κυκλοφορία μετά τις 21:00.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί υπάρχει επιβράδυνση της μείωσης των κρουσμάτων, αν οφείλεται, δηλαδή, στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων, στη μεγαλύτερη κινητικότητα που υπάρχει ή στη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, κι ενώ η γαλλική κυβέρνηση θεωρεί πρώιμο να πάρει αποφάσεις για το πώς θα γιορταστούν φέτος τα Χριστούγεννα (να μην καθυστερήσει, όμως, γιατί περιμένει και η δική μας κυβέρνηση για να τη μιμηθεί και είναι και λίγο αργόστροφη).
Μιας και ο λόγος, όμως, για θερμοκρασία, κανείς δεν αμφισβητεί την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο, αυτή τροφοδοτείται κυρίως από τον Βόρειο Πόλο και τη Σιβηρία, όπου και πέρσι καταγράφηκαν για άλλη μία χρονιά θετικές αποκλίσεις 10 και 12 βαθμών Κελσίου για βδομάδες.
Το ότι η μέση θερμοκρασία της γης αυξάνεται δεν σημαίνει επίσης ότι παντού θα κάνει περισσότερη ζέστη (οι επιπτώσεις θα είναι άλλες, όπως καταιγίδες, πλημμύρες κ.λ.π.).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο περσινός χειμώνας, που ήταν θερμότερος από τις μέσες κλιματικές τιμές στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά στη νοτιοανατολική Ελλάδα και την Αττική – επειδή επικράτησαν οι βοριάδες στο μεγαλύτερο διάστημα του – ήταν ψυχρότερος και ειδικά τον Ιανουάριο 1-2 βαθμούς κάτω από τα κανονικά επίπεδα.
Το ίδιο ισχύει και για τον Νοέμβριο που μπορεί να βγήκε ο θερμότερος όλων των εποχών (κάποιες συγκρίσεις γίνονται παρεμπιπτόντως με την προβιομηχανική περίοδο, δηλαδή, τον 19ο αιώνα και άλλες με τις περιόδους 1971-2000 και 1981-2010), αλλά στην Αττική ήταν ψυχρότερος από ό,τι συνήθως, επειδή πάλι επικράτησαν οι βοριάδες για σχεδόν 25 από τις 30 μέρες του.
Μία άλλη παράμετρος είναι η αισθητή θερμοκρασία.
Διότι μπορεί η ονομαστική τιμή της να είναι π.χ. 11-12 βαθμοί μία χειμωνιάτικη μέρα, αλλά αν έχει και βοριά 7-8 beaufort το ανθρώπινο σώμα αισθάνεται ότι η θερμοκρασία είναι 4-5 βαθμοί.
Στο αρχείο θα καταγραφούν, όμως, οι 12 βαθμοί και θα σου πουν μετά οι ειδικοί ότι εντάξει, κανονική είναι η θερμοκρασία για Ιανουάριο, ενώ εσύ θα έχεις ξεπαγιάσει κάπου ξεχασμένος στο απέραντο γαλάζιο.
O Δεκέμβριος μπήκε, πάντως, αρκετά ζεστός και μάλιστα την προσεχή εβδομάδα θα έχουμε και μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Αφρική -αλλά δυστυχώς ο καιρός θα κρυώσει μάλλον προς τα Χριστούγεννα/Πρωτοχρονιά-, ενώ προς το παρόν το μόνο που μας τα χαλάει από τη νοτιοδυτική κυκλοφορία που επικρατεί, είναι κάποιες ισχυρές βροχές που θολώνουν τα νερά της θάλασσας.
Την Τρίτη στο Φάληρο είχε και ένα swell κύμα, που περιόρισε ακόμα περισσότερο τη διαύγεια.

Μόλις που διακρίνονταν οι σάλπες, οι κακαρέλοι και οι σαργοί ανάμεσα στους πάγκους και τις ποσειδωνίες στη βραχώδη ακτή.

Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, μπορεί το “να αλλάξουμε τον κόσμο”, οι νέοι άνθρωποι να το περιμένουν να βγει σε εφαρμογή στο κινητό. Μια χαρά είναι ο καιρός. Σήμερα εδώ έχει σύννεφα και ήλιο μαζί, και 18 βαθμούς. Όταν είσαι μέσα στη φύση, όλα είναι ωραία. Και οι λιακάδες, και οι καταιγίδες, και ο αέρας, όλα. Πάντως, το νιώθω το καλοκαίρι που έρχεται. Ούτε πέντε μήνες δεν είναι μέχρι το καλοκαίρι. Φέτος σκοπεύω να ξεκινήσω το καλοκαίρι από τον Απρίλιο. Ακόμα κι αν χιονίζει. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

