Η μικρή ανάσα της δημοκρατίας

Γεια σου πιτσιρίκο.
Ανέπνευσε η δημοκρατία. Οι μάσκες έπεσαν. Αποκαλύφθηκε πολύ πιο έντονα από άλλες φορές το μεγαλείο του σάπιου πολιτικού συστήματος, των σάπιων ΜΜΕ.

Παρά τους εκβιασμούς, παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά την μοναδικά συμπυκνωμένη σε χρόνο απίστευτη προπαγάνδα φόβου των ΜΜΕ, παρά τις συντεχνίες των ξένων με τα παπαγαλάκια τους στο εσωτερικό της χώρας, παρά την ωμή παρέμβαση εντός και εκτός συνόρων στη μοναδική δημοκρατική διεκδίκηση, που είχε να ζήσει η χώρα από το 1974.

Η νίκη του ΟΧΙ είναι διπλή. Η μεγαλύτερη νίκη δεν αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η μεγαλύτερη νίκη είναι η νίκη της δημοκρατίας.

Είναι η αντίσταση στη σαπίλα των ΜΜΕ, στη σαπίλα των ολιγαρχών, στη σαπίλα των ξένων που έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών μας, στη σαπίλα αυτών που έως τώρα κατείχαν θέσεις εξουσίας στην Ελλάδα, αλλά και σε αυτούς που βιάστηκαν να αποκτήσουν μια θεσούλα συντασσόμενοι με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς εργοδότες- νταβατζήδες τους, στη σαπίλα των απολιθωμάτων της ιστορίας που σίγησαν σε ιστορικά δύσκολες στιγμές της χώρας μας, αλλά που τώρα εμφανίστηκαν ως μεγαλοσύμβουλοι, αυθεντίες και εμπνευστές μιας νέας αρχής, στη σαπίλα των life style καλλιτεχνών και δήθεν διανοουμένων που έσπευσαν να εμπνεύσουν κι αυτοί με τη σειρά τους τον κόσμο.

Οι εξελίξεις ραγδαίες.

Πολιτικοί κομμάτων σε πλήρη αποσύνθεση-εξαφάνιση βγήκαν μετά τα αποτελέσματα και έβγαλαν μπαγιάτικους μουχλιασμένους λόγους, σαν να μην άκουσαν το αποτέλεσμα και φυσικά μην έχοντας το σθένος και την αξιοπρέπεια να σεβαστούν με σεμνότητα και ειλικρίνεια τη βούληση του ελληνικού λαού.

Άλλοι προχώρησαν στην ίδια γραμμή με τους έξω την προπαγάνδα της επόμενης μέρας, συνεχίζοντας σε αυτή την έσχατη στιγμή να βάζουν στο λαό επικίνδυνα για τη χρονική στιγμή διλήμματα περί διχασμού ή ακόμη χειρότερα βάζοντας ακόμη μια φορά στη βιτρίνα της προπαγάνδας τους τον πανικό.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Κι αφού ολοκληρώθηκαν οι μπαγιάτικες ανακοινώσεις, έπεσε και η μάσκα της εξουσίας. Σε χρόνο ρεκόρ έγιναν οι απαιτούμενες διεργασίες για την εξουσία της επόμενης μέρας. Άλλωστε η δημοκρατία είναι τόσο λίγη, τόσο ασήμαντη μπροστά στη μεγάλη ευκαιρία για κατάληψη της εξουσίας.

Η επόμενη μέρα δύσκολη. Ουδείς το αμφισβήτησε. Και όποιος χορεύει και γελά πάνω από το αποτέλεσμα, όποιος σηκώνει το λάβαρο της επανάστασης απέναντι σε μια Ευρώπη που έχει μάλλον χάσει τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού και της αλληλεγγύης των λαών της μάλλον βιάζεται.

Κανείς όμως δεν μπορεί και να αγνοήσει τη μικρή αυτή νίκη της δημοκρατίας στο εσωτερικό καταρχήν της χώρας.

Μένει να αποδειχτεί εάν αυτή η μικρή νίκη της δημοκρατίας θα είναι και η απαρχή διεκδίκησης δημοκρατίας στη λειτουργία των θεσμών, στη λειτουργία του κράτους, αλλά και στον τρόπο που οι πολίτες θα διεκδικήσουν έναν πιο δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της χώρας σε όλα τα επίπεδα.

Μέσα σ’ αυτή τη διεκδίκηση ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος πρόδηλη θα πρέπει να είναι η ανάγκη και η απαίτηση για δικαιοσύνη, για τιμωρία και παραδειγματισμό όλων όσων έφεραν τη χώρα στην καταστροφή και είχαν το θράσος σε μια δύσκολη για τη χώρα στιγμή να πανηγυρίζουν αγκαζέ με τους ξένους εντολοδόχους τους πάνω από τα συντρίμμια της.

Επίσης, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η μικρή αυτή νίκη της δημοκρατίας θα πρέπει να ταρακουνήσει -οφείλει να ταρακουνήσει- και την ίδια την Ευρώπη.

Ας ελπίσουμε ότι θα φέρει καταρχήν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια πιο βιώσιμη λύση για τη χώρα μας στο οικονομικό επίπεδο.

Ας ελπίσουμε ότι στο επίπεδο της Ευρώπης οι αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού, της κυριαρχίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης όλων των λαών που την αποτελούν, θα βρουν κι αυτές συν τω χρόνω τη δική τους ανάσα και δεν θα παραμείνουν απλά κενές διακηρύξεις των ιδρυτικών αρχών της Ένωσης.

Νικολέτα Π.

(Αγαπητή Νικολέτα, η Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής δεν είναι η ίδια. Είναι στο χέρι μας να γίνει πολύ καλύτερη. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.