Η φοροδιαφυγή είναι καθήκον

Με φόρα μπαίνει η κυβέρνηση στη νέα χρονιά, αφού –όπως μας πληροφόρησε το Mega- θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή που μέχρι σήμερα ήταν απόλυτα νόμιμη και αποτελούσε παράδοση -αλλά και συνταγματικό δικαίωμα- των Ελλήνων.Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες –που κανείς δεν ξέρει από πού προέρχονται-, ο στόχος είναι να υπάρξει για πρώτη φορά διαδικασία αυτόφωρου για τη μη απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Οι αστυνομικοί θα μπουκάρουν στα σπίτια των φοροφυγάδων και –αν τους πετύχουν να κοιμούνται στο κρεβάτι ή να είναι καβάλα- θα τους πηγαίνουν με τα σεντόνια στο αστυνομικό τμήμα και στο δικαστήριο, ώστε να αναβιώσει και εκείνη η όμορφη εικόνα των μοιχών που εξευτελίζονταν δημόσια μόνο και μόνο επειδή κουτουπωνόντουσαν.

Βέβαια, όλο αυτό το κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν αφορά τους υπουργούς αυτής ή των προηγούμενων κυβερνήσεων – αυτοί έχουν ελεγχθεί και ήταν όλοι τίμιοι.

Όπως, για παράδειγμα, εκείνος ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος βρέθηκε να κατέχει πάρα πολλά σπίτια, η συνολική ακίνητη περιουσία του ιδίου και της οικογένειάς του φτάνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ, στην υπόθεση εμπλέκονται offshore εταιρείες, αλλά –αν και έγινε ο κακός χαμός- η Δικαιοσύνη δεν έχει ασχοληθεί ακόμα μαζί του. Δεν πειράζει – θα δικάσουν στο αυτόφωρο τον ψιλικατζή που δεν απέδωσε το ΦΠΑ.

Ένα πράγμα που μαθαίνει ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών είναι πως η φορολογία δεν είναι τιμωρία για τον πολίτη. Η ουσία των φόρων είναι η επιστροφή τους στον πολίτη. Οι φόροι υπάρχουν για να επιστρέφουν στον πολίτη μέσω κάποιων αγαθών και υπηρεσιών–όπως Παιδεία, Υγεία, Δικαιοσύνη, Ασφάλεια, Οδικά δίκτυα κλπ- που είναι κοινά για όλους τους πολίτες, χωρίς να έχει σημασία η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε πολίτης.

Όταν έχεις πληρώσει φόρους επί δεκαετίες για να έχεις όλα αυτά και δεν έχεις τίποτα από όλα αυτά γιατί να πληρώνεις φόρους; Αναγκάζεσαι να γίνεις φοροφυγάς, ώστε να μη βρεθείς σε ένα άθλιο δημόσιο νοσοκομείο αλλά να έχεις την οικονομική δυνατότητα –σε μια δύσκολη ώρα- να μη βρεθείς πεταμένος σε ένα κρεβάτι, αλλά να διατηρήσεις τουλάχιστον την αξιοπρέπειά σου σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο. Θα πληρώνεις και για τα δημόσια νοσοκομεία που δεν θα πας ποτέ; Αφού, ακόμα κι αν πας σε δημόσιο νοσοκομείο, θα πρέπει να πληρώσεις πάλι για να ασχοληθεί κάποιος γιατρός ή κάποια νοσοκόμα μαζί σου. Πόσες φορές θα πληρώσεις;

Φυσικά, οι πολιτικοί δεν πάνε σε δημόσια νοσοκομεία –μόνο για επίσκεψη με τις τηλεοπτικές κάμερες πάνε-, τα παιδιά τους δεν πάνε σε δημόσια σχολεία, κυκλοφορούν με μπράβους για ασφάλεια, η δικαιοσύνη δεν τους ακουμπάει ποτέ, οπότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Το πρόβλημά τους ήταν να προσλαμβάνουν υπαλλήλους στο δημόσιο, για να τους ψηφίζουν. Δηλαδή, οι πολίτες πλήρωναν φόρους για να συντηρούν –και να κάνουν πλούσιους- τους ψηφοφόρους των πολιτικών.

Και φυσικά, οι προσλήψεις ημετέρων συνεχίζονται – σιγά μην σταματούσαν. Όταν ο Πάγκαλος φωνάζει και χαρακτηρίζει τους δημοσίους υπαλλήλους «κοπρίτες», το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι πια είναι πως θολώνει τα νερά επειδή μόλις έχωσαν στο δημόσιο κι άλλα δικά τους παιδιά.

Ο συνειδητοποιημένος πολίτης –ειδικά σε μια χώρα που έχει χρεοκοπήσει και αυτοί που την χρεοκόπησαν συνεχίζουν να είναι όλοι ατιμώρητοι στη θέση τους- έχει καθήκον να φοροδιαφεύγει. Είναι χρέος του απέναντι στην πατρίδα – αν δεν φύγουν από τη χώρα όλοι αυτοί, η σαπίλα θα παραμείνει για πάντα.

Βλέποντας τον τρόπο που μεταδίδονται οι «ειδήσεις», αντιλαμβάνεσαι πως η ξεδιάντροπη συμπεριφορά των ΜΜΕ και το θράσος των καναλαρχών δεν έχουν όρια. Αυτοί που δεν αποδίδουν φόρους, απαλλάσσονται από νέους φόρους, νέμονται δωρεάν δημόσιες συχνότητες και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία κάνουν τώρα αγώνα –μαζί με τα παπαγαλάκια τους- για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αφού, βέβαια, φάγανε επί δεκαετίες παρέα με τους πολιτικούς τα πάντα και χρεοκόπησε η χώρα.

Νομίζω πως η επόμενη πορεία πρέπει να γίνει στο κτίριο του Mega. Ήδη, έχει αργήσει.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.