Κοίτα, Αντώνη…

Στο προηγούμενο κείμενο (George Mubarak) έγραψα πως η κυβέρνηση έχασε την μπάλα. Κατά ένα περίεργο τρόπο, λίγες ώρες αργότερα, ο Αντώνης Σαμαράς –από το βήμα της Βουλής- είπε στην κυβέρνηση «Χάσατε την μπάλα». Δεν είναι η πρώτη φορά που πιάνω τον Αντώνη να αντιγράφει.



Στις 29 Ιουλίου, στο Δημοτικό Θέατρο Λέσβου, ο Αντώνης Σαμαράς είχε συνοψίσει την ομιλία του στο «Δώστε την Ελλάδα μας πίσω» – το σύνθημα υπάρχει γραμμένο στο μπλογκ μου πάνω αριστερά από τις 15 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία ο Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή στο ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ζητώντας την έναρξη διαβουλεύσεων για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Είχα γράψει τότε το σχετικό κείμενο – εδώ.

Αντώνη Σαμαρά, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως με διαβάζεις – ή τουλάχιστον με διαβάζει αυτός που γράφει τους λόγους σου-, οπότε σου απευθύνομαι προσωπικά.

Κοίτα, Αντώνη, η πολιτική δεν είναι τσιτάτα, ούτε συνθήματα. Κι αν αυτό το ξέρει ένας μπλόγκερ, θα έπρεπε να το ξέρει κι ένας πολιτικός – ειδικά, ένας πολιτικός με φιλοδοξία να κυβερνήσει τη χώρα.

Αντώνη, αν διαβάζεις μόνο το καλό και φιλικό Antinews, θα έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα πως θα είσαι σίγουρα ο επόμενος πρωθυπουργός – θα νομίζεις πως πρόκειται να έρθει ο λαός στο σπίτι σου, να σε πάρει στους ώμους και να σε πάει σηκωτό στο Μαξίμου. Δεν είναι έτσι.

Απολαυστικά είναι τα πατριωτικά κείμενα του Φαήλου Κρανιδιώτη –έχω γελάσει πάρα πολύ-, αλλά δεν πείθουν παρά μόνο αυτούς που έχουν λόγους να έχουν πειστεί ήδη (τους πελάτες σου δηλαδή). Αντώνη, εγώ είμαι καχύποπτος με τον πατριωτισμό που φωνάζει – ξέρω πως οι πραγματικοί πατριώτες ήταν αυτοί που τα έδωσαν όλα (και τη ζωή τους) γι΄ αυτή τη χώρα και δεν περίμεναν σε αντάλλαγμα τίποτα για τον εαυτό τους. Οι αγωνιστές του ΕΑΜ είναι το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό.

Μην με παρεξηγήσεις – αγαπάω την πατρίδα μου. Με με ρωτήσεις να σου πω τι εννοώ πατρίδα. Δεν εννοούμε όλοι το ίδιο με τη λέξη «πατρίδα» – άλλο εννοώ εγώ, άλλο εσύ, άλλο ο Βαρδινογιάννης. Ας συμφωνήσουμε στο ότι πατρίδα είναι το μέρος που είναι θαμμένοι οι πρόγονοί μας – νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα διαφωνήσει κανένας Έλληνας.

Αυτή η πατρίδα λοιπόν, Αντώνη, έχει καταλάβει πια πως η χούντα είναι δικομματική – δικομματική και δικέφαλη. Θα ήταν και περίεργο να μην το έχει καταλάβει μετά τη χρεοκοπία. Το να κατηγορείς λοιπόν με βαριές κατηγορίες, τάχα μου, το ΠΑΣΟΚ είναι μια κοροϊδία που δεν περνάει πια – τα ίδια σκατά είσαστε. Αν ήσουν πατριώτης, Αντώνη μου, δεν θα ήσουν μουγκός τόσα χρόνια που ο Καραμανλής κυβερνούσε και οι συνάδελφοί σου ξέσκιζαν τη χώρα παρέα με τους νταβατζήδες της διαπλοκής και έκαναν περιουσίες. Θα είχες ανοίξει το στόμα σου και θα είχες μιλήσει. Δεν μίλησες – άχνα δεν έβγαλες. Δεν ήταν μόνο η Ντόρα που δεν μιλούσε και τώρα κάνει την ανήξερη που θα πολεμήσει το σύστημα – κι εσύ δεν μίλησες.

Αν ήσουν πατριώτης, Αντώνη μου, δεν θα κουκούλωνες κι εσύ το Βατοπαίδι και τη Siemens. Γιατί αυτό έκανες, Αντώνη. Τα κουκούλωσες – μη γελιόμαστε. Πατριωτισμός θα ήταν να μην τα κουκουλώσεις. Πατριωτισμός θα ήταν να ξεκαθαρίσεις το κόμμα σου από τα λαμόγια. Τίποτα απ’ αυτά δεν έκανες. Άσε λοιπόν τα συνθήματα και τα τσιτάτα, και να είσαι ειλικρινής.

Αντώνη, από συνθήματα χορτάσαμε. Ο Παπανδρέου μας τρέλανε με τη συμμετοχική δημοκρατία, τον πολίτη στην πρώτη γραμμή, το σοσιαλισμό ή τη βαρβαρότητα, το πρώτα ο πολίτης, το αλλάζουμε ή βουλιάζουμε, το λεφτά υπάρχουν και ένα κάρο μαλακίες, και μετά μας πήγε στο ΔΝΤ και μας έφυγε η μαγκιά. Όχι πως ο Καραμανλής είχε πάει πίσω – αναρωτιέμαι πόσο γελοίοι αισθάνονται όλοι αυτοί που αποθέωναν τις πομπώδεις φανφάρες του, τώρα που αποδείχτηκε πως ήταν μια κότα.

Αντώνη, τώρα εσύ περιμένεις πως θα συνεχιστεί το έργο της δικομματικής και δικέφαλης χούντας. Πως θα εισπράξεις τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την ανικανότητα του Παπανδρέου, πως την κατάλληλη στιγμή θα σε στηρίξουν και οι νταβατζήδες με τα ΜΜΕ τους –που τώρα στηρίζουν το άλλο κεφάλι της χούντας-, θα τάξεις και δέκα ευρώ παραπάνω στους κακομοίρηδες, και θα γίνεις πρωθυπουργός.

Τι να σου πω, ρε Αντώνη; Εγώ λέω πως δεν θα γίνει έτσι – αν συνεχιστεί αυτή η δικέφαλη χούντα, η Ελλάδα θα εξαφανιστεί από τον χάρτη. Βέβαια, η δουλοπρέπεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και ο ραγιαδισμός αυτού του λαού με έχουν κάνει να μην αποκλείω τίποτα.

Άντε γεια τώρα. Και πού είσαι; Γράψε και τίποτα δικό σου. Με τίποτα δεν μπορείτε να ξεφύγετε εσείς οι πολιτικοί από την κλεψιά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.