Ένα γερμανικό πιάτο στο βυθό της θάλασσας

Αγαπητέ πιτσιρίκο, ένα ποστ σου μου θύμισε το πιάτο που βρήκα στον αμμώδη βυθό της Χρυσής Ακτής στην Πάρο, το μισό πέρυσι, το άλλο μισό με την σβάστικα πριν 10 χρόνια. Η χρονολογία αναγράφεται ευκρινώς, 1942, οπότε εικάζω ότι -κατά την διάρκεια της τότε Γερμανικής κατοχής- το ναυτικό τους είχε προφανώς οργανώσει πολιτιστική βραδιά, Γκρικ Νάιτ (Γκρήχισε Ναχτ !) μιτ σπάσιμο πιάτων ουντ μπουζούκεν.

Διατελούντες εν ευθυμία οι νάφτε (αλά Μποστ), φούνταραν με Τευτονική ευγένεια το πιάτο, ώστε να το βρω 60 και 70 χρόνια αργότερα, ως υποβρύχιος ιστοριοδίφης.

Η εταιρεία Rieber έκλεισε το 1971 και τα προϊόντα της είναι πλέον συλλεκτικά (όπως ευχόμαστε άλλωστε να συμβεί σύντομα και στις Siemens, AEG, Tefunken, Krupp, όλες, βασικοί χρηματοδότες του Χίτλερ, μαζί με την General Electric βεβαίως-βεβαίως).

Πέτρος Νικολαΐδης

(Ευχαριστώ πολύ τον κ. Πέτρο Νικολαΐδη. Διαβάστε και το προηγούμενο κείμενό του: “Αναζητείται! Μπορείτε να βοηθήσετε;”)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.