Η Παναγιά η Χρυσαυγίτισσα

Με συγκίνηση, ευλάβεια, κατάνυξη -αλλά και πολύ χαβαλέ- εορτάζουν σήμερα οι πιστοί την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Παναγία είναι το πιο αγαπημένο ιερό πρόσωπο για τους Έλληνες επειδή είναι η μόνη που δέχεται δωροδοκίες -ο Θεός και ο Χριστός είναι αδιάφθοροι-, οπότε πάνε οι Έλληνες τον Δεκαπενταύγουστο και την δωροδοκούν με χρυσαφικά, χρήματα και λαμπάδες για να τους κάνει τα χατίρια.

Η ανοχή της Παναγίας στις δωροδοκίες κάνει τους Έλληνες να πιστεύουν πως η Παναγία είναι Ελληνίδα, ενώ είναι Εβραία.

Βέβαια, πολλοί Έλληνες περιμένουν πρώτα την Παναγία να κάνει το θαύμα της για να της δώσουν μετά το μπαξίσι και αυτό έχει καταγραφεί και στα δημοτικά τραγούδια, με κορυφαίο παράδειγμα τα “Δώδεκα Ευζωνάκια”, όπου υπάρχουν οι στίχοι “Βοήθα Παναγιά μου να τα γλιτώσουμε, κι ύστερα όλα σου τα καντήλια θα στ’ ασημώσουμε”.

Οι Έλληνες επικαλούνται συνέχεια την Παναγία και ο κάθε Έλληνας έχει τη δική του ατομική Παναγία, αφού, όταν τσακώνονται, λέει ο ένας στον άλλο “γαμώ την Παναγία σου”, οπότε καταλαβαίνουμε πως οι Παναγίες στην Ελλάδα είναι γύρω στα 10 εκατομμύρια. Δηλαδή, όσες και οι Έλληνες.

Η αγάπη των Ελλήνων για την Παναγία οφείλεται και στο ότι η Παναγία είναι Παρθένα, αφού όλες οι Ελληνίδες κάνουν τις παρθένες -αν και οι περισσότερες κυκλοφορούν με το βρακί στην τσέπη-, ενώ οι Έλληνες ψάχνουν κάποια παρθένα για να την παντρευτούν αν και σε γενικές γραμμές προτιμάνε τα ξέκωλα.

Η Παναγία έχει πάρα πολλά ονόματα -λες και ήταν πράκτορας που σε κάθε αποστολή άλλαζε όνομα ή γυναίκα που εκδιδόταν επί χρήμασι-, ενώ σε κάθε ευκαιρία προστίθενται και νέα ονόματα.

Σήμερα κυριαρχεί η Παναγιά η Χρεοκοπομαχούσα που παλεύει μόνη της με την Τρόικα και τις αγορές, ενώ την ακολουθεί η Παναγιά η Χρυσαυγίτισσα που ξεπαστρεύει μετανάστες.

Ξεχωριστή θέση στις καρδιές των πιστών έχει η Παναγιά της Τήνου, αφού οι πιστοί πάνε πρώτα και κάνουν τα αίσχη στη Μύκονο, και πετάγονται μετά στην Τήνο να ανάψουν μια λαμπάδα στην Παναγία για να κάνει τα στραβά μάτια.

Στην Τήνο -εκτός από τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου- έχουμε και την επέτειο του τορπιλισμού της Έλλης από τους Ιταλούς, αφού η Παναγία δεν ήθελε να σώσει την “Έλλη”, επειδή ήξερε πως μετά θα την λέγαμε Παναγιά η Τορπιλοδιώχτρα.

Στην Πάρο υπάρχει η εκκλησία της Παναγιάς της Εκατονταπυλιανής -που την λένε και “Καταπολιανή”-, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, έχει 99 φανερές πόρτες, ενώ η 100στή πόρτα είναι κλειστή και αόρατη και θα φανερωθεί και θα ανοίξει όταν οι Έλληνες πάρουν την Πόλη, οπότε καταλαβαίνουμε πως όχι μόνο δεν θα ανοίξει ποτέ αλλά θα κλείσουν και οι άλλες 99 πόρτες επειδή θα χαθεί η Ελλάδα.

Δεν πρέπει να προκαλεί απορίες το γεγονός ότι οι Έλληνες εορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι επειδή κοιμούνται όρθιοι.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.