“Εμφύλιος για πάντα” και το iPhone

Γεια σου πιτσιρίκο, σου γράφω με νέα αφορμή το post σου με τίτλο “Εμφύλιος για πάντα”, στο οποίο αναφέρεις μεγάλες αλήθειες, αλλά και μια (προβοκατόρικη) φράση, που μοιάζει μάλλον με ευχή. Γράφεις λοιπόν: “Λογικά, από τη μία πλευρά θα είναι οι δημοκράτες και από την άλλη οι φασίστες.”

Ειλικρινά πιστεύεις ότι υπάρχουν δημοκράτες ή φασίστες; Και ειλικρινά πιστεύεις ότι θα αλληλο-σκοτωθούν για την ιδεολογία τους και όχι για την ιδιοκτησία (τους);

Καταρχήν, οι “δημοκράτες” θα έπρεπε ήδη να είχαν βγει στους δρόμους για να υπερασπιστούν τη χαμένη δικαιοσύνη κι αξιοκρατία. Θα έπρεπε ήδη να ψήφιζαν ακέραιους πολιτικούς και όχι υποτακτικούς υπάλληλους των πλουτοκρατών. Θα έπρεπε ήδη να διεκδικούν μια εξουσία που “να πηγάζει από το λαό, να ασκείται από το λαό και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού”.

Όσο για τους “φασίστες”, θα έπρεπε ήδη κι αυτοί να είχαν βγει στους δρόμους εξαιτίας της συνθήκης του Maastricht, που τυπικά περιορίζει την “εθνική” ανεξαρτησία των κρατών που την υπέγραψαν. Κι αν ήταν συνεπείς με την ιδεοληψία τους, θα έπρεπε να βρίσκονται στα σύνορα της Ελλάδος και να πυροβολούν κάθε “κατώτερο” που θα προσπαθήσει να τα διασχίσει. Αλλά μάλλον κι αυτοί, εξαγοράστηκαν από τα “μαγικά” ευρώ.

Τι περιμένεις σε μια εποχή που δεν υπάρχουν νέες ιδεολογίες και οι παλιές έχουν “μουχλιάσει”; Τι περιμένεις στην εποχή που οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και υπάρχει τόση μεγάλη απόσταση μεταξύ σημαίνοντος και σημαινόμενου; Τι περιμένεις σε μια εποχή που ή μόνη “ιδεολογία”, μια εμμονική ιδεοληψία, είναι η κατανάλωση και η ιδιοκτησία;

Σε μια εποχή που “δημοκράτες”, “φασίστες”, “κομμουνιστές”, “νεο-φιλελεύθεροι”, “καπιταλιστές”, “ναζιστές”, “εθνικιστές”, “χριστιανοί”, “άθεοι”, “αναρχικοί”, θα στηθούν στην ουρά ν’ αγοράσουν το νέο iPhone 5;

πιτσιρίκο, όταν θα γίνει ο εμφύλιος στην Ελλάδα με όπλα (όχι μόνο με τον τρόπο που γίνεται σήμερα), από τη μια μεριά θα είναι οι πεινασμένοι που θ’ αυτοαποκαλούνται “δημοκράτες” και από την άλλοι οι πεινασμένοι που θ’ αυτοαποκαλούνται “φασίστες” (ή “εθνικιστές” ή “πατριώτες”). Και οι δύο τους θα είναι πεινασμένοι. Και οι δύο τους θα είναι υπάκουοι δούλοι των ίδιων αφεντικών. Που θα τους έχουν “πουλήσει” το μίσος.

Και τα όπλα.

Που θα τους έχουν “ξε-πουλήσει” λίγο νωρίτερα την ιδιοκτησία που τους δάνεισαν.

Και το iPhone.

Χαιρετισμούς,

F.

P.S. Η επισυναπτόμενη εικόνα είναι πίνακας του Γερμανού ιστορικού ζωγράφου Philipp Foltz (1805 – 1877) που αναπαριστά τον Περικλή ν’ αγορεύει στην Πνύκα. Λαμπρές στιγμές της δημοκρατίας, που αποτελεί
παρελθόν.

(Αγαπητέ Federico, μου αρέσει που κατάλαβες ότι ήταν προβοκατόρικο το κείμενο αλλά το αναλύεις κιόλας. Federico, οι άνθρωποι -αν και νοιάζονται μόνο για το χρήμα- χρειάζονται μια καλή δικαιολογία, για να πάνε να σκοτωθούν. Δεν μπορούν να πουν πως πολεμούν μόνο για το χρήμα και την ιδιοκτησία. Είναι …αντιχριστιανικό. Οπότε, θα βρουν μια δικαιολογία. Την πατρίδα, την δημοκρατία, την θρησκεία και άλλα τέτοια “ανώτερα ιδανικά”. Σιγά μην πιστεύω ότι θα πολεμήσουν και θα αντισταθούν οι Έλληνες για κάτι πέρα από την πάρτη τους. Αν ήταν, θα πολεμούσαν ενάντια στη χούντα. Δεν πολέμησαν. Σιγά μην πολεμήσουν και οι Ισπανοί που έκατσαν κι έφαγαν 40 χρόνια τον Φράνκο στο κεφάλι. Και τον γούσταραν κιόλας. Δημοκρατία, όπως έγραψε ο Γκορ Βιντάλ, υπήρξε μόνο στην αρχαία Αθήνα και μόνο για μερικές δεκαετίες. Το iPhone μην το υποτιμάς. Αφού, όπως γράφεις, θέλουν να το αποκτήσουν όλοι οι Έλληνες, έχεις σκεφτεί πως μπορεί το iPhone να αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της εθνικής μας ενότητας; Το iPhone θα αποτρέψει τον εμφύλιο. Δεν μπορεί Έλληνας με iPhone να σκοτώνει Έλληνα με iPhone. Είναι αδέρφια. Οπότε, αντί να τον σκοτώσει, θα του φορτίσει την μπαταρία. Πάντως, εγώ σε διαβεβαιώνω πως δεν θα αγοράσω το iPhone. Θα απαλλοτριώσω ένα. Να είσαι καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.