Ελλάδα – Γερμανία – Συνεργασία

Είμαι έντονα προβληματισμένος με τον εθνικισμό που φουντώνει ξανά στην Ευρώπη. Δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα πως, εν έτει 2012, καταφέραμε -ή μας κατάφεραν- να μιλάμε ξανά για Έλληνες, Γερμανούς, Ισπανούς, Ιρλανδούς, Πορτογάλους, Πακιστανούς, Αφγανούς κλπ. Ο προβληματισμός μου με ακολούθησε στην περιοδεία που έκανα το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά και η λύση στον εθνικισμό -που απειλεί να αιματοκυλίσει για μια ακόμα φορά την Ευρώπη- εμφανίστηκε μπροστά στα μάτια μου στη μαγευτική Νάξο.

Ήταν ένα όμορφο πρωινό, οπότε πήγα κι εγώ ο καημένος για να λειτουργηθώ, να κάνω τον σταυρό μου σαν κάθε χριστιανός. Επέλεξα το εκκλησάκι της Αγίας Άννας γιατί μου αρέσει πολύ η Αγία Άννα, όπως και κάθε γυναίκα που ονομάζεται Άννα· η Άννα Βίσση αποτελεί εξαίρεση, αν και, όταν ήταν νέα -και πριν μεταλλαχτεί- μου άρεσε πολύ γιατί ήταν γύναικος τριζάτος.

Αφού εκκλησιάστηκα, σκέφτηκα να φωτογραφίσω τον βράχο της φωτογραφίας που είναι δέκα μέτρα από την εκκλησία και είναι διάσημος γιατί μοιάζει με καρχαρία. Καθώς έφτασα δίπλα στον βράχο, άκουσα κάτι ήχους και γύρισα το κεφάλι μου, οπότε είδα δυο γυμνούς νεαρούς. Ο ένας νεαρός είχε γονατίσει, είχε στο στόμα του το μόριο του άλλου νεαρού και το έγλειφε. Σκέφτηκα πως θα ήταν τίποτα χριστιανοί που λειτουργήθηκαν, ένιωσαν την χριστιανική αγάπη να πλημμυρίζει το είναι τους και, μόλις βγήκαν από την εκκλησία, ξεβρακώθηκαν και άρχισαν να δίνουν αγάπη ο ένας στον άλλον. Επειδή είμαι διακριτικός άνθρωπος, έκανα αμέσως μεταβολή και απομακρύνθηκα – τις φωτογραφίες τις τράβηξα άλλη μέρα. Βέβαια, καθώς περπατούσα, είδα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να βαδίζει προς τον βράχο για να βγάλει μάλλον φωτογραφίες -ήταν από κάποια χώρα της Βόρειας Ευρώπης αλλά δεν ξέρω ποια γιατί όλοι αυτοί είναι ίδιοι σαν Κινέζοι- και σκέφτηκα να τους προειδοποιήσω για το τι θα αντικρίσουν αλλά δεν τους είπα τίποτα γιατί σκέφτηκα πως ήταν μια ευκαιρία να κάνουν ένα ιατρικό τεστ, ένα τσεκ-απ, που θα ήταν μάλιστα δωρεάν, ώστε να διαπιστώσουν αν η καρδιά τους είναι σε καλή κατάσταση. Ήταν υγιείς. Επέζησαν.

Από τους ήχους που έβγαζαν οι δυο νεαροί, κατέληξα στο συμπέρασμα πως -κατά πάσα πιθανότητα- επρόκειτο για μια ελληνογερμανική συνεργασία. Δεν έχει καμία σημασία ποιος είχε βάλει το μόριο του άλλου στο στόμα του, αφού αφενός αυτά τα πράγματα στο σεξ συνήθως είναι αμοιβαία -οπότε θα έρθει και η σειρά του αλλουνού να ασχοληθεί με το μόριό σου- και αφετέρου πρέπει να έχεις μεγάλη εμπιστοσύνη σε κάποιον για να του επιτρέψεις να βάλει το μόριό σου στο στόμα του. Σκέφτηκα πως οι δυο νεαροί, Έλληνας και Γερμανός, δείχνουν τον σωστό τρόπο -και μάλιστα στην πράξη-, για να πάψει επιτέλους το φάντασμα του εθνικισμού να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και να φτάσουμε στην πολυπόθητη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

(Η τελευταία φωτογραφία με τις σημαίες είναι από την Πλάκα. Μια άλλη φορά, θα γράψω για ένα αλλοδαπό ζευγάρι τουριστών-άνδρας και γυναίκα αυτή τη φορά- που έκαναν έρωτα μέρα μεσημέρι στην παραλία της Πλάκας, μπροστά στα μάτια όλων. Κοιτούσαμε, βέβαια, από την άλλη πλευρά αλλά, μόλις τελείωσαν, τους χειροκροτήσαμε. Αυτό το καλοκαίρι, διαπίστωσα με χαρά και ενθουσιασμό πως η Νάξος είναι ο γνωστός απέραντος γαμιστρώνας που γνώρισα αρκετά χρόνια πριν.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.