Όταν τα βράδια στον Γραμμένο σε πηγαίνω

Δεν θα θυμάμαι και πολλά πράγματα από αυτά τα Χριστούγεννα. Κάτι που θα θυμάμαι σίγουρα είναι η χτεσινή βραδιά στον Σταυρό του Νότου. Πήγαμε να ακούσουμε τον Σπύρο Γραμμένο, και ακούσαμε και τον Γιάννη Κότσιρα και τον Χριστόφορο Ζαραλίκο. Ακούσαμε κι έναν κύριο που δεν θυμάμαι το όνομά του αλλά ήταν πολύ καλός.

Κότσιρας, Ζαραλίκος, Γραμμένος και οι δυο μουσικοί, ο Ασβός και ο Κουλός (ο Παναγιώτης και ο Θοδωρής), τραγούδησαν Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Ξαρχάκο, Χατζιδάκι και άλλους. Ήταν έξοχοι όλοι τους -ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδάει πολύ όμορφα ρεμπέτικα και λαϊκά- και περάσαμε υπέροχα. Ο Ασβός και ο Κουλός έπαιξαν και τραγούδησαν -μεταξύ άλλων- το “Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω” του Βασίλη Τσιτσάνη, που είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου τραγούδια.

Ο Σπύρος Γραμμένος, αφού τραγούδησε όλες τις μεγάλες διεθνείς επιτυχίες του, τραγούδησε και το “Σαν απόκληρος γυρίζω” του Βασίλη Τσιτσάνη. Δεν τον είχα ακούσει ποτέ να τραγουδάει ρεμπέτικο τραγούδι. Και τι τραγούδι. Αυτό το τραγούδι είναι πολύ επίκαιρο σήμερα. Τα ρεμπέτικα είναι πολύ επίκαιρα σήμερα. Το “Σαν απόκληρος γυρίζω” ήταν αφιερωμένο στην μαμά του Σπύρου. Της το αφιερώνω κι εγώ, και της στέλνω τις ευχές μου.

Ο Νταγιάν δεν έχει καμία σχέση με τον Σπύρο Γραμμένο και τους άλλους κυρίους -εκτός του ότι είναι όλοι τους ζωόφιλοι- αλλά μου έκανε παράπονο μια αναγνώστρια ότι δεν έβαλα τον Νταγιάν στο χριστουγεννιάτικο ποστ με τα αδέσποτα. Δεν τον έβαλα γιατί δεν τον συνάντησα. Τον αναζήτησα αλλά δεν τον πέτυχα· μπορεί να ήταν καλεσμένος σε κάνα πάρτι. Βγήκα, όμως, απόψε για μια βόλτα μέσα στη βροχή, και πέτυχα τον Νταγιάν στην Πλάκα. Και του είπα χρόνια πολλά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.