Υποθέσεις

Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, είναι προφανές πως τα ακροδεξιά κόμματα των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται σε διαρκή άνοδο. Οικονομική ύφεση, ανεργία και μεταναστευτικό κυριαρχούν, η Ευρωπαϊκή Ένωση τρίζει, τα παραδοσιακά κυβερνητικά κόμματα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, οι ευρωεκλογές προσφέρονται για υψηλή αποχή και ψήφο διαμαρτυρίας, οπότε η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η συγκυρία είναι αρνητική για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα υπόλοιπα αριστερά ευρωπαϊκά κόμματα βλέπουν με τα κιάλια το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη δεν ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά, ίσως, αυτό να αποδειχτεί γερό χαρτί για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν στις ευρωεκλογές επιβεβαιωθεί μια στροφή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων προς τα ακροδεξιά κόμματα που έχουν αρνητική θέση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως η γερμανική κυβέρνηση να αναγκαστεί να δει με μεγαλύτερη συμπάθεια τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ηγείται ενός φιλοευρωπαϊκού κόμματος.

Δηλαδή, μπορεί η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι νικητής των ευρωεκλογών και η χώρα πάει σύντομα σε εθνικές εκλογές.

Παράλληλα, η διαφαινόμενη άνοδος της Χρυσής Αυγής –αν δεν βρεθεί ο νομικός τρόπος να τεθεί εκτός νόμου-, ίσως να αποτελέσει ένα ακόμα χαρτί στις διαπραγματεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το Βερολίνο.

Φαντάζομαι πως θα είναι πιο δύσκολο για την γερμανική κυβέρνηση να μην ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα μιας πιθανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξέρει πως στη γωνία δεν περιμένει πια η Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ αλλά ένα νεοναζιστικό κόμμα.

Όλα αυτά είναι υποθέσεις. Δεν μπορώ να τα αποδείξω –και ίσως οι συσχετισμοί δυνάμεων τελικά να μην είναι ευνοϊκοί ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπορεί και οι αγορές να έχουν διαφορετικές επιθυμίες- αλλά θα τα δείξει ο χρόνος.

Ούτως ή άλλως, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Όλι Ρεν, το παιχνίδι για την Ελλάδα δεν παίζεται σήμερα. Το παιχνίδι για την Ελλάδα χάθηκε το 2010 κι αυτό το ξέραμε χωρίς να μας το πουν. (σ.σ. αναφέρομαι στα πρόσφατα δρώμενα γιατί, ουσιαστικά, το παιχνίδι για την Ελλάδα χάθηκε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

Μόνο που το 2010, το παιχνίδι χάθηκε επειδή η ομάδα δεν κατέβηκε στο γήπεδο.

Το 2010, οι περισσότεροι Έλληνες δεν ήθελαν να ξέρουν την αλήθεια, ήθελαν να πιστεύουν πως τίποτα δεν θα αλλάξει και κοιμόντουσαν όρθιοι.

Και τώρα όρθιοι κοιμούνται.

Μόνο που τώρα έχουν αποκοιμίσει και τους υπόλοιπους.

Οπότε, ας κάτσουμε όλοι αραχτοί για να δούμε τι θα γίνει.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.