Θεσμοφοριάζουσες – Πρόβες

Λίγες ημέρες πριν οι Θεσμοφοριάζουσες κάνουν πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” στον Βύρωνα (23 Ιουνίου), το κλίμα στα καμαρίνια είναι πολύ καλό και αυτό θα το εισπράξουν οι θεατές. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κλισέ αλλά μπορώ πια να σας διαβεβαιώσω πως, τελικά, είναι αλήθεια.

Όταν, πριν από μερικά χρόνια, είδα πρώτη φορά τον Θανάση Αλευρά στο θέατρο, σκέφτηκα πως μάλλον είναι πολύ καλός. Τελικά, δεν είναι πολύ καλός, είναι θεός. Αν και δεν είναι σωστό να γράφω αυτά που λέγονται στις πρόβες, θα γράψω κάτι: Σε μια πρόβα, ο Θανάσης Αλευράς είναι στο κέντρο της σκηνής, έχοντας δεξιά του τον Γιώργο Κιμούλη και αριστερά του τον Δημήτρη Πιατά. Και ο Γιώργος Κιμούλης -που σκηνοθετεί την παράσταση- του λέει με κάπως αυστηρό αλλά και πατρικό ύφος “Θανάση, παίξε σαν πρωταγωνιστής. Είσαι πρωταγωνιστής.”. Ο Αλευράς -που είναι μάλλον ντροπαλός και χαμηλών τόνων άνθρωπος (εκτός σκηνής, γιατί στην σκηνή είναι λαμπερός και σαρωτικός)- σκύβει το κεφάλι, δεν λέει τίποτα και χαμογελάει αμήχανα με ύφος “Είμαι;”. Είσαι, Θανάση, είσαι. Το είπε και ο Γιώργος Κιμούλης.

Ο Διονύσης Τσακνής έχει γράψει την μουσική της παράστασης και τα όμορφα τραγούδια του έχουν κολλήσει στο μυαλό μου. Με αυτά ξυπνάω και με αυτά κοιμάμαι. Τα ακούω και στον ύπνο μου. Η μουσική της παράστασης θα κυκλοφορήσει σε CD.

Μέσα από τα πόδια της χορογράφου Έλενας Γεροδήμου, η Φαίη Ξυλά και οι κυρίες του Χορού τραγουδούν ένα τραγούδι του Διονύση Τσακνή που είναι ύμνος στην γυναίκα και το γυναικείο σώμα. Αυτή η σκηνή με συγκινεί και με ανατριχιάζει.

Παρακάλεσα την Έλενα Γεροδήμου να μου ποζάρει γιατί όλες οι φωτογραφίες της -που είχα τραβήξει- ήταν πλάτη. Οι χορογράφοι είναι οι πιο πειθαρχημένοι στρατιώτες του θεάτρου.

Η Φαίη Ξυλά -που είχα τη χαρά να παρακολουθήσω λεπτό με λεπτό την μεταμόρφωσή της από μια πανέμορφη και γλυκιά γυναίκα σε δυναμική και σκληρή Αρχηγό των γυναικών- παρακολουθεί με αγωνία την Ματίνα Νικολάου να μεταφέρει ένα μέτριου μεγέθους -για τα νεολληνικά δεδομένα- μόριο.

Η Φαίη Ξυλά και ο Δημήτρης Πιατάς παίζουν. Οι ηθοποιοί είναι αιώνια παιδιά.

Η Αρετή Ντάλιου και η Ειρήνη Τσάβα προσπαθούν να μαχαιρώσουν η μια την άλλη -για να μεγαλώσουν τους ρόλους τους-, ενώ η Ισιδώρα Μπουζιούρη, η Ντέπυ Μαλλιαρού και η Βιργινία Ταμπαροπούλου αδιαφορούν, και ο ματατζής Χάρης Χιώτης κοιτάει αλλού.

Ο Δημήτρης Ραφαήλος και ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος επιδοκιμάζουν και ενθαρρύνουν με το ύφος τους τους συναδέλφους τους που κάνουν πρόβα.

Ο Δημήτρης Ραφαήλος ανακαλύπτει τον ματατζή που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Ο Χάρης Χιώτης είναι η ψυχή της παράστασης. Παίζει και είναι βοηθός σκηνοθέτη, μαζί με την Τόνια Ντούσκα. Ο Χάρης μπορεί να παίξει όλους τους ρόλους μόνος του.

Το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας: ο Χάρης Χιώτης έχει συλλάβει τον Γιώργο Κιμούλη και τον αφήνει να κάνει τσιγαράκι.

Η Κατερίνα Μαραγκουδάκη υποδέχεται στο γραφείο της τον Θανάση Αλευρά και την Ματίνα Νικολάου. Η κυρία Μαραγκουδάκη κάνει τους φωτισμούς στις Θεσμοφοριάζουσες, αν και η παρουσία της αρκεί για να φωτίσει όλη την Αθήνα. Επίσης, έχει τα πιο ανθρώπινα και γελαστά μάτια που έχω δει εδώ και πολύ καιρό.

Ο Δημήτρης Πιατάς και ο Θανάσης Αλευράς. Ο Ευριπίδης και ο Αγάθων. Εκρηκτικός συνδυασμός. Όσοι δείτε την παράσταση θα με θυμηθείτε.

Γιώργος Κιμούλης. Όλη η εξουσία στην φαντασία.

Οι Θεσμοφοριάζουσες ξεκινούν την Δευτέρα 23 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη και οι πρώτες παραστάσεις είναι: Ανοιχτό θέατρο Παπάγου 25 Ιουνίου, Πόρτο Ράφτη – κινηματογράφος «Άλεξ» 29 Ιουνίου, Θεσσαλονίκη – Θέατρο Δάσους 2 και 3 Ιουλίου, Ραφήνα -Γυμνάσιο Λύκειο 5 Ιουλίου, Ρόδος – Θέατρο Ανατολικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» 7 Ιουλίου, Νέα Μάκρη – Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Πάρκου 9 Ιουλίου.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.