Οι Τρωάδες στη Ζάκυνθο

IMG_1040[1]Οι Θεσμοφοριάζουσες δεν έρχονται στη Ζάκυνθο -αν και πολύ θα το επιθυμούσα, ειδικά αυτό το συγκεκριμένο καλοκαίρι-, οπότε πήγα την μητέρα μου στις Τρωάδες. Πέρσι, κατάφερα και την κορόιδεψα πως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης ήταν ο Γιώργος Κιμούλης αλλά φέτος δεν μπορούσα να της πω πως ο Στέλιος Μάινας είναι ο Γιώργος Κιμούλης, γιατί τον έχει γνωρίσει πια και θα ήθελε να πάμε στα καμαρίνια να του μιλήσει.

IMG_1041[1]Βρήκα εξαιρετικό του σκηνικό του Γιώργου Πάτσα με τα κιγκλιδώματα και τα στρατιωτικά ράντζα.

IMG_1042[1]Η παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη είναι μια καλή και τίμια παράσταση, και οι Τρωάδες του Ευριπίδη είναι πάντα ένα επίκαιρο έργο. Η Φιλαρέτη Κομνηνού (Εκάβη), ο Στέλιος Μάινας (Ταλθύβιος), η Άρης Λεμπεσόπουλος (Μενέλαος – Ποσειδώνας), η Μαρία Πρωτόπαππα (Ανδρομάχη), η Ιωάννα Παππά (Κασσάνδρα) η Ζέτα Δούκα (Ελένη), η Λένα Παπαληγούρα (Αθηνά), ο Χρήστος Πλαΐνης (Στρατιώτης), και οι κυρίες που συμμετέχουν στον Χορό φέρνουν με ακρίβεια στο κοινό ένα μεγάλο έργο. Αν θα είχα το δικαίωμα να ξεχωρίσω κάποιον ηθοποιό στη συγκεκριμένη παράσταση που παρακολούθησα, αυτός θα ήταν η Μαρία Πρωτόπαππα, που ήταν σπαρακτική στον σπαρακτικό μονόλογο για το παιδί της που το αποχωρίζεται για πάντα.

IMG_1046[1]Δεν ξέρω αν ο τραγικός άνθρωπος αντέχει στον χρόνο. Δεν ξέρω αν ο τραγικός άνθρωπος συγκινεί πια τους ανθρώπους. Ίσως, ο άδικος χαμός του μικρού Αστυάνακτα να μην λέει πια και πολλά σε ανθρώπους που τρώνε απαθείς μπροστά στις τηλεοράσεις βλέποντας τα πτώματα μικρών παιδιών στη Γάζα να φυλάσσονται -λόγω έλλειψης χώρου- μέσα σε ψυγεία παγωτών και λαχανικών. Ξέρω, όμως, πως, πριν από μερικά χρόνια, σε μια τέτοια δυνατή παράσταση, με έναν τόσο καλό θίασο, το θέατρο της Ζακύνθου θα ήταν γεμάτο. Καταλαβαίνω πως η οικονομική δυσκολία δεν επιτρέπει πια σε μεγάλο μέρος του κόσμου να πάει στο θέατρο. Αλλά τα μπαράκια στην πλατεία του Αγίου Μάρκου ήταν χτες το βράδυ γεμάτα. Και το εισιτήριο της παράστασης ήταν εξαιρετικά προσιτό. Είμαστε οι επιλογές μας. Κάθε πόλη, κάθε νησί και κάθε κοινότητα της χώρας θα έχει τον πολιτισμό που επιθυμεί. Και που θα διεκδικήσει.

(Οι Τρωάδες απόψε στην Κεφαλονιά, στο Αργοστόλι – Αύλειος Χώρος ΞΕΝΙΑ.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.