Οι Ελβετοί στις κάλπες (φιλιά από Ελβετία)

ΕλβετίαΓεια σου και πάλι από την Ελβετία Πιτσιρίκο. Δεν σε κάλεσα στη Λοζάνη την τελευταία φορά, αν και πολύ το ήθελα, γιατί μια-δυο εβδομάδες αφού σου έγραψα εκείνο το μήνυμα έγινε της πουτάνας στο γραφείο, απέλυσαν το αφεντικό μου (που ήταν θεός) και ήθελαν να καλύψω εγώ την απώλειά του, οπότε παραιτήθηκα, άφησα και το σπίτι στη Λοζάνη και μετά γύρισα την Ελλάδα και την Ισπανία τρώγοντας τα λεφτά που είχα βγάλει στην Ελβετία.

Αυτή τη στιγμή είμαι και πάλι στην Ελβετία αλλά φιλοξενούμενος και δεν ξέρω ως πότε.

Δε σου γράφω για να σου πω τα νέα μου αλλά για να σου δείξω τη συνημμένη φωτογραφία

Όπως ξέρει πλέον κάθε αναγνώστης σου, στην Ελβετία έχουν μια μορφή άμεσης δημοκρατίας που επιτρέπει σε όποιους πολίτες μαζέψουν αρκετές υπογραφές να φέρουν οποιοδήποτε θέμα προς ψηφοφορία από το λαό.

Στις 28 Σεπτεμβρίου είναι το επόμενο δημοψήφισμα όπου μεταξύ διάφορων θεμάτων (που μπορεί να είναι σε επίπεδο εθνικό, επίπεδο καντονιού ή επίπεδο κοινότητας) θα τεθεί προς ψηφοφορία το αν ο λαός θέλει να καταργηθούν οι ιδιωτικές εταιρίες ασφάλισης υγείας για το υποχρεωτικό* μέρος της ασφάλισης και να ιδρυθεί εθνικό ταμείο για την ασφάλιση αυτή. Δηλαδή ελβετικό ΙΚΑ.

Το είδα τυχαία χθες οπότε και έβγαλα και τη φωτογραφία που σου έστειλα.

Δεν έχω προλάβει να ενημερωθώ για το αν υπάρχουν προβλέψεις για το αποτέλεσμα ούτε για τα επιχειρήματα της πλευράς του ΟΧΙ.

H πλευρά του ΝΑΙ έχει ανεβάσει μια ιστοσελίδα όπου εξηγούν τις θέσεις τους: http://www.caissepublique.ch/ (στα Γαλλικά, ενώ υπάρχει και εκδοχή στα Γερμανικά και στα Ιταλικά).

Αν οι Ελβετοί τολμήσουν να ψηφίσουν ΝΑΙ θα ήθελα πολύ να δω τα σχόλια του κατεστημένου στην Ευρώπη, όπου πιέζουν τον κόσμο προς τις ιδιωτικές ασφαλίσεις.

Την τελευταία φορά, όταν ψήφισαν για να βάλουν όρια στην είσοδο Ευρωπαίων στην αγορά εργασίας τους, έτυχε να έρθει επίσκεψη λίγες μέρες μετά ο πρόεδρος της Γερμανίας, Joachim Gauck, και ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι αποδείχτηκε ότι η άμεση δημοκρατία είναι επικίνδυνη (την επόμενη στο γραφείο το προσωρινό αφεντικό μου, αφού είχαν απολύσει τον προηγούμενο, τα είχε πάρει άγρια και έβριζε όλη μέρα τους Γερμανούς).

*Εδώ να εξηγήσω ότι στην Ελβετία δεν υπάρχει κρατική ασφάλιση υγείας, ωστόσο αυτό που αποκαλείται “υποχρεωτικό μέρος” είναι αυστηρά ελεγχόμενο από το κράτος. Κάθε κάτοικος είναι υποχρεωμένος να έχει αυτήν την υποχρεωτική ασφάλιση σε όποια ασφαλιστική θέλει και οι ασφαλιστικές δεν έχουν δικαίωμα να απορρίψουν κανέναν λόγω του ιστορικού του.

Αντίθετα, το μη υποχρεωτικό μέρος είναι όπως και στην Ελλάδα, δηλαδή σου τάζουν διάφορες παροχές πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης αλλά μπορούν να σε απορρίψουν αν δεν είσαι νέος και υγιέστατος.

Αυτά τα ολίγα.

Θερμούς χαιρετισμούς από Γενεύη.

(Αγαπητέ φίλε, δεν έχει κανένα νόημα να γράφω για τα δημοψηφίσματα στην Ελβετία. Την τελευταία φορά που το έκανα, κάποιοι με μάλωσαν γιατί, λέει, δεν υπάρχει άμεση και έμμεση δημοκρατία, οπότε καλά είμαστε εμείς με τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τους ολιγάρχες -και το τελευταίο δημοψήφισμα πριν από 40 χρόνια-, ενώ οι Ελβετοί που κάνουν δεκάδες δημοψηφίσματα κάθε χρόνο για όλα τα κοινωνικά θέματα δεν ξέρουν από δημοκρατία και πρέπει να κοιτούν εμάς για να μάθουν πώς είναι η αληθινή δημοκρατία. Τώρα που είστε άνεργος, μη με καλέσετε στη Λοζάνη. Θα με καλέσετε μετά που θα πιάσετε πάλι δουλειά και θα βγάζετε ένα σκασμό λεφτά. Εν τω μεταξύ, αν μείνετε από χρήματα, γράψτε μου να σας στείλω. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.