Best of underwater photos

Πιτσιρίκο, η Φινλανδία αναδείχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου, επί συνόλου 156 που συμπεριλήφθηκαν σε σχετική έρευνα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Κατάφερε, μάλιστα, να ξεπεράσει τους Σκανδιναβούς γείτονές της, δηλαδή, τη Δανία, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, που συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα.

Πέμπτη είναι η Ολλανδία και στη 19η θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στην τελευταία 156η θέση, ενώ εξίσου δυστυχισμένοι είναι οι άνθρωποι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Αφγανιστάν, την Τανζανία και τη Ρουάντα.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε έναν μέσο όρο ερευνών που έγιναν μεταξύ 2016 και 2018 και λαμβάνουν υπόψιν παράγοντες όπως το ΑΕΠ, η κοινωνική στήριξη από συγγενείς και φίλους, το προσδόκιμο ζωής, η ελευθερία επιλογών στη ζωή, η γενναιοδωρία, το κατά πόσο γίνεται αντιληπτή η διαφθορά και τα πιο πρόσφατα συναισθήματα είτε λύπης, είτε χαράς.

Η Φινλανδία καταγράφει μέτρια, αλλά σταθερή πρόοδο σε όλους αυτούς τους τομείς από το 2014 και έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα από τις άλλες χώρες που είναι στην πρώτη δεκάδα.

Όλα αυτά τα στοιχεία δίνουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να ξανασκεφτούν πολιτικές, αλλά και στους ανθρώπους να αναθεωρήσουν κάποιες επιλογές στη ζωή τους, έτσι ώστε να είναι πιο ευτυχισμένοι.

Και σε μία εποχή που οι εντάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνονται, είναι σημαντικό να υπογραμμιστούν οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Aν δεν ζει, βέβαια, κάποιος σε εμπόλεμη ζώνη και κάτι απλό μπορεί να του φέρει λίγη ευτυχία, όπως για παράδειγμα μία υποβρύχια φωτογραφία.

Και σήμερα Σάββατο 23/3 συμπλήρωσα έξι χρόνια υποβρύχιων λήψεων από εκείνη τη συννεφιασμένη μέρα του Μάρτη το 2013, όταν απαθανάτιζα έναν ταπεινό κοκωβιό.

Θαλάσσιες χελώνες, μέδουσες, ψάρια, χταπόδια, βασιλικά καβούρια, γλάροι, θαλασσοκόρακες είναι μερικά από τα πλάσματα που συνάντησα όλο αυτό το διάστημα, ενώ ήρθα αντιμέτωπος και με μεγάλα κύματα και παγωμένα ρεύματα, όπως και σήμερα στη δαντελένια ακρογιαλιά, που είχε αγκυροβολήσει κι ένα πλοίο, λόγω του δυνατού βοριά.

Αλλά να περάσουμε σε μία χώρα, που δεν είναι στις πρώτες θέσεις στον πίνακα ευτυχίας, τη Γαλλία, όπου μετά τα βίαια επεισόδια που έγιναν κατά τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων στις 16 Μαρτίου, η κυβέρνηση αποφάσισε να τις απαγορεύσει τόσο στα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού, όσο και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις, όπως αναφέρει η Le Monde.

Mάλιστα, οι παραβάτες, δηλαδή, όσοι πάρουν μέρος σε διαδηλώσεις, θα τιμωρούνται με πρόστιμο από 35 ως 138 ευρώ.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν στο Παρίσι, εκτός από τα Ηλύσια Πεδία και περιμετρικά από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, όπου στις 16 Μαρτίου είχαν γίνει πολλές ζημιές και είχαν ξεσπάσει και φωτιές.

Απαγορεύτηκαν επίσης σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα η μεταφορά όπλων, αντικειμένων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα, πυροτεχνημάτων και επικίνδυνων ουσιών.

Μία ομάδα των κίτρινων γιλέκων ανακοίνωσε, πάντως, ότι στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας) έχει προγραμματίσει συγκεντρώσεις στα βόρεια και στα νότια του Παρισιού.

Στην Τουλούζη απαγορεύτηκαν οι διαδηλώσεις από τις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) ως τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), με την απαγόρευση να έρχεται μετά από μία ανακοίνωση των κίτρινων γιλέκων για συγκέντρωση στις 14:00 (15:00 ώρα Ελλάδας).

Απαγόρευση διαδηλώσεων ισχύει επίσης για το κέντρο του Μπορντώ, αλλά αυτό συνέβαινε και τις προηγούμενες εβδομάδες, χωρίς να σταματήσει τα κίτρινα γιλέκα.

Οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν επίσης στις πόλεις Rouen, Rennes, Saint-Malo, Saint-Brieuc, Vannes, La Rochelle, Tarbes, Carcassonne, Trèbes, Dijon, Metz και Perpignan.

Στη Νίκαια απαγορεύτηκε η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων και μόνο οι κάτοικοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Απαγορεύτηκαν επίσης οι διαδηλώσεις στη μεγάλη λεωφόρο της πόλης Promenade des Anglais, όπου είχε γίνει πριν μερικά χρόνια και το τρομοκρατικό χτύπημα με φορτηγό να πέφτει πάνω σε πεζούς.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει, εξάλλου, από την Τετάρτη 20/3 ότι θα κινητοποιηθεί και ο στρατός για τις σημερινές διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων.

Όπως είπε, μάλιστα, ο στρατιωτικός διοικητής του Παρισιού, οι στρατιώτες θα μπορούν να ανοίξουν και πυρ σε περίπτωση κινδύνου.

Ο Macron προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι ο στρατός θα κάνει απλά ό,τι είναι μέρος της αποστολής του στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και την προστασία ευαίσθητων περιοχών, για να αποφορτίσει και τους αστυνομικούς και τους χωροφύλακες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, είμαι κάπως καχύποπτος με τις “ευτυχισμένες χώρες”. Η ευτυχία παραμένει ακόμα μια προσωπική υπόθεση. Ευτυχώς. Τα Κίτρινα Γιλέκα προσφέρουν μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στα κινήματα που θα ακολουθήσουν. Και αποκαλύπουν -με την δράση τους και την επιμονή τους- πως οι φιλελέδες σαν τον Μακρόν είναι εξίσου φασίστες με τους ακροδεξιούς που υποτίθεται πως είναι αντίπαλοί τους. Τα Κίτρινα Γιλέκα δείχνουν την ομοιότητα του Μακρόν με την Λεπέν. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σας. Πάντα τέτοια. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.