The summer of 2019

Πιτσιρίκο, συνεχίζονται παγκοσμίως οι απολύσεις με το κιλό.
Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Tesco της μεγαλύτερης βρετανικής εταιρίας λιανικών πωλήσεων να ανακοινώσει 4.500 απολύσεις από τα καταστήματα της Metro για να ανταποκριθεί στις καταναλωτικές συνήθειες που αλλάζουν και στον ανταγωνισμό με τις γερμανικές Aldi και Lidl, όπως μεταδίδει το Reuters.

H μεγαλύτερη βρετανική εταιρία στον ιδιωτικό τομέα θα προχωρήσει σε αλλαγές στα 153 καταστήματα της Metro, έτσι ώστε να μετακινούνται τα εμπορεύματα πιο γρήγορα από τα ράφια και να μειωθεί ο χρόνος που φυλάσσονται στην αποθήκη.

Τα καταστήματα Metro προορίζονταν αρχικά για πελάτες που έκαναν τα εβδομαδιαία ψώνια τους, αλλά, καθώς οι συνήθειες των πελατών άλλαξαν, πλέον εξυπηρετούν αυτούς που αγοράζουν καθημερινά φαγητό, αλλάζοντας την απαιτούμενη υποδομή τους.

Η Tesco με μερίδιο αγοράς 27,2% υπερτερούσε των τριών βασικών ανταγωνιστών της (Sainsbury’s, Asda και Morrisons) το 2018, αλλά δεχόταν πιέσεις από τις γερμανικές εταιρίες Aldi και Lidl.

“Πρόκειται για ένα απαιτητικό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, με αυξημένη πίεση στα κόστη, οπότε θα πρέπει να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τον τρόπο που λειτουργούμε τα καταστήματά μας και να διασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόμαστε στο πώς ψωνίζουν οι πελάτες και να το κάνουμε αποτελεσματικά” ανέφερε το αφεντικό της Tesco, Jason Tarry.

H Tesco πειραματίζεται σε ένα δικό της εκπτωτικό πρόγραμμα, το Jack’s, σύμφωνα με το οποίο τα νέα μαγαζιά θα πωλούν μία περιορισμένη γκάμα προϊόντων σε χαμηλές τιμές.

Παρ’ όλα αυτά, οι απολύσεις στα Μetro είναι ένα ακόμα χτύπημα για την εταιρία που έχει πληγεί από τις online αγορές και μία παραπαίουσα οικονομία, η οποία οδήγησε το 2018 στην απώλεια 72 χιλιάδων θέσεων εργασίας συνολικά στον κλάδο λιανικών πωλήσεων στη Βρετανία.

Με 320 χιλιάδες υπαλλήλους στη Βρετανία, η Tesco είχε προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις και νωρίτερα μέσα στο 2019, όταν κατάργησε τα τμήματα νωπού κρέατος, ψαριών και αλλαντικών από τα μεγαλύτερα καταστήματά της, ενώ θα μειώσει σε 134 τις ώρες λειτουργίας της στα 1.750 καταστήματα Express.

Aπό το συνδικάτο Usdaw που εκπροσωπεί 160 χιλιάδες εργαζόμενους της Tesco, υποστηρίζουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να διασώσουν τις θέσεις εργασίας και να βρουν άλλους ρόλους στους υπαλλήλους που θα επηρεαστούν, τους οποίους και θα στηρίξουν.

Δηλώνουν, επίσης, ότι τα μέλη τους είναι σοκαρισμένα από τον νέο γύρο απολύσεων, λίγους μήνες αφότου 9.000 θέσεις εργασίας τέθηκαν σε κίνδυνο.

Aπολύσεις έρχονται, όμως, και στην HSBC, που θα μειώσει παγκοσμίως το προσωπικό της κατά 2%, δηλαδή, κατά 4.000 υπαλλήλους, όπως αναφέρει η Le Monde.

“Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που θα επηρεάσει κυρίως τις θέσεις ευθύνης” δηλώνει ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Ewen Stevenson, ενώ οι ανακοινώσεις έγιναν λίγο μετά την αιφνίδια αποχώρηση του αφεντικού της HSBC John Flint.

Με τη δικαιολογία ότι πρέπει να μπει νέο αίμα στην τράπεζα που το πρώτο εξάμηνο του 2019 κατέγραψε, πάντως, αύξηση στα κέρδη κατά 18,5%, δηλαδή, κατά 7,6 δισ. ευρώ.

Για το υπόλοιπο του έτους έχουν αρχίσει, ωστόσο, να εμφανίζονται σύννεφα στον ορίζοντα.

Οι προοπτικές έχουν αρχίσει να αλλάζουν, αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση της HSBC που εδρεύει μεν στο Λονδίνο, αλλά δραστηριοποιείται πολύ στην Ασία και ως εκ τούτου επηρεάζεται από τον εμπορικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ.

Και από την απόφαση του Trump να βάλει νέους δασμούς σε κινέζικα προϊόντα.

Ακόμα κι αν συνεχιστεί η ανάπτυξή της στην Ασία, το μέλλον είναι πια λιγότερο προβλέψιμο.

Αβεβαιότητα επικρατεί και όσον αφορά το Brexit για το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, το οποίο συγκεντρώνει πλέον περισσότερες πιθανότητες με πρωθυπουργό τον Boris Johnson.

Και όλα αυτά κάνουν την HSBC ιδιαίτερα επιφυλακτική.

Μήπως, τελικά, για όλα αυτά φταίει η αλλαγή η κλιματική;

Αφού ο Ιούλιος του 2019 ήταν κατά 0,04 βαθμούς θερμότερος από εκείνον του 2016, τη χρονιά του Ελ Νίνιο, όπως παρατηρεί η Le Monde.

“O Iούλιος είναι γενικά ο πιο θερμός μήνας του έτους, αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία μας, ο φετινός ήταν ο πιο ζεστός όλων των εποχών” δηλώνει, εξάλλου, ο γενικός διευθυντής του Copernicus Jean-Noel Thepaut, προσθέτοντας ότι “όσο συνεχίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα ρεκόρ θα καταρρίπτονται”.

Πάντως, είναι πιθανό άλλοι οργανισμοί που συλλέγουν και αναλύουν με διαφορετικό τρόπο τα δεδομένα να μην καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα.

Για παράδειγμα, η Αμερικάνικη Υπηρεσία Παρατήρησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) δεν έχει δώσει ακόμα τα στοιχεία της για τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Copernicus, o Ιούλιος του 2019 ήταν θερμότερος κατά 0,56 βαθμούς από την περίοδο 1981-2010, ενώ ξεπέρασε και κατά 1,2 βαθμούς τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Ο φετινός Ιούλιος σημαδεύτηκε από έναν σύντομο -αλλά έντονο- καύσωνα στην Ευρώπη με εθνικά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών να καταρρίπτονται στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Οι θερμοκρασίες ήταν πάνω από τον μέσο όρο και στην Αλάσκα, τη Γροιλανδία, μέρη της Σιβηρίας, αλλά και στην κεντρική Ασία και περιοχές της Ανταρκτικής.

Μεγαλύτερο πρόβλημα κι από την κλιματική αλλαγή παγκοσμίως είναι, πάντως, τα σκουπίδια.

Και την Τρίτη χόρευαν στο Θυμάρι σε κάθε ριπή του βοριά στη δαντελένια ακρογιαλιά.

Μάζεψα μερικά, αλλά ήταν σαν μία σταγόνα στον ωκεανό.

Σαν τις αμέτρητες καλόγριες και τα μελανούρια στο απέραντο γαλάζιο.

Φωτογράφισα κι ένα χταποδάκι, που ήταν κολοβό.

Ξαναβγαίνουν, πάντως, τα πλοκάμια του, όπως και οι δαγκάνες στον κάβουρα τον βασιλικό.

Τα χταπόδια συνηθίζουν να τρώνε τα πλοκάμια τους, όταν δεν βρίσκουν τίποτα άλλο να φάνε.

Παρά το γεγονός ότι ο βυθός έμοιαζε για άλλη μία φορά να βρίθει από ζωή – ακόμα και γουρουνόψαρο φωτογράφισα να κόβει βόλτες, μαζί με τις αγριόσαλπες, τα μπαρμπουνάκια, τις γλώσσες, τις ζαργάνες και τις μουρμούρες.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες μπορούν να λειτουργούν με ελάχιστους υπάλληλους -νομίζω πως στη Γαλλία υπάρχουν και κάποια σούπερ μάρκετ που δεν έχουν υπαλλήλους-, οπότε είναι λογικό να απολύουν αβέρτα. Άντε, να πάρουν όλοι οι άνθρωποι το βασικό εισόδημα και να μην χρειάζεται να κάνουν βαρετές και ανούσιες δουλειές, ώστε να αράζουν στις παραλίες και να μη σκάνε από τη ζέστη. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.