Η ατμοσφαιρική ρύπανση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Πιτσιρίκο, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για το 15% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, σκοτώνοντας 8,3 εκ. ανθρώπους ετησίως, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

“Πρωταθλήτρια” σε αυτή τη μακάβρια λίστα είναι η Ινδία με 2,3 εκ. νεκρούς από την ατμοσφαιρική ρύπανση το 2017 και ακολουθούν η Κίνα με 1,8 εκ. θανάτους, η Νιγηρία, η Ινδονησία και το Πακιστάν.

Στην έβδομη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ, όπου πέθαναν 200 χιλιάδες άνθρωποι εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2017.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μία παγκόσμια κρίση και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, με τις τελευταίες να πληρώνουν αναλογικά και το μεγαλύτερο τίμημα.

Συγκεκριμένα, στο Τσαντ, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και τη Βόρεια Κορέα αντιστοιχούν 287, 251 και 202 θάνατοι ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αντίστοιχα, με βάση τα στοιχεία του 2017, ενώ η Ινδία είναι στη 10η θέση με 174 θανάτους.

Οι κύριοι λόγοι για αυτά τα υψηλά ποσοστά είναι η κακή υγιεινή και ο μολυσμένος εσωτερικός αέρας.

Αντίθετα, πέντε κράτη στην Αραβική Χερσόνησο έχουν από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με το Κατάρ να φιγουράρει στην πρώτη θέση.

Τέσσερις είναι, εξάλλου, οι κύριες κατηγορίες ρύπανσης: ο αέρας, το νερό, η εργασία και ο μόλυβδος.

Η ατμοσφαιρική είναι ένας συνδυασμός ρύπανσης εντός και εκτός σπιτιού, ενώ στο νερό η μόλυνση έχει να κάνει τόσο με αυτό που πίνουμε, όσο και με τη κακή υγιεινή.

Στους χώρους εργασίας οι κίνδυνοι είναι οι καρκινογενέσεις, το παθητικό κάπνισμα, τα μικροσωματίδια, τα αέρια και οι αναθυμιάσεις, ενώ οι θάνατοι που συνδέονται με ρύπανση από μόλυβδο οφείλονται στα καυσαέρια από βενζίνη που δεν είναι αμόλυβδη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται επίσης για το 40% των θανάτων από κάθε είδους ρύπανση με την Κίνα, την Ινδία και το Πακιστάν να κατέχουν κι εδώ τα πρωτεία με 1,2 εκ. οι δύο πρώτες και 130 χιλιάδες θανάτους αντίστοιχα.

Τέλος, ο αριθμός των θανάτων (8,3 εκ.) από την ατμοσφαιρική ρύπανση παγκοσμίως είναι λίγο μεγαλύτερος από τα 8 εκ. νεκρών εξαιτίας του καπνίσματος και πολύ μεγαλύτερος από άλλες αιτίες, όπως το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, το AIDS, η ελονοσία, η φυματίωση και ο πόλεμος.

Μιας και έγινε, όμως, αναφορά και στους θανάτους από το κάπνισμα, για πρώτη φορά μειώθηκε ο αριθμός των ανδρών καπνιστών, που αντιπροσωπεύουν το 82% όσων καπνίζουν παγκοσμίως (1,33 δισ.), όπως αναφέρει η Liberation.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο αριθμός των γυναικών που καπνίζουν, μειώνεται εδώ και χρόνια.

Η μείωση οφείλεται και στην πιο αυστηρή στάση που υιοθετούν οι κυβερνήσεις απέναντι στις καπνοβιομηχανίες.

Συνολικά, οι καπνιστές έχουν μειωθεί κατά 60 εκατομμύρια τα τελευταία 20 χρόνια και το 2018 ανέρχονταν σε 1,33 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται όσοι ατμίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ανδρών καπνιστών θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια από το 2018 ως το 2020, φτάνοντας τα 1,09 δισεκατομμύρια και κατά 4 εκατομμύρια μεταξύ 2020 και 2025, υποχωρώντας στα 1,08 δισεκατομμύρια.

Ο Οργανισμός προβλέπει επίσης μείωση των καπνιστών ανεξαρτήτως φύλου κατά 10 εκατομμύρια από το 2018 μέχρι σήμερα και κατά 27 εκατομμύρια από σήμερα ως το 2025.

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βέβαια, τη ρύπανση και την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν τη γλιτώνουμε.

Για παράδειγμα, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Jair Bolsonaro ανακοίνωσε ότι ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τις εξορύξεις σε προστατευμένα φυσικά καταφύγια ιθαγενών απομένει να σταλεί για έγκριση στο Κογκρέσο, όπως μεταδίδει το Reuters.

O Βolsonaro είπε επίσης στους υποστηρικτές του ότι και οι ιθαγενείς θα μπορούν να εκμεταλλεύονται εμπορικά μέσω της γεωργίας και της κτηνοτροφίας τα φυσικά καταφύγια (καλοσύνη του).

Κάτι που μέχρι τώρα απαγορευόταν, αλλά πλέον και οι ιθαγενείς πληθυσμοί θα εμπλακούν στην προσπάθεια να αυξηθεί η παραγωγή βοδινού κρέατος της χώρας.

Ο Bolsonaro κάλεσε και τους ιθαγενείς να ενσωματωθούν στη βραζιλιάνικη κοινωνία, υποστηρίζοντας ότι αδίκως υποχρεώθηκαν να ζουν μακριά από τον υπόλοιπο πληθυσμό και σε άθλιες συνθήκες.

“Οι Ινδιάνοι θα μπορούν να κάνουν στη γη τους ό,τι και ένας αγρότης” ανέφερε ο Bolsonaro.

Αλλά πολλές φυλές ιθαγενών ισχυρίζονται ότι υφίστανται περισσότερες επιθέσεις και εισβολές στη γη τους από υλοτόμους και όσους επιδιώκουν να κάνουν εξορύξεις, εξαιτίας της ρητορικής του Bolsonaro.

Και όσο καταστρέφονται τα δάση, τόσο θα καταγράφονται θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου, σαν αυτή του Nullabor της Αυστραλίας, όπου σε αρκετούς μετεωρολογικούς σταθμούς οι ενδείξεις ήταν 48 και 49 βαθμοί και σε πολλούς πάνω από τους 46, όπως αναφέρει το severe-weather.eu.

H ακραία ζέστη εξαπλώνεται πλέον νοτιοανατολικά, στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια και αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της με πολλές περιοχές να έχουν θερμοκρασίες 16-20 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα, δηλαδή, τα θερμόμετρα θα δείξουν 45 με 50 βαθμούς.

Υψηλές θερμοκρασίες 10 με 15 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για τέλη Δεκέμβρη επίπεδα θα καταγράφονται, όμως, μέχρι την Κυριακή 22/12 και στην Ευρώπη, σύμφωνα με το severe – weather.

Tα θερμόμετρα θα δείξουν 20 με 22 βαθμούς στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη νότια Ιταλία, ενώ σε αυτά τα επίπεδα έφτασαν τις προηγούμενες μέρες ακόμα και στη Βοσνία.

Ο λόγος δεν είναι μόνο ο αντικυκλώνας, που καλύπτει πάνω από τη μισή – κυρίως την ανατολική – Ευρώπη, αλλά και το ισχυρό νότιο – νοτιοδυτικό ρεύμα που μεταφέρει θερμό αέρα από τη Μεσόγειο μέχρι τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική.

Εκεί, αλλά και στη δυτική Ρωσία οι θερμοκρασίες θα είναι 12-16 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ 10 και 12 βαθμούς πάνω από τους μέσους όρους της είναι η ανατολική και η κεντρική Ευρώπη.

Αυτή η ακραία ζέστη θα εξαφανιστεί, όμως, σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν ένα πιο δυναμικό καιρικό σύστημα από τη δυτική Ευρώπη θα κινηθεί προς τα ανατολικά της ηπείρου.

Η Παρασκευή 20/12 ήταν, πάντως, ιδανική μέρα για βουτιά.

Με έναν ευγενικό ακόμα νοτιά.


Με τον ήλιο να κερδίζει κατά κράτος τη συννεφιά.

Και να με γεμίζει ζωντάνια καθώς έφτανα από την αγαπημένη μου ακτή στη μεγάλη αμμουδιά.

Μαζεύοντας και μερικά σκουπίδια από τον βυθό και τα κρυστάλλινα νερά.

Αλλά και δύο κοχύλια – ένα κέλυφος αχινού, κι ένα άλλο που λέγεται “ζαμπόν” – που ελλείψει υποβρύχιων πλάνων δεν ήταν, όμως, αρκετά.

Έτσι, έβαλα και δύο φωτό με τις γάτες και τα σκυλιά.


Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, η ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία αλλά ευτυχώς θα πεθάνουμε κάποια στιγμή και δεν θα μας απασχολεί ούτε η μόλυνση του περιβάλλοντος, ούτε το κάπνισμα, ούτε τίποτα. Υπομονή. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.