Οι νέοι δεν συνειδητοποιούν ότι τώρα είναι η στιγμή τους, αύριο θα είναι αργά

Πιτσιρίκο, η βόρεια Αγγλία επλήγη σκληρότερα από τον κορωνοϊό, ο οποίος κατέδειξε τις περιφερειακές ανισότητες στη χώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει το Skynews.

O ρυθμός μετάδοσης του ιού ήταν πάντα υψηλότερος στη βόρεια Αγγλία και σε πόλεις όπως το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ είχαν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα πολύ πριν την εθνική καραντίνα.

Αλλά και η θνητότητα ήταν μεγαλύτερη, καθώς στη βόρεια Αγγλία πέθαιναν 57,7 περισσότεροι άνθρωποι ανά 100 χιλιάδες από τις υπόλοιπες περιοχές μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Το οικονομικό κόστος της αυξημένης θνησιμότητας εκτιμάται στα 6,86 δισ. στερλίνες, ενώ αυτό για την ψυχική υγεία τοποθετείται στα 5 δισ. στερλίνες ετησίως.

Επίσης, η βόρεια Αγγλία δεν ανέκαμψε γρήγορα από το πρώτο κύμα κορωνοϊού που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό είναι ένας συνδυασμός της κακής ποιότητας στέγασης και της μετάδοσης του ιού από νέους σε ηλικιωμένους στις πόλεις που διαθέτουν πανεπιστήμια και είχε επίσης ως συνέπεια μία αύξηση των κρουσμάτων από τον Σεπτέμβριο.

Ο επιστημονικός συνεργάτης της κυβέρνησης, Jonathan Van Tam, υποστήριξε ότι τα επίπεδα της ασθένειας στον βορρά και ειδικά στα βορειοδυτικά δεν έπεσαν αρκετά το καλοκαίρι, όπως συνέβη στη νότια Αγγλία.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Νιούκαστλ, του Μάντσεστερ, του Γιορκ και του Λίβερπουλ, που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη έρευνα, ισχυρίζονται ότι οι ανισότητες στα επίπεδα φτώχειας, εκπαίδευσης και απασχόλησης αυξήθηκαν λόγω αυτής της έξαρσης του ιού.

Η έρευνα τους έδειξε ότι “δεν είμαστε όλοι ίσοι στην πανδημία και πως ο βορράς επλήγη σκληρότερα”, όπως υπογραμμίζουν οι καθηγητές.

“Η υγεία και ο πλούτος στον βορρά ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και πριν την Covid 19 και πλέον η ψαλίδα άνοιξε κι άλλο” επισημαίνουν οι ίδιοι.

Οι ανισότητες στον τομέα της υγείας μεταξύ βορρά και νότου διευρύνονται εδώ και μία δεκαετία στην Αγγλία.

Το συμπέρασμα: Ταξικός είναι και ο κορωνοϊός και χτυπάει περισσότερο τις πυκνοκατοικημένες εργατουπόλεις και περιοχές με μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση και κακό καιρό.

Στο μεταξύ, βάζουν στο στόχαστρο πλέον και τα ζώα για τον κορωνοϊό, καθώς κτηνιατρικές και ιατρικές ακαδημίες συνέστησαν να γίνεται επιδημιολογική παρακολούθηση στις μουστελίδες (βιζόν, κουνάβια, ασβοί, ενυδρίδες κ.λ.π.), όπως αναφέρει η Liberation.

Mάλιστα, ζητούν από τους φορείς του κορωνοϊού να κρατούν αποστάσεις όχι μόνο από άλλους ανθρώπους, αλλά και από ζώα συντροφιάς.

Κι αυτό διότι τα ζώα συντροφιάς μπορεί να έχουν παίξει έναν ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ορισμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με ιδιοκτήτη ζωολογικού κήπου στο Παρίσι, όπου όλα τα άγρια ζώα βγήκαν, πάντως, αρνητικά στον κορωνοϊό.

Ευτυχώς γιατί είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τη θανάτωση 17 εκ. βιζόν στη Δανία, επειδή μετέδωσαν τον ιό σε 12 ανθρώπους, όπως ειπώθηκε.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι είναι ικανοί να σκοτώσουν πάνω στον πανικό τους όλα τα ζώα, χωρίς να σταματήσουν τον κορωνοϊό φυσικά.

Η αλήθεια είναι ότι η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frendriksen, μετά από τις έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης, παραδέχτηκε ότι ήταν παράνομη η εντολή της για τη σφαγή των βιζόν, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Tην ίδια παραδοχή έκανε και Δανός υπουργός Γεωργίας Mogens Jensen, αλλά παρά το γεγονός ότι ο νόμος για τη θανάτωση των μινκ αποσύρθηκε, μέχρι στιγμής έχουν σφαγιαστεί 2,5 εκ. ζωάκια, ίσως και περισσότερα, σύμφωνα με την αστυνομία της σκανδιναβικής χώρας.

Μάλιστα, η θανάτωσή τους συνεχίζεται σε φάρμες, όπου οι εκτροφείς των βιζόν συμφωνούν με αυτήν, αφού έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα εισπράξουν μεγάλες αποζημιώσεις.

Ο λόγος που σκοτώνουν τα μινκ είναι ότι ανακαλύφθηκε πως μετέδωσαν μία μετάλλαξη του κορωνοϊού σε 11-12 ανθρώπους, η οποία μπορεί να καταστήσει τα μελλοντικά εμβόλια αναποτελεσματικά και άκυρες για το ίδιο λόγο και τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα.

Η ουσία είναι, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η πανδημία αν δεν αποκτηθεί σταδιακά μία σχετική φυσική ανοσία.

Και δεν πρόκειται να σταματήσει μάλλον εν μέσω χειμώνα -και ανεξαρτήτως καραντίνας- αν δεν φτάσει στην κορυφή του και αυτό το κύμα του κορωνοϊού για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κοιλία (κοιλάδα) του.

Θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να γεμίζουν με φρούδες ελπίδες τον κόσμο για το εμβόλιο της Pfizer, που ακόμα και να παραληφθούν δόσεις του δεν θα είναι φυσικά επαρκείς για τον γενικό πληθυσμό.

Εδώ, υπάρχουν ελλείψεις του εμβολίου της γρίπης. Η μητέρα μου με συνταγή γιατρού από τα τέλη Οκτώβρη, έχει φάει δύο φορές άκυρο μέχρι στιγμής.

Οι νέες παραλαβές θα γίνουν στις 17/11 από τις φαρμακευτικές και τα εμβόλια θα διανεμηθούν στις 20/11.

Και τότε προηγούνται οι υγειονομικοί, όπως της είπαν στο φαρμακείο.

Ο βασικός λόγος που προσωπικά δεν κάνω ποτέ το εμβόλιο της γρίπης είναι για να μην το στερηθεί κάποιος που το έχει περισσότερο και πραγματικά ανάγκη.

Δεν ανήκω στις ευπαθείς ομάδες, δεν είμαι ηλικιωμένος, δεν έχω κοπεί ποτέ τα τελευταία χρόνια από αιμοδοσία, γιατί να κάνω το εμβόλιο της γρίπης, τους ιούς της οποίας αναγνωρίζει το ανοσοποιητικό του μέσου ανθρώπου μέσω των κυττάρων μνήμης;

Το γράφω αυτό, διότι πολλοί νέοι επηρεασμένοι από αυτή την ασύμμετρη διάχυση του φόβου σκέφτονται να το κάνουν (ξέρω μία περίπτωση που λόγω της τρομολαγνείας που επικρατεί έκανε μία νέα γυναίκα το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, αν και αυτό είναι μία και έξω, δηλαδή, δεν χρειάζεται επαναληπτικό κάθε χρόνο) χωρίς να το έχουν πραγματικά ανάγκη και αν εξασφαλίσουν με κάποιον τρόπο συνταγή γιατρού, θα το στερήσουν πιθανότατα από κάποιον ηλικιωμένο.

Ένα από τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής είναι το πόσο φοβισμένοι είναι οι νέοι. Μάλλον επειδή περνούν πολλή ώρα στο ίντερνετ, που αποδεδειγμένα σου αυξάνει το στρες και όχι κοντά στη φύση που -επίσης, αποδεδειγμένα- σε χαλαρώνει.

Κανονικά όσο γερνάς, φοβάσαι και περισσότερο και είναι φυσιολογικό, διότι οι δυνάμεις σε εγκαταλείπουν σταδιακά.

Αλλά το να φοβάσαι όταν είσαι νέος και να πηγαίνεις στα επείγοντα για ένα κόψιμο στο δάχτυλο ή επειδή έχεις διάρροια και πυρετό -τα έχω δει με τα μάτια μου αυτά- δεν είναι φυσιολογικό.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι η γρίπη μάλλον δεν θα κυκλοφορήσει φέτος.

Δεν θα την εμποδίσουν, βέβαια, τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας, όπως μας παραμυθιάζουν κυβερνώντες, ΜΜΕ και ειδικοί, αλλά ο κορωνοϊός.

Ένας ιός που έχει ήδη εξαφανίσει όλους τους άλλους (ρινο)ιούς, οι οποίοι μέχρι πέρσι εξαπλώνονταν τέτοια εποχή, διότι μεταδίδεται πιο γρήγορα και εύκολα από αυτούς και τους προλαβαίνει αφήνοντάς τους χωρίς ξενιστές.

Ακόμα, όμως, κι αν φαντάζει τώρα ασταμάτητος, κάποτε όλα έχουν ένα τέλος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα στη φύση δεν μπορεί να αποφύγει την παρακμή. Θα έρθει η μέρα που και ο κορωνοϊός θα εκφυλιστεί.

To θέμα είναι να μην έχουμε μέχρι τότε διαλυθεί.

“Είναι πολύ δύσκολα τώρα, έτσι;” όπως είπε και ο Francois Hollande στον Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια της τελετής για τα θύματα του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου των 102 χρόνων από την κατασκευή του μνημείου για τον άγνωστο στρατιώτη.

“Δεν υπάρχει κάτι να πούμε, ευχαριστώ που είστε εδώ” απάντησε ο Macron στον προκάτοχό του, σύμφωνα με τη στιχομυθία που αποκάλυψε το France Info και δημοσίευσε η Liberation.

Ο Holland αναφερόταν προφανώς στην πανδημία και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, αλλά παραμένει άγνωστο αν το σχόλιό του ήταν περιπαικτικό -άλλωστε, είναι γνωστό πειραχτήρι- ή απλά ήθελε να εκφράσει τη συμπάθειά του στον διάδοχό του στην προεδρία που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών μετά τη σκληρή καραντίνα που επέβαλε.

Toυλάχιστον, οι θαλάσσιες χελώνες κολυμπάνε ακόμα.

Είδα την Πέμπτη μία που έμοιαζε με την πιο μικρόσωμη από τις τρεις, που έβλεπα το καλοκαίρι και μέχρι του Σεπτέμβρη τις 23.

Πέρασαν 50 μέρες από τότε και νόμιζα ότι επειδή χειμωνιάζει δεν θα έβλεπα πια θαλάσσια χελώνα το 2020, αν και σημειώθηκαν θεάσεις της και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019.

Την πρώτη φορά που είχα δει θαλάσσια χελώνα το 2020 ήταν στην πρώτη καραντίνα, στις 14 Απρίλη.

Και να που είδα και στη δεύτερη καραντίνα.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, που λέει και το τραγούδι, που βάζαμε πριν χρόνια με τα άλλα παιδιά στο ναυτικό και χορεύαμε στο πλοίο.

Τελικά, πιο πολύ βγαίναμε έξω στον στρατό, παρά τώρα με τον κορωνοϊό.

Toυλάχιστον, το απολαυστικό βιντεάκι του Γιώργου με τους φοιτητές του 2020, η φωτό του Άρη με τον σέρφερ και τη λεζάντα “στο τρίτο κύμα θα λογαριαστούμε”, αλλά και το δικό σου σχόλιο, Πιτσιρίκο για το Twitter που θα μπλοκάρει τους Έλληνες επειδή γράφουν δέκα χρόνια τα ίδια με έκαναν να γελάσω πολύ, ξεχνώντας λιγάκι αυτή την κατάσταση που ζούμε, την καταθλιπτική.

Πιο πολύ είναι κρίμα για τους νέους, που και τους “φυλακίζουν” και τους στοχοποιούν με αφορμή τον κορωνοϊό.

Στην πραγματικότητα, οι νέοι θα είναι τα μεγαλύτερα “θύματα” της πανδημίας μακροπρόθεσμα.

Και αυτοί, όμως, δεν έχουν θυμό, δεν αντιδρούν, δεν έχουν καταλάβει ότι τώρα είναι στιγμή τους, αύριο θα είναι αργά.

Άλλωστε, όπως είχαν γράψει κάποτε κάποιοι άλλοι νέοι σε κάτι βράχια δίπλα στη θάλασσα: Η ζωή είναι σήμερα, το αύριο δεν έρχεται ποτέ.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, και σήμερα έχει μια πολύ ωραία μέρα για μπάνιο. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.