Είναι τα ντίνγκο άγρια; Είναι η Αυστραλία μία φυλακή για ερημίτες; Είναι η μάσκα το νέο φετίχ;

Η αυστραλιανή κυβέρνηση θα σηκώσει, Πιτσιρίκο, φράχτες σε παραλίες της νήσου Φρέιζερ μετά από επιθέσεις σκύλων ντίνγκο σε παιδιά, όπως αναφέρει ο Guardian.

To έργο θα έχει συνολικό κόστος 2 εκ. δολ. και αποφασίστηκε, καθώς ντίνγκο δάγκωσαν στο πόδι έναν τετράχρονο αγόρι, αλλά και ένα βρέφος τον Μάιο και τον Απρίλιο αντίστοιχα, ενώ επιτέθηκαν και σε έναν εννιάχρονο τον Φεβρουάριο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο πατέρας του κατάφερε να διώξει μακριά τα σκυλιά.

Η υπουργός Περιβάλλοντος του Κουίνσλαντ, όπου ανήκει η αμμώδης νήσος Φρέιζερ (πήρε το όνομα της από την Eliza Fraser, μοναδική επιζήσασα ναυαγίου του 1836), η Meaghan Scanlon υποστήριξε ότι ο φράχτης θα έχει μήκος 7 χιλιόμετρα θα προστατέψει τους επισκέπτες των παραλιών, αλλά και τους πληθυσμούς των ντίνγκο που δεν φοβούνται πλέον τους ανθρώπους και τους πλησιάζουν προς αναζήτηση τροφής.

Όποιος σιτίζει ή παρενοχλεί αυτά τα άγρια σκυλιά, τιμωρείται με πρόστιμο ως και 10 χιλ. δολ., σε μία προσπάθεια να αποθαρρυνθούν τα ντίνγκο από τη συναναστροφή με ανθρώπους.

Τον Απρίλιο του 2019 είχαν προκαλέσει κατάγματα στο κρανίο σε ένα 14 μηνών μωρό, ενώ το 2001 είχαν σκοτώσει έναν εννιάχρονο που είχε πέσει και τραυματιστεί και δάγκωσαν και τον αδερφό του.

Τα σκυλιά ντίνγκο έφτασαν στην Αυστραλία πριν 5-8 χιλιάδες χρόνια από την Ασία, εκτοπίζοντας τους λύκους της Τασμανίας από την ενδοχώρα στο ομώνυμο νησί, μέχρι που εξαφανίστηκαν κι από εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα.

Σήμερα κινδυνεύουν και τα ντίνγκο με εξαφάνιση και επειδή τα κυνηγούν οι άνθρωποι, αλλά και διότι ζευγαρώνουν και με σκύλους, ενώ οι Αβορίγινες συχνά τα υιοθετούν σαν κατοικίδια.

Η Αυστραλία δεν σχεδιάζει να ανοίξει τα σύνορά της νωρίτερα από τα μέσα του 2022, παρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση, μεταδίδει, εξάλλου, το Reuters.

“Θα ακολουθήσουμε την άποψη των γιατρών, που υπήρξε πολύ χρήσιμη σε αυτή την κρίση” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της νησιωτικής χώρας Josh Frydenberg.

Η Αυστραλία έκλεισε τα σύνορά της τον Μάρτιο του 2020 σε όσους δεν έχουν την υπηκοότητα ή δεν είναι κάτοικοί της και έχει επιτρέψει ελάχιστες διεθνείς αφίξεις τους τελευταίους μήνες, που αφορούν κυρίως πολίτες της οι οποίοι επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Το κλείσιμο των συνόρων σε συνδυασμό με σύντομα lockdown, επιθετική ιχνηλάτηση και συμμόρφωση με τους υγειονομικούς κανόνες είχε ως αποτέλεσμα η Αυστραλία να έχει καταγράψει μόνο 29.700 κρούσματα και 910 θανάτους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2022 έχει προκαλέσει κριτική τόσο από επιχειρήσεις και βιομηχανίες, όσο ακόμα και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων.

“Όπως και τα περισσότερα μέτρα, έτσι και το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να επιβληθεί προσωρινά, αλλά, όταν διατηρείται για καιρό, δεν είναι βιώσιμο και θα μας μετατρέψει σε μία φυλακή για ερημίτες” σχολίασε χαρακτηριστικά ο Tim Wilson, βουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος.

Ακόμα και ο εμπνευστής του lockdown των 111 ημερών στη Μελβούρνη, ο επικεφαλής αξιωματούχος Υγείας στην πολιτεία Βικτώρια Brett Sutton υποστήριξε ότι από τη στιγμή που υπάρχει πλέον μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, η Αυστραλία θα πρέπει να προχωρήσει σε μία στρατηγική ανοίγματος.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την κυβέρνηση, όσοι Αυστραλοί επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν ως το τέλος του 2021.

Τέλος, αν και το κλείσιμο των συνόρων έπληξε πολλές επιχειρήσεις και εργαζόμενους που εξαρτώνται από τα διεθνή ταξίδια, η Αυστραλία εμφάνισε τελικά θετικό ισοζύγιο στον ταξιδιωτικό κλάδο, καθώς πολλοί πολίτες της έκαναν περισσότερες εκδρομές απ’ ό,τι συνήθως εντός του νησιού.

Χαλάρωσης συνέχεια, όμως, καθώς η Disney World και άλλα θεματικά πάρκα των ΗΠΑ έκαναν προαιρετική τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ακολουθώντας τις τελευταίες οδηγίες του CDC (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), όπως μεταδίδει το Reuters.

Ωστόσο, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές για όσους μπαίνουν σε κλειστούς χώρους (εστιατόρια, μαγαζιά κ.λ.π.), αλλά και για όλους τους υπαλλήλους των SeaWorld Orlando, SeaWorld San Antonio, Busch Gardens Tampa Bay, Discovery Cove, Aquatica Orlando και Aquatica San Antonio κ.λ.π.

Όχι, όμως, και για τους επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με την πρόσφατη οδηγία του CDC, το οποίο ανέφερε, μάλιστα, ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να μην φορούν μάσκα και σε κάποιους κλειστούς χώρους.

Κι, όμως, από τις ΗΠΑ έρχεται και η είδηση ότι μετά την πανδημία κάποιοι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες· για παράδειγμα, υπάλληλοι που θεωρούν ότι έτσι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να χαμογελούν συνέχεια μπροστά στους πελάτες και αντίστροφα θα είναι σε θέση να κάνουν μορφασμούς αποδοκιμασίας.

Δηλαδή, οι μάσκες θα τους επιτρέπουν να μην εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους, αλλά και να απολαμβάνουν έναν μεγαλύτερο βαθμό ιδιωτικότητας.

Μήπως είναι, όμως, απλά θέμα συνήθειας;

Κι αυτό γιατί ακόμα και τα άγρια ντίνγκο της Αυστραλίας μπορεί να γίνουν κατοικίδια, ακόμα κι ένας λύκος αν μεγαλώσει με άνθρωπο από όταν γεννηθεί μπορεί να συμπεριφέρεται σαν σκυλί.

Ακόμα και ύαινες και μπαμπουίνους πηγαίνουν στη Νιγηρία και την Κένυα βόλτα με το λουρί.

Η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια.

Κανένα από τα αδέσποτα σκυλάκια που υιοθετήσαμε κατά καιρούς δεν ανεχόταν αρχικά το λουρί. Αλλά μετά από ένα σημείο, κανένα δεν πήγαινε πια βόλτα χωρίς αυτό.

Δυστυχώς, πέθανε από φόλα και παρά το γεγονός ότι το πήγαν και στον κτηνίατρο και του έκανε θεραπεία ένα από τα αγαπημένα σκυλιά στη Σαλαμίνα, η Λίζα.

Τη θυμάμαι από κουτάβι, καθώς τη χρονιά που γεννήθηκε (2012-13) άρχισα να κάνω μπάνια όλο τον χειμώνα και να βγάζω υποβρύχιες φωτογραφίες.

Πριν από 3-4 χρόνια, την είχαν σακατέψει τη Λίζα στα πίσω πόδια, ή αυτοκίνητο την πάτησε ή τη χτύπησαν εσκεμμένα. Δεν μπορούσε να περπατήσει, αλλά μετά από 2-3 μήνες στο κέντρο αποκατάστασης για αδέσποτα έγινε σχεδόν καλά και απλά μάζευε το ένα ποδαράκι της όταν ήθελε να τρέξει.

Η συγκινητική ιστορία της μου θύμισε και την Μπλόντι, τον Ζαχαρία και την Πιρέ που πήγαν από φόλα στο Θυμάρι.

Νομίζουμε ότι αποτελούν εξαίρεση, αλλά στην πραγματικότητα είναι πάρα πολλοί αυτοί οι κακοί άνθρωποι που δηλητηριάζουν σκύλους και γάτες.

Επιφυλάσσοντας ένα οδυνηρό και αγωνιώδες τέλος στα αξιαγάπητα αυτά ζώα.

Αν και για μένα, όλα τα ζώα είναι αξιολάτρευτα, ακόμα και τα άγρια. Και τα ντίνγκο και οι λύκοι και οι ύαινες.

Και τα ψάρια φυσικά, που αισθάνονται φόβο, ανακούφιση, αγωνία, λύπη και χαρά. Κάθε φορά που βουτάω, βλέπω στα μάτια τους τα συναισθήματά τους.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, σκέφτομαι τους Έλληνες της Αυστραλίας που θα θέλουν να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα και δεν θα μπορούν. Η Ελλάδα -και όχι μόνο- χάνει και τους τουρίστες από την Αυστραλία, που είναι οι πρώτοι σε δαπάνες στη χώρα μας· ακολουθούν οι Καναδοί και οι Αμερικανοί. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.