Άστεγοι απομακρύνονται από ξενοδοχεία στην Κορνουάλη, όπου θα γίνει η Σύνοδος των G7

Στην αντεπίθεση πέρασε, Πιτσιρίκο, ο Donald Trump, λέγοντας ότι ο Anthony Fauci “δεν είναι ένας καλός γιατρός, αλλά ένας καλός τηλεοπτικός πλασιέ” και ότι “από την αρχή της πανδημίας έκανε λάθος σχεδόν σε όλα, ενώ ήταν και πολέμιος της επικρατέστερης πλέον θεωρίας ότι ο κορωνοϊός διέρρευσε από το εργαστήριο της Wuhan”, όπως μεταδίδει το Reuters.

H προέλευση του κορωνοϊού παραμένει ακόμα μυστήριο, με όλες τις εκδοχές να εξετάζονται, ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε, εκτός από τον επικεφαλής του αμερικάνικου Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων και την Κίνα, από την οποία αξιώνει 10 τρισ. δολ., ως υπαίτια για την πανδημία.

Ο Trump που μίλησε σε συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων στη Βόρεια Καρολίνα, ζήτησε να διαγραφεί το χρέος όλων των κρατών προς το Πεκίνο για τον παραπάνω λόγο.

Ο πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Βόρεια Καρολίνα, Michael Whatley, προσφώνησε τον Donald Trump σαν “πρόεδρο”, υιοθετώντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για νοθεία στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020.

“Για το ένα ψέμα μετά το άλλο και για μία κατάσταση που θα συνεχιστεί ως τον Νοέμβριο του 2024” μίλησε από την πλευρά του o Trump, αναφερόμενος στην έρευνα που διέταξε η γενική εισαγγελέας Νέας Υόρκης Letitia James για το αν ο Όμιλος Trump (The Trump Organisation) ανέφερε ψευδείς αξίες ακινήτων για να εξασφαλίσει δάνεια και οικονομικά και φορολογικά προνόμια.

Ο Trump δήλωσε και ότι θα βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 και για την έδρα στη Βόρεια Καρολίνα θα στηρίξει τον Ted Budd, καθώς η νύφη του Lara Trump τελικά δεν θα διεκδικήσει μία θέση στη Γερουσία για να αφοσιωθεί στα παιδιά της.

Αντίθετα, ο ίδιος θα είναι μάλλον υποψήφιος και στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πολύ καλά έκανε ο Trump και ξεμπρόστιασε αυτή τη σιγανοπαπαδιά τον Fauci, για τον οποίο παρουσιαστής σε τηλεοπτικό σταθμό των ΗΠΑ ζήτησε, απ’ ό,τι διάβασα, να γίνει εισαγγελική έρευνα για τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν μέσω της ΜΚΟ EcoHealth Alliance.

Ανάμεσα στους χρηματοδότες του εργαστηρίου της Ουχάν ήταν και η ΕΕ, που έσπευσε άγαρμπα να αφαιρέσει το όνομά της από τη λίστα.

Ναι, η ΕΕ που έχει χρήμα να σκορπίσει για κάθε πιθανό και απίθανο σκοπό, αλλά όχι και για το βασικό εισόδημα και το ίδιο ισχύει και για τις ΗΠΑ.

Για όλο τον προηγμένο δυτικό κόσμο, δηλαδή, που έχυνε πάλι κροκοδείλια δάκρυα πρόσφατα για την τραγωδία με τον κορωνοϊό στην Ινδία.

Βέβαια, η Ινδία έχει το 1/4 των θυμάτων της Ευρώπης και το 1/2 των ΗΠΑ με διπλάσιο και τετραπλάσιο πληθυσμό αντίστοιχα από αυτές, που δεν κοιτάζουν τα χάλια τους και να φτιάξουν κάνα δημόσιο νοσοκομείο.

Παρεμπιπτόντως, χαλαρώνει και το lockdown η Ινδία, καθώς τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν σε 100 χιλιάδες από 430 χιλιάδες που είχαν φτάσει στο πικ της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Πρόκειται για τα λιγότερα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί σε μία μέρα το τελευταίο δίμηνο, ενώ μειωμένοι σε 2.427 ήταν και οι θάνατοι, που άγγιζαν και τις 4.500 κάποιες μέρες το προηγούμενο διάστημα.

Η χαλάρωση των περιορισμών θα αρχίσει από τη Δευτέρα 7/6 και θα αφορά ακόμα και τη δυτική πολιτεία της Maharasthra, που είναι η πλουσιότερη της Ινδίας και έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, πάντως, για μία ακόμα έξαρση του κορωνοϊού εντός του 2021, που μπορεί να πλήξει, μάλιστα, περισσότερο τα παιδιά αυτή τη φορά.

Αν και οι εμβολιασμοί έχουν επιταχυνθεί σε σχέση με τον αργό ρυθμό στο ξεκίνημα τους, οι περισσότεροι κάτοικοι από τα συνολικά 1,3 δισ. της Ινδίας δεν θα έχουν λάβει κάποια δόση μέχρι μία νέα πιθανή αύξηση των κρουσμάτων από το φθινόπωρο.

Πάντως, τα δεδομένα μέχρι στιγμής είναι ότι τα κρούσματα στην Ινδία μειώθηκαν, χωρίς αξιόλογο αριθμό εμβολιασμών, πολύ απλά γιατί ο κορωνοϊός έχει υφέσεις και εξάρσεις από μόνος του, ανεξάρτητα από ό,τι κάνουμε οι άνθρωποι.

Παρεμπιπτόντως, ο Boris Johnson κάλεσε εν όψει της Συνόδου των G7 τους ηγέτες των εφτά πλουσιότερων χωρών του κόσμου να δεσμευτούν ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν είπε, όμως, κουβέντα για το γεγονός ότι άστεγοι απομακρύνονται από ξενοδοχεία στην Κορνουάλη, όπου θα γίνει η Σύνοδος των G7, προκειμένου να φιλοξενηθούν αστυνομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Συγκεκριμένα, η οργάνωση Disc Newquay κατήγγειλε ότι άστεγοι που έμεναν με βραχυχρόνιες συμβάσεις στα ξενοδοχεία, λόγω της πανδημίας, ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να φύγουν πριν τη Σύνοδο των εφτά ηγετών των πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Μόνο η αστυνομία έχει κλείσει πάνω από 4.000 δωμάτια στο Ντέβον και την Κορνουάλη κι έτσι περίπου 130 άστεγοι απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία, προκειμένου να γίνει χώρος για 5.000 αστυνομικούς.

Μερικοί άστεγοι μεταφέρθηκαν σε άλλα ξενοδοχεία, αλλά τελικά αναγκάστηκαν να φύγουν και από αυτά, κάτι που συνέβη και στην περίπτωση της 56χρονης Diane Perry, η οποία κοιμάται πλέον στο αυτοκίνητό της με τα πράγματα της στοιβαγμένα στα καθίσματα.

Η Perry που μεγάλωσε στην Κορνουάλη, ενημερώθηκε ότι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει και τη χώρα, αν και η ίδια αρνείται να το κάνει, ενώ το μέλος της οργάνωσης Disc Newquay, Monique Collins, που τη βοηθούσε με το μαγείρεμα και το πλύσιμο των ρούχων, είπε ότι η ψυχολογική κατάσταση της επιδεινώθηκε από όταν έχασε το δωμάτιο της.

Άλλη μία άστεγη, που πάσχει και από σχιζοφρένεια, πετάχτηκε κυριολεκτικά στον δρόμο, μέχρι να βρει καταφύγιο σε έναν ξενώνα για σέρφερ, όπου σύμφωνα με τη μητέρα της Claire, φοβάται να μείνει, επειδή πιστεύει ότι οι μεθυσμένοι σέρφερ και τουρίστες θέλουν να της κάνουν κακό.

Η Claire κατηγορεί τους G7 για ό,τι συνέβη στη κόρη της και αναρωτιέται “ποιος τους δίνει το δικαίωμα να πετάνε στον δρόμο ευάλωτους ανθρώπους”;

Στο ξενοδοχείο Sandy Lodge, όπου διέμενε η άστεγη, έκλεισαν και τα 79 δωμάτια οι οργανωτές της Συνόδου G7 για να φιλοξενηθούν αστυνομικοί.

Σε ένα άλλο ξενοδοχείο στο St Austell απομακρύνθηκαν οι 9 στους 10 άστεγους, ενώ την ίδια τύχη είχαν άλλοι έξι σε ξενοδοχείο της Camborne, εξαιτίας της συνόδου.

Το δημοτικό συμβούλιο της Κορνουάλης ανέφερε ότι δεν ευθύνεται η Σύνοδος G7 για όλα αυτά, αλλά είναι ένα εποχικό ζήτημα και πως θα συνεχίσει να στηρίζει ευάλωτους -λόγω της πανδημίας- ανθρώπους, βρίσκοντας άμεσα άλλα μέρη για τη διαμονή τους, ενώ διευκρίνισε και ότι κάποιοι άστεγοι δεν δέχτηκαν τις εναλλακτικές λύσεις που τους προσφέρθηκαν.

Το δημοτικό συμβούλιο υποστήριξε, επίσης, ότι δεν μπορεί να κλείσει για μεγάλο διάστημα δωμάτια για τους άστεγους, εξαιτίας της τουριστικής περιόδου, αλλά και ότι έχει επενδύσει 40 εκ. στερλίνες για τη διαμονή τους, αγοράζοντας πάνω από 100 ακίνητα μέχρι τώρα.

Να προσθέσω απλά ότι τουρίστες είναι και οι ηγέτες των G7, που πάνε για τριήμερο στην παραθαλάσσια Κορνουάλη, όπως είχαν κάνει διακοπές και στο επίσης παραθαλάσσιο Μπιαρίτζ το 2019.

Και να κλείσω με μερικές εικόνες από το επίσης παραθαλάσσιο Παλαιό Φάληρο.

Αλλά και ανοιξιάτικο ακόμα, όπως φαίνεται και από τον γόνο που μόλις έσκασε από το αυγό, κάτι που συμβαίνει την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι.

Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών και των πολλών καταιγίδων για την εποχή, ακόμα και η αναπαραγωγή των ψαριών καθυστερεί.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, μοιάζει να είχε δίκιο ο Τραμπ για την Κίνα και την Ουχάν, οπότε ποιος τον κρατάει τώρα. Να είστε καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.