Vivere pericolosamente

Γεια σου, φίλε μου Πιτσιρίκο! Κουβεντιάζουμε πολύ -και είμαι σίγουρος ότι πολλοί στην Ελλάδα ανησυχούν- για το τι θα συμβεί με τον τουρισμό αυτό το καλοκαίρι, όμως δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Ουσιαστικά, τα επόμενα βήματα του ελληνικού δράματος έχουν ήδη αποφασιστεί και η πορεία των εσόδων από τον τουρισμό το μόνο που μπορεί να κάνει είναι απλά να επιταχύνει΄ή να επιβραδύνει τα προαποφασισμένα μόνο για μερικούς μήνες.

Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ λέει πολλά αλλά δεν θεωρείται άξιο λόγου γεγονός για τα συστημικά ΜΜΕ, την κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στα τέλη του 2021, το σύνολο του εξωτερικού χρέους της χώρας, δημόσιου και ιδιωτικού, θα ξεπεράσει τα 600 δισ. ευρώ.

Σε αυτό θα πρέπει κάποιος να προσθέσει την πρόβλεψη για μικρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την περιπέτεια του Covid-19, καθώς και την πιθανή χρεοκοπία του 20% των επιχειρήσεων εστίασης και τουριστικών υπηρεσιών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Κι όλα αυτά, με την υπόθεση ότι το 2022 θα είναι ένα covid-free έτος, ένα μάλλον αισιόδοξο σενάριο.

Το ΔΝΤ κλείνει τις προβλέψεις του, προτείνοντας τα γνωστά φάρμακα που επιδεινώνουν την ύφεση της οικονομίας: μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κλείσιμο “ζημιογόνων” επιχειρήσεων (των νοσοκομείων συμπεριλαμβανομένων), κλπ.

Όμως, όλα αυτά είναι προτάσεις που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αρνηθεί (χαχαχααααχααχαααα!), προτείνοντας ισοδύναμα μέτρα.

Πρακτικά, το μόνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές -για παράδειγμα, λόγω ελληνοτουρκικών- και να μοιραστεί με την αντιπολίτευση την υπογραφή του πέμπτου ανεπίσημου μνημονίου.

Οπότε, αν έχετε μπουχτίσει με την συμμορία του Κούλη, μην πανηγυρίσετε όταν ακούσετε τα σχετικά με την προκήρυξη των εκλογών.

Στο μεταξύ, στην Ελλάδα η παραμύθα για τις ξένες ισχυρές επενδύσεις που θα εκτινάξουν το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας καλά κρατεί.

Τελευταίο παράδειγμα η εξαγορά της “Καλλιμάνης” από τουρκική εταιρία έναντι πινακίου φακής (κι αφού πρώτα πέτυχε το κούρεμα των δανείων της Καλλιμάνης σε ελληνικές τράπεζες κατά 90%!).

Έτσι, εν μέσω των γνωστών εθνικιστικών κορόνων και των παραγγελιών για Rafale και φρεγάτες, οι Τούρκοι -δια της πλαγίας- θα μπορούν ανενόχλητα να ψαρεύουν μέσα σε ολόκληρη την ελληνική ΑΟΖ.

Ίσως αυτή η συμφωνία να δείχνει τον δρόμο για την περίφημη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς την ανάληψη κανενός πολιτικού κόστους από μια πολιτική συμφωνία που δεν θα μπορεί εύκολα να πουληθεί στους “μπατριώτες”. Ο καιρός θα δείξει.

Στο εξωτερικό οικονομικό δελτίο, κυριαρχεί η συμφωνία των 7 ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης για την γενική φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών με 15%.

Ως συνήθως, όμως, η πράξη απέχει πολύ από τα λόγια, οπότε είναι αρκετά πιθανό να καθυστερήσει σημαντικά η εφαρμογή της πρότασης.

Η δύναμη των lobbies είναι τεράστια και η φιλοσοφία των CEO τους λίγο απέχει από εκείνη του κυρίου Λασκαρίδη. Η διαφορά ανάμεσά τους βρίσκεται στις δυνατότητες της κωλάρας τους. Ο κύριος Λασκαρίδης μπορεί να χέζει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Jeff Bezos τον Αμερικανό πρόεδρο.

Για εμένα, η πρόταση των 7 δεν δείχνει πρόθεση αλλά φόβο. Οι ανισότητες έχουν διευρυνθεί τρομακτικά μέσα στα τελευταία λίγα χρόνια και η πιθανότητα μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων τα χρόνια που έρχονται τους αναγκάζει να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές τους.

Πουλάνε λοιπόν λίγη “κοινωνική ευαισθησία και δικαιοσύνη” την στιγμή που μετατρέπουν τις αστυνομικές τους δυνάμεις σε ισχυρά εξοπλισμένες στρατιωτικές δυνάμεις όμοιες με αυτές που επιχειρούσαν παλαιότερα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Για όσους απορούν με τον τρόπο που δρουν οι ΜΑΤατζήδες του Μητσολάκη και του Χρυσοχουντίδη, η παρακολούθηση της δράσης των κατασταλτικών δυνάμεων στις “λαμπρές” δημοκρατίες των ΗΠΑ και της Γαλλίας θα τους λύσει αρκετές από τις απορίες τους.

Η γνώση των δυνατοτήτων των κατασταλτικών δυνάμεων στις δυτικές “δημοκρατίες” σε συνδυασμό με τις γνωστές και χρόνιες αδυναμίες των κινημάτων, δεν με κάνουν αισιόδοξο για την όποια πιθανότητα ανατροπής.

Μπορεί κάποιοι από εμάς να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στην χαραυγή της Αναγέννησης, τα σημάδια όμως δείχνουν ότι ίσως βρισκόμαστε πιο κοντά στις απαρχές ενός νέου Μεσαίωνα. Και αυτό είναι κάτι που αυτός που ελπίζει πολύ δύσκολα μπορεί να το αποδεχτεί. Αν και μεταξύ μας, αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία πια.

Φιλιά από την Εσπερία

Ηλίας

Υ.Γ. Σε χώρες σαν την Ελλάδα, η κρίση του καπιταλισμού αποκτά χαρακτηριστικά κατάρρευσης της ίδιας της κοινωνίας. Ο ανοιχτός πια πόλεμος των συμμοριών και των μαφιόζων θα ενταθεί. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για προσέλκυση “ξένων νομάδων του internet” μπορεί να μην είναι πια αρκετά. Εκτός κι αν σου αρέσει όχι μόνο να περνάς 6 μήνες του χρόνου στην ηλιόλουστη Ελλάδα αλλά και να ζεις επικινδύνως.

(Φίλε Ηλία, σκέφτομαι πως στην Ελλάδα καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να περάσουμε ένα ανθρώπινο -όσο γίνεται- καλοκαίρι, και μετά να βρούμε μια κρυψώνα για τον χειμώνα. Δεν υπάρχει κάτι που να μπορείς να σχολιάσεις σοβαρά στη σημερινή Ελλάδα. Όλα καταλήγουν στη μπαλαφάρα και στη γελοιότητα. Και είναι προφανές πια -έντεκα χρόνια μετά την χρεοκοπία- πως η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί τίποτα καλύτερο. Να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.