Το κλείσιμο και το πρόστιμο έγιναν τα φάρμακα διά πάσαν νόσον στην Ελλάδα
Πιτσιρίκο, σε μία κρίση ειλικρίνειας, ο Anthony Fauci δήλωσε ότι “θα είναι καλό να έχουμε ένα εμβόλιο και για την όμικρον, ακόμα και αν δεν χρειαστεί”.
Όπως μεταδίδει το Reuters, o επικεφαλής λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ εξήγησε ότι “μπορεί να μην το χρειαστούμε, αλλά θα ήταν φρόνιμο να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτή η νέα μετάλλαξη να είναι επίμονη, έστω κι αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα”.
Κι ενώ η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν νέο εμβόλιο ειδικά για την όμικρον -και πολλά κράτη παλεύουν με τα κρούσματα, που έχουν αρχίσει, πάντως, να υποχωρούν- ο Fauci υποστήριξε ότι βαθμιαία η συλλογική ανοσία θα αποτρέψει τέτοιες μεγάλες εξάρσεις του κορωνοϊού.
“Νομίζω ότι δεν θα βλέπουμε για πάντα κύματα του ιού, έστω κι αν δεν εξαφανιστεί” δήλωσε σχετικά.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι ακόμα και ο Φάουτσι ουσιαστικά προαναγγέλλει το τέλος της πανδημίας, το Χονγκ Κονγκ μπορεί να παραμείνει σε lockdown μέχρι το 2024, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μαζική αποχώρηση μεγάλων εταιριών και να διακινδυνεύσει και τον ρόλο του ως παγκόσμιου οικονομικού κέντρου, όπως εκτιμά το Reuters.
H περιορισμένη αποτελεσματικότητα των τοπικών εμβολίων (ναι, λες και τα υπόλοιπα έκαναν θαύματα) αναγκάζει την Κίνα να διατηρήσει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όσον αφορά τις μετακινήσεις.
Και το πιθανότερο σενάριο για το Χονγκ Κονγκ είναι ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά του, μέχρι η Κίνα να αναπτύξει εμβόλιο mRNA για τα 1,4 δισ. κατοίκους της, κάτι που δεν θα συμβεί, όμως, πριν το 2023 ή και το 2024.
Σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει κίνδυνος αποχώρησης των περισσότερων επιχειρήσεων, που έχουν εγκαταλείψει ποτέ το Χονγκ Κονγκ στην πρόσφατη ιστορία του.
Οι περισσότερες πολυεθνικές αναμένεται να μετακομίσουν στην Κίνα ή τη Σιγκαπούρη και τη Σεούλ.
Κι αυτό διότι μπορεί το αυτόνομο κρατίδιο να κατάφερε να ελέγξει την πανδημία, αλλά αυτό είχε ως συνέπεια να γίνει ένα από τα πιο απομονωμένα μέρη του κόσμου με καραντίνες 21 ημερών, που ίσως μειωθούν στις 14 ή τις 7, ακόμα και για τους λίγους στους οποίους επιτράπηκε να το επισκεφτούν.
Κάτι που επιτάχυνε το brain drain από την πρώην βρετανική αποικία, και μπορεί να έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των πανεπιστημίων της πόλης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Χονγκ Κονγκ βιώνει από τον Ιανουάριο του 2022 μία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που αδυνατεί να ελέγξει.
Ανάλογα αυστηρά μέτρα με το Χονγκ Κονγκ έχουν και στη Νέα Ζηλανδία, όπου διαδηλωτές πήραν στο κυνήγι το αυτοκίνητο που μετέφερε την πρωθυπουργό Jacinda Ardern, με την ίδια, πάντως, να δηλώνει ότι σε καμία στιγμή δεν φοβήθηκε, όπως αναφέρει ο Guardian.
To περιστατικό που αναρτήθηκε και σε βίντεο στα social media, συνέβη την περασμένη εβδομάδα με τους διαδηλωτές να φωνάζουν “ντροπή σου” και “δεν θα ενδώσουμε”, απευθυνόμενοι στην Αrdern, την οποία χαρακτήρισαν “ναζί”.
Με το αυτοκίνητό τους πλησίασαν, μάλιστα, πάρα πολύ το πρωθυπουργικό όχημα, με τον οδηγό του να αναγκάζεται να κάνει στροφή για να τους αποφύγει.
Η Αrdern μίλησε από την πλευρά της “για άλλη μια μέρα στη δουλειά”, προσθέτοντας ότι “δεν ανησύχησα για την ασφάλειά μου και όσων με συνόδευαν”, επισημαίνοντας ότι “καθημερινά βιώνουμε νέες εμπειρίες, διότι υπάρχει ασυνήθιστη ένταση για τα δεδομένα της Νέας Ζηλανδίας, αλλά κάποια στιγμή όλο αυτό θα τελειώσει”.
Το περιστατικό σημειώθηκε τη στιγμή που καταγράφεται μία αύξηση στις απειλές κατά πολιτικών και δημόσιων προσώπων, που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας στη νησιωτική χώρα.
Σύμφωνα με την αναφορά της αστυνομίας, οι απειλές για τον τραυματισμό, τη δολοφονία πολιτικών, αλλά και την τοποθέτηση βόμβας στο κοινοβούλιο είναι περίπου πέντε τον μήνα, αλλά έχουν αναφερθεί και 16.
Η Ardern τις χαρακτηρίζει μία αντίδραση προς όλους εμάς που παίρνουμε αποφάσεις, που πολλές φορές δεν αρέσουν στους πολίτες.
Στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στα τέλη του 2021, μετά από καταγγελίες βουλευτών ότι δέχτηκαν απειλές από αντιεμβολιαστές.
Από το ταμείο του κοινοβουλίου διατέθηκε, μάλιστα, ένα ποσό για να αλλάξουν μερικοί βουλευτές κλειδαριές και να τοποθετήσουν συστήματα ασφαλείας στα σπίτια τους.
Ο υπουργός Διαχείρισης της Πανδημίας, Chris Hipkins, ανέφερε επίσης ότι βλέπει με στενοχώρια το γεγονός ότι οι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να έχουν αυτή την άμεση επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον κόσμο, εξαιτίας των απειλών που δέχονται από μία μικρή μειοψηφία.
To 95% των ενήλικων Νεοζηλανδών έχει εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού, αλλά κάποιοι αρνούνται τόσο τον εμβολιασμό, όσο και ότι είναι υποχρεωτικός για το 40% του εργατικού δυναμικού.
Επίσης, όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, δεν μπορούν να δειπνήσουν στο εσωτερικό εστιατορίων, ούτε να πάνε σε κομμωτήρια και γυμναστήρια.
Τουλάχιστον δεν απαγορεύεται πια το κολύμπι, όπως είχε γίνει την πρώτη χρονιά.

Και δεν είναι και φοβερά παγωμένη η θάλασσα μετά τον χιονιά.
Την Τετάρτη ξεπέρασε και τους 7 βαθμούς η θερμοκρασία στα νότια προάστια, ενώ η χαμηλότερη τιμή της ήταν περίπου 2 νωρίς το πρωί.

Δεν είχαμε, δηλαδή παγετό (υπό το μηδέν), δεν είχαμε και πολλά χιόνια πια, που ήταν σαφώς περισσότερα σε Ακρόπολη και Λουμπαρδιάρη μεριά.
Παρεμπιπτόντως, και εκεί οι δρόμοι ήταν καθαροί από χιόνι, ενώ στο Π. Φάληρο, την Καλλιθέα κ.λ.π. είναι θεόστεγνοι από χθες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ούτε σήμερα και αύριο θα λειτουργήσουν τα σχολεία στα νότια προάστια, ενώ δεν έχω καταλάβει τι θα γίνει με τις δημόσιες υπηρεσίες και τα μαγαζιά.
Με μισή μέρα χιονόπτωσης στα νότια προάστια, κλείσαμε πάλι για μία βδομάδα κι ας αναμένονται σήμερα σχεδόν 10 βαθμοί και λιακάδα.
Το κλείσιμο έγινε πια το φάρμακο διά πάσαν νόσον στην Ελλάδα.
Όταν δίπλωσαν οι νταλίκες και έπρεπε να κλείσουν την Αττική Οδό δεν το έκαναν, και έκτοτε κλείνουν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε περιοχές που δεν έχουν πλέον χιόνια.
“Προσοχή στον παγετό” γράφουν επίσης οι πινακίδες στη θεόστεγνη Συγγρού και με θερμοκρασίες που δεν πέφτουν πια κάτω από τους 4 βαθμούς ούτε τη νύχτα (παγετός είναι κάτω από το 0).
Παρεμπιπτόντως, είδα τις προάλλες και αμάξι στη Συγγρού, να πηγαίνει σύριζα με το πεζοδρόμιο, όπου υπήρχαν λασπωμένα χιόνια.
Ο λόγος ήταν ότι φορούσε αλυσίδες και πήγαινε από τα χιόνια και όχι από το καθαρό οδόστρωμα για να μην του χαλάσουν τα λάστιχα.
Γιατί τώρα πάνε να ενοχοποιήσουν και όσους δεν διαθέτουν αλυσίδες και, μάλιστα, βουλευτής της ΝΔ ζήτησε να τους επιβληθεί και πρόστιμο.
Ασφαλώς, αφού και το πρόστιμο είναι επίσης το φάρμακο διά πάσαν νόσον στην Ελλάδα.
Να προσθέσω ότι πρέπει να φάνε πρόστιμο και όσοι δεν έχουν γεννήτριες στα σπίτια τους για όταν τους κόβεται το ρεύμα.
Επίσης, να φροντίσουν να προμηθευτούν όλοι από ένα κανό, διότι έρχονται και βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της επικράτειας το Σάββατο 29/1 και μπορεί να έχουμε και καμιά πλημμύρα, αν λιώσουν απότομα τα χιόνια στις περιοχές που το έδαφος παραμένει χιονοσκεπές.
Άντε, μην τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Λες και πληρώνουμε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, εισφορές, τέλη κυκλοφορίας, δημοτικά τέλη, ΚΤΕΟ, χαράτσια στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, διόδια στην Αττική Οδό, διόδια και στην Εθνική.
Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, όπως βλέπω στις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες είναι πολύ ευχαριστημένοι από την κυβέρνηση. Εκτός αν λένε ψέματα οι δημοσκοπήσεις. Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η Αθήνα είναι πιο αβίωτη από ποτέ και οι Αθηναίοι είναι μέσα στα νεύρα. Εδώ στο νησί, οι άνθρωποι είναι χαλαροί, έχει και μια ωραία λιακάδα, οπότε θα πάω για μπάνιο. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

