Η Βραζιλία δηλώνει έτοιμη για συναλλαγές με την Κίνα σε γουάν, αντί για δολάρια

Η επίσκεψη του Lula στην Κίνα δείχνει τις φιλοδοξίες και τα όρια των BRICS, γράφει η Le Monde, Πιτσιρίκο, καθώς η Βραζιλία δηλώνει έτοιμη για συναλλαγές με την Κίνα σε γουάν, αντί για δολάρια.

Επίσης, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία.

Το ενδιαφέρον του για τα συστήματα επικοινωνίας που αναπτύσσει η Huawei ήταν ένα ακόμα μήνυμα που πέρασε ο Lula da Silva ενάντια στην “αμερικάνικη ηγεμονία”.

Σε κάθε περίπτωση, η Κίνα πρέπει να είναι ικανοποιημένη από τη διήμερη επίσκεψη του Βραζιλιάνου προέδρου σε Πεκίνο και Σαγκάη.

Με στόχο μία ανάπτυξη πιο δίκαιη και πιο ισότιμη, όπως ήταν και οι όροι που χρησιμοποίησε ο Lula, η ομιλία του οποίου έγινε συμβολικά τη μέρα που η Dilma Rousseff -επίσης αριστερή, πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας- τέθηκε επικεφαλής της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική).

Η συγκεκριμένη ομάδα κρατών θεωρεί ότι η επιρροή της στη διεθνή σκηνή δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική της δύναμη, που δεν υστερεί απέναντι στους G7 (στις εφτά πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου).

Για αυτό, ο Lula ζήτησε μεταρρύθμιση των πολυεθνικών οργανισμών -όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ- αμφισβητώντας ευθέως το δολάριο.

“Κάθε μέρα αναρωτιέμαι γιατί όλες οι χώρες πρέπει να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους σε δολάρια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

“Γιατί να μην μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας νομίσματα; Ποιος αποφάσισε ότι το νόμισμα θα ήταν το δολάριο, αμέσως μετά την κατάργηση του κανόνα του χρυσού”;

Πέρα από αυτά τα ερωτήματα, ο Lula υποστήριξε ότι η τράπεζα των BRICS θα απελευθερώσει τις αναδυόμενες οικονομίες από την υποταγή στα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Και ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας δεν το είπε αυτό τυχαία, καθώς η συμβολή των BRICS στο παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 50% το 2030.

Έτσι, τα κύρια χρηματοπιστωτικά πολυεθνικά ιδρύματα, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ, θα βρεθούν μπροστά σε μία κρίση νομιμοποίησης.

Μεγάλη κρίση ξέσπασε και στο Σουδάν, με την επικείμενη απορρόφηση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) από τον τακτικό στρατό να είναι η αιτία των μαχών που μαίνονται τις τελευταίες μέρες στην αφρικανική χώρα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Kάποτε σύμμαχοι, ο τακτικός στρατός και οι RSF είχαν κάνει πραξικόπημα το 2019, ανατρέποντας από την εξουσία τον αυταρχικό ισλαμιστή Omar Hassan al-Bashir, με στόχο τη μετάβαση στη δημοκρατία.

To Skynews προσθέτει στο ρεπορτάζ ότι ο al-Bashir καταδικάστηκε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ κατηγορείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και για γενοκτονία κατά την αιματηρή σύγκρουση στο Darfour.

Έτσι, ο στρατός τον ανέτρεψε, επιθυμώντας να ολοκληρώσει τη μετάβαση στη δημοκρατία σε δύο χρόνια, ενώ οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), που απαρτίζονται από 100 χιλιάδες ενόπλους και το 2017 χαρακτηρίστηκαν μέσω νόμου “ανεξάρτητη δύναμη ασφαλείας”, υποστηρίζουν ότι απαιτείται μία δεκαετία.

Το βασικό πρόβλημα ήταν, όμως, ότι για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στη δημοκρατία, θα έπρεπε να απορροφηθούν -ουσιαστικά να εξαφανιστούν- οι RSF από τον τακτικό στρατό, στις συνομιλίες που έγιναν την Πρωταπριλιά του 2023 δεν υπήρξε συμφωνία για κάτι τέτοιο, κι έτσι ξέσπασαν οι συγκρούσεις που έχουν στοιχίσει τη σε ζωή σε 97 πολίτες, ενώ άλλοι 365 έχουν τραυματιστεί.

Πάρα πολλές είναι και οι απώλειες στις τάξεις του στρατού, ο οποίος έχει πάρει, όμως, το πάνω χέρι στη σύρραξη, καταστρέφοντας με αεροπορικές επιδρομές βάσεις των παραστρατιωτικών στον Νείλο και εγκαταστάσεις τους στο Χαρτούμ.

Ο θάνατος τριών Σουδανών εργαζόμενων στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα ήταν, εξάλλου, ο λόγος που σταμάτησε η διανομή τροφίμων σε περιοχές της αφρικανικής χώρας που μαστίζονται από την πείνα.

Μία τρίωρη κατάπαυση του πυρός για να εκκενωθούν από τους πολίτες οι περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη εχθροπραξίες δεν έγινε σεβαστή, ενώ η Αίγυπτος προσφέρθηκε να μεσολαβήσει για την εκτόνωση της κρίσης και οι πρόεδροι της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί θέλουν να μεταβούν στο Σουδάν για να συμφιλιώσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Χαρτούμ, με τους παραστρατιωτικούς των RSF να είναι πολιορκημένοι στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας από τον στρατό, που δεν εξαπολύει, όμως, μαζική επίθεση για να μην προκαλέσει γενικευμένη καταστροφή στις εγκαταστάσεις.

Ο στρατός ελέγχει και το προεδρικό μέγαρο, αλλά το πρόβλημα παραμένουν οι χιλιάδες οπλισμένοι παραστρατιωτικοί των RSF στο Χαρτούμ και άλλες πόλεις του Σουδάν, που δεν ελέγχονται από καμία αρχή.

Οι παραστρατιωτικοί έχουν στην κατοχή τους και το predator, σύμφωνα με ισραηλινό δημοσίευμα, το οποίο προκάλεσε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το αν η ΝΔ ενέκρινε την εξαγωγή του λογισμικού παρακολούθησης στο Σουδάν.

Πώς γίνεται όποια πέτρα κι αν σηκώσεις από κάτω να είναι ο Μητσοτάκης;

Καμία έκπληξη δεν θα προκαλέσει αν μία ελληνική κυβέρνηση είχε πάρε δώσε με πραξικοπηματίες, άλλωστε, μια χαρά σχέσεις διατηρεί η χώρα μας και με τον δικτάτορα της Αιγύπτου Αλ Σίσι και με ΣΥΡΙΖΑ και με ΝΔ, ενώ πριν μερικά χρόνια είχε στείλει όπλα και στη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη στην Υεμένη.

Παρεμπιπτόντως, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν δει το 2019 την ανατροπή του al-Bashir από τον στρατό και τους παραστρατιωτικούς ως μία ευκαιρία να μπει τέλος στην ισλαμική επιρροή και να επέλθει σταθερότητα που θα επέτρεπε στις δύο αραβικές χώρες να κάνουν και επενδύσεις στον αγροτικό τομέα του Σουδάν και στα λιμάνια του στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις εκτροχίασαν τις προσπάθειες μετάβασης στη δημοκρατία, μέσω εκλογών, ενώ οι Σουδανοί αγωνιούν πλέον ότι θα μείνουν χωρίς νερό και φαγητό και η κρατική τηλεόραση σταμάτησε να εκπέμπει για να μην κάνουν προπαγάνδα οι παραστρατιωτικοί της RSF, που κατέλαβαν τα κεντρικά της.

Την ίδια στιγμή, ο στρατός απαιτεί τη διάλυση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της σύρραξης.

Επίσης, στις προτροπές των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της ΕΕ και της Αφρικανικής Ένωσης να σταματήσουν οι εχθροπραξίες άμεσα, το Σουδάν απαντάει ότι θα βρει μόνο του τη λύση, χωρίς εξωτερική παρέμβαση.

Η Αφρική, όμως, φλέγεται γενικότερα και η Ρουάντα υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στο Μπενίν για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, που μπαίνουν στο έδαφός του από την Μπουρκίνα Φάσo.

Όπως εξηγεί η Le Monde, η Mπουρκίνα Φάσο δεν μπορεί να καταστείλει μία εξέγερση των τζιχαντιστών στη δική της επικράτεια, κι έτσι αυτοί εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες της δυτικής Αφρικής, στο Μπενίν, την Γκάνα, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Τόγκο.

Το Μπενίν ήταν από το 2022 σε συνομιλίες με τη Ρουάντα για συνεργασία όχι μόνο στρατιωτική, αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.

Την ίδια περίοδο, η Ρουάντα είχε αναπτύξει στρατό για να αντιμετωπιστούν οι εξεγέρσεις στη Μοζαμβίκη και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και πλέον δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί και με το Μπενίν.

Η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι, εξαιτίας διαφωνιών και εντάσεων με την τοπική χούντα και η αστάθεια στην Μπουρκίνα Φάσο, έχουν κάνει τη Δύση να ανακατευθύνει τη βοήθειά της στις παραθαλάσσιες χώρες του Κόλπου της Γουινέας, έτσι ώστε να αποτρέψει επέκταση των τζιχαντιστικών επιθέσεων νοτιότερα.

Το Μπενίν, το Τόγκο και η Ακτή Ελεφαντοστού έχουν ήδη δεχτεί τέτοιες επιθέσεις, που αποδίδονται στους τζιχαντιστές, ενώ η Γκάνα ενισχύει τα στρατεύματα της στα βόρεια σύνορα της.

Τουλάχιστον, ήταν καθαρή η θάλασσα τη Δευτέρα του Πάσχα 17/4 στο Φάληρο, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες με τις σάλπες και το σαργουδάκι.

Είδα και απαθανάτισα κι ένα μπαλαδάκι.

Δεν βγήκε, όμως, τόσο καλά, καλύτερες ήταν οι φωτογραφίες με τις μουρμούρες στα ρηχά.

Το απόγευμα σε μία βόλτα στο λιμανάκι που αράζουν αλιευτικά και μικρά ιστιοπλοϊκά στο Τροκαντερό, απέναντι από το νέο γυμναστήριο του Π. Φαλήρου “Σοφία Μπεφόν” και ανάμεσα στη Μαρίνα Φλοίσβου και το θωρηκτό Αβέρωφ από τη μία και στην Πλατεία Νερού και το κλειστό του Τάε Κβο Ντο από την άλλη, είδα έναν τεράστιο βασιλικό κάβουρα.

Είχε και 1-2 ακόμα μεσαίους προς μεγάλους πετροκάβουρες, αλλά ο συγκεκριμένος ήταν πραγματικά τεράστιος. Πραγματικά βασιλικός κάβουρας.

Στο συγκεκριμένο λιμανάκι πήγαινα παλιά πριν τη δουλειά, για να πάρω μία τζούρα από θάλασσα, τότε που ακόμα δεν κολυμπούσα τον χειμώνα. Το ευχάριστο είναι ότι τα βασιλικά καβούρια κολυμπάνε εκεί ακόμα.

Βαγγέλης Σπανός

(Αγαπητέ φίλε, ζούμε στην εποχή της πτώσης της Αμερικανικής αυτοκρατορίας, που ήταν αναπόφευκτη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Βέβαια, αυτή η πτώση δεν θα γίνει …ειρηνικά, οπότε μένει να δούμε πώς θα εξελιχτούν τα πράγματα. Πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.