Η Ελλάδα πάει σε εκλογές και κανείς δεν μιλάει για το χρέος

Καθώς η χώρα πηγαίνει για εκλογές, τα πολιτικά κόμματα -τουλάχιστον αυτά που έχουν πιθανότητες πως θα πάρουν εντολή για να σχηματίσουν κυβέρνηση- μιλάνε για όλα, εκτός από το δημόσιο χρέος της χώρας.

Αν δεν κάνω λάθος -που δεν κάνω λάθος-, η σημερινή κατάσταση της Ελλάδας έχει να κάνει με το δημόσιο χρέος της χώρας που την οδήγησε στην χρεοκοπία του 2010, και σήμερα ξεπερνάει τα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.

Κάποιοι νομίζουν πως δεν υπάρχουν πια Μνημόνια αλλά η αλήθεια είναι πως οι εφαρμοστικοί νόμοι των Μνημονίων είναι σε ισχύ. Η Ελλάδα είναι υπό επιτήρηση. Η Ελλάδα δεν έχει δική της πολιτική.

Το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα είναι αποικία χρέους -όπως λέει συχνά ο Γιάνης Βαρουφάκης-, η φούσκα των ακινήτων που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ανάπτυξης και …επενδύσεων θα σκάσει με κρότο, το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει στα 260 δισεκατομμύρια, αλλά οι Έλληνες θέλουν καλύτερη Υγεία και Παιδεία, και περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση.

Σας έχω νέα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθούν από 55,5% του ΑΕΠ πέρυσι στο 50,3% φέτος και στο 47% το 2024, και να συνεχίσουν να μειώνονται για να φτάσουν το 43,7% το 2028.

Έχουμε καταλάβει πως οι ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στην Υγεία, την Παιδεία και την Πολιτική Προστασία -και η κατάσταση εγκατάλειψης και διάλυσης στην οποία βρίσκονται οι υποδομές της χώρας-, οφείλονται στο χρέος της χώρας και τα όσα έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις της χώρας, μετά την χρεοκοπία της χώρας;

Πολλοί Έλληνες μάλλον δεν το έχουν καταλάβει.

Αν κρίνω από τα όσα λέγονται και γράφονται μετά από τραγωδίες -όπως αυτή με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη-, πολλοί Έλληνες νομίζουν πως αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση, για να βελτιωθούν τα πράγματα.

Τίποτα δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Όσο η Ελλάδα είναι δέσμια του χρέους και των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα, ενώ οι νέοι Έλληνες θα συνεχίσουν να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Κι όμως, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλούν για το χρέος, ούτε για όλα αυτά που ψήφισαν -παρέα με το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα- στην διάρκεια των κυβερνήσεών τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζει στον κόσμο του, φαντασιώνεται πως η Ελλάδα μεγαλουργεί και ηγείται της ψηφιακής επανάστασης -ενώ τα τρένα συγκρούονται επειδή δεν δούλευε το φανάρι-, μοιράζει επιδόματα και ετοιμάζεται να δώσει επίδομα και στις γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση για να αγοράζουν σερβιέτες, χωρίς κανείς να σκέφτεται πως, αν οι άνθρωποι μπορούσαν να ζήσουν αξιοπρεπώς από τον μισθό τους, δεν θα χρειάζονταν επιδόματα για όλα, ούτε θα συμπεριφέρονταν σαν ζητιάνοι που περιμένουν την …φιλάνθρωπη κυβέρνηση να τους δώσει φιλοδωρήματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχεται, αόριστα, Δικαιοσύνη παντού -και στο NOOR 1, Αλέξη;- τσουγκρίζει αυγά, πετάει κανάτια από το μπαλκόνι, και στέλνει ευχές για το επόμενο Πάσχα που, με τη βοήθεια του Χριστού και της Παναγίας, οι Έλληνες θα ζουν μια καλύτερη ζωή, γιατί θα έχουν πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

Για το χρέος, ούτε λέξη.

Όσο για τη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού -και την κόντρα που, τάχα μου, υπάρχει ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ-, πριν κάποιος μπει στη συζήτηση, ας διαβάσει τι έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά την χρεοκοπία της χώρας, και θα καταλάβει πως, όταν όλη η χώρα έχει υποθηκευτεί, έχει χάσει και το νερό. Για την ακρίβεια, τα έχει χάσει όλα.

Δεν ξέρω αν είσαι δεξιός, αριστερός, κεντρώος, κομμουνιστής ή οτιδήποτε άλλο, δεν ξέρω αν θα ψηφίσεις στις εκλογές ή όχι, αλλά ας συμφωνήσουμε πως, αν η Ελλάδα δεν αποτινάξει το δημόσιο χρέος, θα πηγαίνει από κακό στο χειρότερο.

Στην επόμενη τραγωδία, όποιο κόμμα και αν είναι κυβέρνηση, πριν ξεκινήσεις τις κατάρες ή το …ξεμάτιασμα, σκέψου πως την ευθύνη για την τραγωδία την έχει το δημόσιο χρέος της χώρας, αυτοί που το δημιούργησαν, αυτοί που το αύξησαν και αυτοί που θέλουν να τους ψηφίσεις, χωρίς να λένε την αλήθεια, πως, όσο η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο μη βιώσιμο χρέος, το μέλλον της είναι προδιαγεγραμμένο και άσχημο, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα υποδύεται την κυβέρνηση στο προτεκτοράτο.

Χρόνια πολλά.

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.