“Είναι σαν να ζούμε σε ένα σκουπιδοτενεκέ”
O Amine ήταν 17 χρονών, Πιτσιρίκο, όταν ο αδερφός του που διακινούσε ναρκωτικά, ανασύρθηκε νεκρός από ένα καμένο αυτοκίνητο σε μία κακόφημη γειτονιά της Μασσαλίας, όπως μεταδίδει το BBC.
“Δυστυχώς, ο αδερφός μου έπεσε από νωρίς στα ναρκωτικά”, θυμάται ο 19χρονος, σήμερα, Amine, επισημαίνοντας ότι η διακίνηση είναι μία δελεαστική επιλογή για τα παιδιά που μεγαλώνουν στις συγκεκριμένες συνοικίες της γαλλικής πόλης στη Μεσόγειο.
“Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, δεν υπάρχουν εταιρίες, που να έρθουν εδώ και να σου πουν ότι θα σε πληρώνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό, εδώ οι άνθρωποι είναι ταμίες σε σουπερμάρκετ, καθαρίστριες, σεκουριτάδες και δεν μπορούν να γίνουν δικαστές, δικηγόροι ή λογιστές”, εξηγεί ο Amine.
O ίδιος δεν εξεπλάγη από τις πρόσφατες ταραχές, που ξέσπασαν και στη Μασσαλία.
“Πάντα τα ίδια χάλια, η ίδια μιζέρια, οπότε καταλαβαίνω τον θυμό των νέων, δεν δικαιολογώ τη βία, αλλά την κατανοώ”, υποστηρίζει ο 19χρονος.
Οι ταραχές αποκάλυψαν το βάθος της οργής, της απογοήτευσης και της εγκατάλειψης που νιώθουν πάρα πολλοί Γάλλοι πολίτες.
Η Mado, μία γυναίκα μέσης ηλικίας, είπε ότι “εδώ είναι σαν να ζεις σε ένα σκουπιδοτενεκέ”.
“Δεν υπάρχει ασφάλεια, ο κόσμος αφοδεύει στα ασανσέρ και τις σκάλες, για τους πολιτικούς είμαστε ένα τίποτα, πραγματικά ένα τίποτα”, συμπληρώνει η ίδια.
Ακόμα πιο θυμωμένος είναι ο Mourat, που αποκαλύπτει ότι “παντού υπάρχουν ποντίκια, οι πολιτικοί λένε ότι δεν υφίστανται πολίτες β΄ κατηγορίας, αλλά είναι ψέμα, δεν έχουμε όλοι τα ίδια δικαιώματα”.
Λίγοι, ωστόσο, μπορούν να καταλάβουν τις τεράστιες ανισότητες στη γαλλική κοινωνία, καλύτερα από τον Amine.
O 19χρονος εργάζεται πλέον για να απομακρύνει τους νέους από το έγκλημα, ενώ υποστηρίζει και οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους.
Πέρσι, έγιναν 31 φόνοι που σχετίζονταν με τα ναρκωτικά στη Μασσαλία, φέτος έχουν ήδη διαπραχθεί 23 και τα 2/3 των θυμάτων είναι κάτω των 30 ετών.
Οι γαλλικές αρχές παραδέχονται την τραγωδία και το πρόβλημα.
Πριν δύο χρόνια, ο Macron υποσχέθηκε να φτιάξει τη Μασσαλία, δίνοντας 5 δισ. ευρώ για να καταπολεμήσει το έγκλημα και τις στερήσεις.
Βρέθηκε, μάλιστα, στη μεσογειακή πόλη της Γαλλίας, λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Nahel από αστυνομικό, για να επιβεβαιώσει τη δέσμευση του και επισκέφτηκε τα εργοτάξια νέων πρότζεκτ και συγκεκριμένα ενός αστυνομικού τμήματος, ενός σχολείου, μίας φυλακής και ενός νοσοκομείου.
Αλλά, ο Amine, που συνάντησε δύο φορές τον Γάλλο πρόεδρο, δεν πείθεται.
“Κάθε φορά που έρχεται ο Macron είναι για να κάνει ανακοινώσεις, όχι για να μας ακούσει”.
Ακόμα και ο δήμαρχος της Μασσαλίας Benoit Payan αναγνωρίζει ότι αυτή η πόλη πρέπει να ενωθεί.
“Εδώ και πάρα πολύ καιρό η πόλη μου είναι διχασμένη ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι φτωχοί και σε ανθρώπους που δεν είναι, ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους νοιάζονται οι αρχές και σε εκείνους για τους οποίους δεν νοιάζονται και εδώ η ισότητα είναι πλέον φιλοδοξία και όχι μία θεμελιώδης γαλλική αξία”.
Έρευνα για το αν μασκοφόροι πεζοναύτες εκτός υπηρεσίας έδειραν διαδηλωτές στην πόλη Λοριάν, όπου βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική βάση, έχει ανοίξει, εξάλλου, στη Γαλλία, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.
To ρεπορτάζ έχουν οι τοπικές εφημερίδες Le Telegramme και Ouest, με τη δεύτερη να φιλοξενεί και συνέντευξη ενός 25χρονου, μέλους των ενόπλων δυνάμεων, που μαζί με 30 συναδέλφους του, έσπευσαν να βοηθήσουν την αστυνομία “για να μην καεί η χώρα”.
Η μονάδα Forfusco του Ναυτικού, που έχει τη βάση της στη Λοριάν, άνοιξε έρευνα για το γεγονός, ενώ ο δήμαρχος της γαλλικής πόλης Fabrice Loher δήλωσε άγνοια στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) , εξηγώντας ότι “είδαμε ανθρώπους με μάσκες, αλλά νομίζαμε ότι ήταν διαδηλωτές”.
Η εισαγγελία της Λοριάν δεν έχει ανοίξει, πάντως, δική της έρευνα, καθώς δεν υπάρχει νομική καταγγελία, ούτε απτές αποδείξεις για κάτι τέτοιο.
Aστυνομικός δήλωσε στη Le Telegramme ότι “αρχικά αφήσαμε τους αντιδιαδηλωτές να παρέμβουν, διότι αυτό μας βοηθούσε”, αλλά γρήγορα συνειδητοποιήσαμε ότι “η παρέμβαση τους παραήταν δυναμική”.
Η εφημερίδα φιλοξενεί και τη δήλωση ενός αυτόπτη μάρτυρα ότι οι άνδρες που βοήθησαν την αστυνομία, αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “πατριώτες”.
Η μονάδα Forfusco απαρτίζεται από ένοπλους πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις καταδρομέων.
Πάνω από 3.500 συλλήψεις έγιναν στη Γαλλία κατά τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 17χρονου Nahel, που δεν σταμάτησε σε μπλόκο της αστυνομίας στο δυτικό Παρίσι.
Οι ταραχές εξαπλώθηκαν σε δεκάδες άλλες περιοχές και πυροδότησαν μία νέα πικρή αντιπαράθεση για το αν υπάρχει ρατσισμός στις δυνάμεις ασφαλείας και για τις ανισότητες στην κοινωνία.
Από τους νέους της Γαλλίας να περάσουμε, όμως, σε αυτούς της Σουηδίας, όπου οι έφηβοι οδηγούν από τα 15 έτη, αλλά πλέον γίνονται δεύτερες σκέψεις, όπως επισημαίνει η Le Monde.
Κι αυτό διότι έχουν εκτοξευτεί τα τροχαία με την εμπλοκή εφήβων στη σκανδιναβική χώρα, παρά το γεγονός ότι το όριο ταχύτητας για αυτούς είναι τα 30 χλμ/ώρα, με ειδική ρύθμιση στις μηχανές των αυτοκινήτων.
Xάρη σε αυτή τη ρύθμιση της ταχύτητας, οι νέοι μπορούν από 15 ετών να οδηγούν αυτοκίνητο με απλή άδεια μοτοποδηλάτου, αλλά λόγω των αυξημένων τροχαίων αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει.
Σε πρώτη φάση, η σουηδική κυβέρνηση πέρασε νόμο για να μην είναι πλέον προαιρετική η ζώνη ασφαλείας και για τα οχήματα που δεν αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη από 30 χλμ/ώρα, τα οποία θα πρέπει να διαθέτουν και χειμερινά ελαστικά για τα χιόνια.
Μιας και ο λόγος, όμως, για τη Σουηδία, με φυλάκιση κινδυνεύει η 20χρονη πλέον Greta Thunberg, καθώς της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για ανυπακοή στην αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Μάλμοε στις 19 Ιουνίου, όπως αναφέρει το Skynews.
Eκείνη τη μέρα ακτιβιστές είχαν μπλοκάρει πετρελαιοφόρα στο λιμάνι της πόλης και, σύμφωνα με Σουηδούς εισαγγελείς, μία νέα γυναίκα, που επιβεβαιώθηκε ότι ήταν η Thunberg, αρνήθηκε να φύγει από το σημείο, αψηφώντας τους αστυνομικούς.
Το αδίκημα της ανυπακοής συνήθως τιμωρείται με πρόστιμο, αλλά υπάρχει η πιθανότητα και για ποινή έξι μηνών φυλάκισης σε περίπτωση καταδίκης κάποιου ακτιβιστή.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, η Thunberg είχε γράψει στο Ίνσταγκραμ ότι “η κλιματική κρίση είναι ήδη ένα ζήτημα ζωής ή θανάτου για αμέτρητους ανθρώπους και επιλέξαμε να μην είμαστε παρατηρητές, αλλά να σταματήσουμε τις υποδομές ορυκτών καυσίμων, διεκδικώντας και πάλι το μέλλον”.
Η εισαγγελέας Charlotte Ottosen σημείωσε, ωστόσο, από την πλευρά της ότι “έχεις το δικαίωμα να διαδηλώνεις, αλλά θα πρέπει να το κάνεις με τέτοιο τρόπο που να μην διαταράσσεις τις ζωές των άλλων”.
Η Thunberg θα περάσει από δίκη στα τέλη Ιουλίου. Λευτεριά στην Greta!
Και στα ψάρια, τα χταπόδια, τα βασιλικά καβούρια και όλα τα πλάσματα της θάλασσας.

Την Πέμπτη 6/7 απαθανάτισα κι ένα μπαρμπουνάκι από κοντά και φαίνονται και τα μουστάκια του.

Διακρίνονται, επίσης, οι λεπτομέρειες μίας σαλιάρας, παρά το γεγονός ότι έχει καμουφλαριστεί πάνω σε έναν βράχο.

Βαγγέλης Σπανός
(Αγαπητέ φίλε, ο χορτάτος τον πεινασμένο ποτέ δεν τον κατάλαβε. Και είναι οι χορτάτοι που αποφασίζουν για τους πεινασμένους. Όλο λάθος. Καλές βουτιές. Την αγάπη μου.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

