Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν 13ωρη σκλαβιά, θέλουν 8ωρη σκλαβιά
Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι εργαζόμενοι αντιδρούν στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Τι δεν καταλαβαίνετε, παιδιά; Σας το λένε ξεκάθαρα: 13 ώρες δουλειά την ημέρα. Δεκατρείς! Μία για τον Χριστό και για κάθε Απόστολο. Ιερό πράγμα.
“Η δουλειά είναι ιερή”. Πόσες φορές το έχετε ακούσει αυτό στη ζωή σας, να λέγεται μάλιστα σοβαρά και με στόμφο; Χώρια που μάλλον το έχετε πει κι εσείς· χωρίς να γελάσετε.
“Τώρα που είσαι νέος θα δουλέψεις” είναι μια άλλη ατάκα που λέγεται κατά κόρον στην Ελλάδα, αλλά αυτοί που το λένε ξεχνάνε να διευκρινίσουν πως δεν θα δουλέψεις μόνο όσο είσαι νέος αλλά μέχρι τα 75.
Η δουλειά είναι δικαίωμα.
Το λένε, αριστεροί και δεξιοί, το λέει και το Σύνταγμα:
Αρθρο 22: (Προστασία της εργασίας)
1. H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού. (σ.σ. Δικαίωμα η δουλειά που προστατεύεται από το Κράτος, ένα εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά μετά την χρεοκοπία και χιλιάδες άλλοι ετοιμάζονται να φύγουν, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε πως το Κράτος έχει αποτύχει και έχει ευθύνες για αυτό, ενώ δεν υπάρχει πιο θλιβερό πράγμα να αναγκάζεσαι να φύγεις από την πατρίδα σου όχι επειδή ερωτεύτηκες ένα πρόσωπο που ζει σε άλλη χώρα ή επειδή θέλεις να γνωρίσεις τον κόσμο, αλλά για να πας να δουλέψεις και να γίνεις δούλος σε άλλη χώρα. Κατάντια. Ήττα.)
Και βγαίνουν μετά οι εργαζόμενοι και διαμαρτύρονται και κάνουν απεργία.
Όχι γιατί δουλεύουν σαν σκλάβοι, όχι.
Οι εργαζόμενοι δεν θέλουν 13ωρη σκλαβιά. Θέλουν 8ωρη σκλαβιά.
Τη σκλαβιά την θέλουν. Διαφωνούν στη διάρκεια της σκλαβιάς.
Θέλουν να μπορούν να πάνε σπίτι τους, να ξεκουραστούν, για να έχουν δυνάμεις να ξανασκλαβωθούν αύριο.
Ουσιαστικά, το αίτημα των εργαζόμενων είναι:
Όχι σε περισσότερη σκλαβιά από όση συνηθίσαμε.
(Ημέρα απεργίας σήμερα, στη γειτονιά μου όλα τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, και σπάω κι εγώ την απεργία που διαφημίζεται από την τηλεόραση, αν και δεν δουλεύω, για να γράψω αυτό που είχα γράψει πριν από 20 χρόνια, όταν ξεκίνησα το μπλογκ: “Η δουλειά δεν είναι ντροπή. Η δουλειά είναι ντροπή και αίσχος”.
Κάτω το δικαίωμα στην δουλειά. Ζήτω το δικαίωμα στην τεμπελιά!)
(Για τους συντρόφους μόνο: Σύντροφοι, από το “Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά” στο “Όχι στο 13ωρο”. Καλή συνέχεια. Έχει και πιο κάτω.)
Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου
Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

