Stop the deal

Αγαπητέ πιτσιρίκο,
Σήμερα δεν θα γράψω για ένα ευχάριστο θέμα. Σε προειδοποιώ.
Η προγιαγιά μου σε ένα φτωχικό ορεινό χωριό έκανε επτά παιδιά και δύο φορές δίδυμα αλλά και τις δύο φορές τα παιδάκια αυτά δεν τα κατάφεραν και επειδή δεν υπήρχαν ούτε θερμοκοιτίδες ούτε γιατροί, πέθαναν.

Τότε, μάλλον επειδή δεν μπορούσε ή δεν ήθελε να κατανοήσει τα αίτια της παιδικής θνησιμότητας ούτε να επιρρίψει ευθύνες στην κοινωνία ή στον ευατό της, συνήθιζε να αναρωτιέται μοιρολατρικά, “τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;”

Τις τελευταίες μέρες τρεις πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μόριας στην Λέσβο.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του θανάτου τους. Άλλοι λένε από μαγκάλι, άλλοι από συμπλοκή, άλλοι από επιδημία. Κανείς δεν ξέρει.

Τι θα συνέβαινε αν πεθαίνανε τρεις Έλληνες και κακοποιούνταν χιλιάδες άλλοι;

Η ελληνική κοινωνία στην χειρότερη επικροτεί και αδιαφορεί- έλα μωρέ ας κάθονταν στη χώρα τους (εκατό άνθρωποι ήμασταν στην χθεσινή πορεία)- και στην καλύτερη αναρωτάται άπραγη όπως η προγιαγιά μου, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Από τον Μάρτιο του 2016, με την Συμφωνια Ε.Ε.-Τουρκίας, όσοι πρόσφυγες και μετανάστες ήταν ήδη στα νησιά απαγορεύοταν να ταξιδέψουν στην ενδοχώρα.

Είτε θα επέστρεφαν στην Τουρκία παρακάμπτοντας παράνομα την συνθήκη της Γενεύης είτε θα παρέμεναν στα νησιά περιμένοντας την αίτηση ασύλου (1 χρόνο) και την μετεγκατάστασή τους σε κάποια χώρα της Ε.Ε., μέτρο που δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά για μήνες υπό άθλιες συνθήκες και, παράλληλα, εκαντοντάδες Έλληνες να βρουν δουλειά στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης με τον ευφημισμό hotspot. Έστω και με 500 ευρώ.

Άλλος ψυχολόγος, άλλος κοινωνικός λειτουργός, άλλος καθαριστής, άλλος δικηγόρος, άλλος στην υπηρεσία ασύλου· οι περισσότεροι από όσους φίλους και γνωστούς που έχω και ήταν άνεργοι, σήμερα εργάζονται σε κάποια θέση, που έχει σχέση με το προσφυγικό, είτε στο δήμο, είτε στο κράτος είτε σε κάποια ΜΚΟ.

Πολλές φορές, πιτσιρίκο, αναρρωτιέσαι γιατί ο κόσμος δεν αντιδράει. Εν προκειμένω δεν αντιδράει γιατι υπάρχει μάσα.

Γίνεται πάρτυ αυτή τη στιγμή.

Η Ε.Ε. εξαγοράζει την σιωπή μας με εκατομμύρια ευρώ σε μια Ελλάδα εξαθλιωμένη που στενάζει από την κρίση.

Όταν διαπιστωθεί στο μέλλον το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η χώρα μας σήμερα και ακούει στο όνομα hotspot και συφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, ας μην πέσουνε από τα σύννεφα όσοι ακούσουν τον “Πάγκαλο” της εποχής και τους λέει “Μαζί τους θάψαμε”.

Καταργήστε την κατάπτυστη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας τώρα πριν πεθάνουν και άλλοι άνθρωποι, υπογράφοντας εδώ.

Carpe diem,
Postman

Υ.Γ. Αγαπητέ πιτσιρίκο, με έχεις κάνει Θεό. Μετά και την τελευταία δημοσίευση η κοπελιά μου με βλέπει με άλλο μάτι. Μαλώνουμε πιο σπάνια. Ελπίζω να το δημοσιεύσεις και αυτό.

(Αγαπητέ φίλε, η οικονομική κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας -μετά την χρεοκοπία- και η φυγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων στο εξωτερικό έχει διαμορφώσει μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση. Νομίζω πως τα πράγματα θα ήταν αλλιώς, αν η Ελλάδα ευημερούσε. Το θέμα των προσφύγων δεν μπορεί να κριθεί από τον εθελοντισμό και την καλή διάθεση των πολιτών. Δεν είναι καν θέμα μόνο της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της παγκόσμιας κοινότητας. Αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίμησε να κλείσει τα σύνορά της -καταπατώντας τη συνθήκη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες- και αναγνωρίζοντας την Τουρκία ως ασφαλή χώρα για τους πρόσφυγες. Να μου συγχωρέσετε αυτό που θα γράψω -μην το παρεξηγήσετε- αλλά εγώ αισθάνομαι σχεδόν ανακουφισμένος φέτος, γιατί πέρσι ξυπνούσαμε κάθε πρωί με μια είδηση για πνιγμένους πρόσφυγες και βίντεο με πνιγμένα παιδιά. Δεν ξέρω τι ακριβώς μπορούμε να κάνουμε. Να υπογράψουμε όλοι. Η δικιά μου γιαγιά έκανε δέκα παιδιά αλλά μακροημέρευσαν μόνο τέσσερα. Χαίρομαι που συμβάλλω στην σχέση σας με τη φίλη σας. Το μπλογκ έχει μεγάλη παράδοση σε αυτό το θέμα. Μέχρι και ζευγάρι -που είχε χαθεί- έχει βρεθεί μέσω του μπλογκ και σήμερα ζουν παντρεμένοι στο Λονδίνο. Να είστε καλά.)

Το pitsirikos.net χρειάζεται τη βοήθειά σου

Στήριξε οικονομικά το pitsirikos.net, αν θεωρείς πως καλό είναι να υπάρχουν στην Ελλάδα και κάποιες φωνές που δεν δουλεύουν για τον Μαρινάκη, τον Αλαφούζο, τον Σαββίδη και τα άλλα παιδιά, οπότε μπορεί να διαβάσεις ή να ακούσεις κάτι διαφορετικό από αυτό που συμφέρει τους ολιγάρχες. Οι τρόποι στήριξης εδώ.

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.