Latvia

Η Λετονία είναι μια από τις τρεις Βαλτικές δημοκρατίες που -μετά την διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ- έγιναν τα προχωρημένα φυλάκια του νεοφιλευθερισμού στην ανατολή, ένα αγκάθι στην μύτη της Ρωσίας του Πούτιν.

Έχει την μισή περίπου έκταση από την Ελλάδα και πληθυσμό 1,9 εκατομμύρια κατοίκους από τους οποίους το 25% περίπου είναι ρωσικής καταγωγής.

Η Λετονία μπήκε στην ΕΕ και μετά στο ευρώ.

Για πολλούς στην ΕΕ αποτελεί υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης και παράδειγμα για το πώς μια σοβιετικού τύπου οικονομία μεταμορφώθηκε μέσα σε λίγα χρόνια σε μια ακμάζουσα -μακροοικονομικά τουλάχιστον– καπιταλιστική χώρα.

Το 2.000, βέβαια, ο πληθυσμός της χώρας έφτανε τα 2,3 εκατομμύρια και σήμερα έχει μειωθεί κατά 18,5%.

Και οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η μετανάστευση των νέων –και όχι μόνο– στο εξωτερικό, σε Γερμανία, Βρετανία και Σκανδιναβία.

Οι ίδιοι οι Λετονοί εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να είναι αρκετά εθνικιστές και να θεωρούν –όπως άλλωστε και πολλοί άλλοι λαοί στον κόσμο– το έθνος τους ιδιαίτερο και μοναδικό.

Αυτές, όμως, οι πεποιθήσεις τους δεν πρόκειται να τους γλυτώσουν από την εξαφάνιση.

Σε λίγα χρόνια, δεν θα υπάρχουν αρκετοί πολίτες για να συντηρούν όλες εκείνες τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία ενός κράτους.

Δεν θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να πληρώνουν τους αναγκαίους -για την λειτουργία του κράτους- φόρους, ούτε αρκετοί για να το υπερασπιστούν απέναντι σε μια εξωτερική απειλή.

Η Λετονία θα σβήσει.

Όπως θα σβήσουν και οι γειτονικές με αυτήν Βαλτικές δημοκρατίες της Εσθονίας και της Λιθουανίας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα με αυτήν.

Ευτυχώς η κατάσταση –χάρη στους μάγους της στατιστικής– στην Ελλάδα δεν είναι το ίδιο άσχημη.

Ο πληθυσμός της μειώθηκε μόνο κατά 0,5%, παρά την υπογεννητικότητα και την μαζική φυγή πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό.

Τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού κράτους ανέβαζαν τον αριθμό των νεομεταναστών της εποχής των μνημονίων στις 427.000.

Τα στοιχεία, βέβαια, αφορούν την περίοδο 2010-2015, και δεν περιλαμβάνουν τα έτη 2016 και 2017.

Τα χαρακτηριστικά αυτού του μεταναστευτικού κύματος είναι επίσης πολύ διαφορετικά από εκείνα του περασμένου αιώνα.

Οι νεομετανάστες είναι ως επί το πλείστον υψηλά καταρτισμένο προσωπικό που βρίσκει εργασία στο εξωτερικό περισσότερο δημιουργική και με πολύ καλύτερες αποδοχές από ό,τι στην Ελλάδα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μικραίνουν πολύ οι πιθανότητες επιστροφής στην γενέθλια γη.

Κατά συνέπεια, δεν θα είναι ποτέ δυνατή και η μεταφορά την γνώσης και της εμπειρίας που αυτοί απέκτησαν στο εξωτερικό στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Ακόμα και να επιθυμούν την παλινόστηση, δεν θα βρίσκουν ποτέ εργασία στα μέτρα τους.

Η οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας είναι ήδη τεράστια και θα παραμείνει έτσι στο διηνεκές.

Όσοι θα αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια θα δραπετεύουν –με τις ευλογίες των δικών τους–, αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες και καλύτερες συνθήκες ζωής.

Οι στατιστικές, όμως, μας λένε ότι το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ο πληθυσμός της χώρας διατηρείται περίπου σταθερός.

Ίσως αυτό να συμβαίνει γιατί θα προσμετράνε και τους πρόσφυγες που έφτασαν με το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή και εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους προς την πλούσια Ευρώπη.

Η στατιστική, άλλωστε, είναι εκείνη η επιστήμη που μπορεί είτε να αποκαλύψει είτε να συγκαλύψει την μεγαλύτερη αλήθεια και το μεγαλύτερο ψέμα.

Στην Γερμανία πχ η ανεργία έπεσε στο μηδέν αλλά η στατιστική υπηρεσία δεν συμπεριέλαβε στις μετρήσεις της τα άτομα ηλικίας πάνω από 58 ετών.

Ποιος τους γ@μεί αυτούς;

Τι κι αν φωνάζουν «I, Daniel Blake» όσο πιο δυνατά μπορούν.

Θα πεθάνουν, άσε τους να πεθάνουν.

Εκείνο που μετράει είναι η παραγωγικότητα, όσο δηλαδή το λεμόνι βγάζει ζουμί.

Μετά, πέτα το στον τενεκέ και περίμενε την σκουπιδιάρα να περάσει.

Στην Αυστρία πάλι η έλευση του νέου έτους έβγαλε ξανά στην επιφάνεια τα ζωώδη ένστικτα των νεοναζί της «διπλανής πόρτας».

Το πρώτο μωρό του 2018 στην Αυστρία γεννήθηκε από μουσουλμάνα μητέρα και οι «ευχές» των Αυστριακών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν πραγματικά πέρα για πέρα …χριστιανικές.

«Εναποθέτω τις ελπίδες μου στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου», έγραψε ένας χρήστης. «Απελάστε άμεσα το απόβρασμα», έγραφε ένας άλλος.

Την ίδια ώρα στο τελειωμένο Βασίλειο, οι φτωχοδιάβολοι που ζουν από τα επιδόματα και ψηφίζουν Brexit, ετοιμάζονται να γιορτάσουν συγκινημένοι τον γάμο του πρίγκιπα Χάρι, με την Αμερικανίδα ηθοποιό Μέγκαν Something.

Got still saves the Queen, όμως κράτη όπως την Latvia δεν πρόκειται να τα σώσει κανείς.

Φιλιά από την Εσπερία,

Ηλίας

Υ.Γ. Κλείνω με μια σοκαριστική για πολλούς αποκάλυψη από τα λεγόμενα «απόκρυφα Ευαγγέλια». Τους φτωχούς τω πνεύματι, δεν τους περιμένει η βασιλεία των ουρανών. Θα βράσουν μέσα στα καζάνια της επίγειας κολάσεως και μετά …τίποτα.

(Αγαπητέ Ηλία, μου αρέσει πολύ αυτός ο σύγχρονος κόσμος, γιατί το στοίχημα είναι να παραμείνεις -ή να γίνεις- άνθρωπος, ενώ όλα σε σπρώχνουν στην αποκτήνωση και την ιδιωτεία. Βέβαια, μπορεί να ήταν πάντα έτσι τα πράγματα. Αλλά τώρα ζούμε. Και θα ζήσουμε. Να είσαι καλά, Ηλία.)

H αναδημοσίευση των κειμένων του pitsirikos.net επιτρέπεται μόνο κατόπιν άδειας. Επικοινωνήστε στο pitsiriko@gmail.com.